03 / 05 / 2024

Nasır David Halili inşaattan kazandığını koleksiyona yatırdı

Nasır David Halili inşaattan kazandığını koleksiyona yatırdı

İngiltere'nin şu anda beşinci zengini olan Nasır David Halili inşaattan kazandığını koleksiyona yatırdı



Yaklaşık 10 milyar dolarlık servetiyle İngiltere'nin şu anda beşinci zengini olan Nasır David Halili, İran'da 1945'te, Musevi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Öğrenimini İran'da tamamladıktan sonra ailesiyle beraber ingiltere'ye yerleşen Halili, burada iş hayatına atıldı ve birkaç sene içerisinde Londra'nın en büyük inşaat şirketlerinden birinin sahibi oldu. 1970'ten itibaren sanat eserleri koleksiyonculuğuna başladı. Halili'nin İslam Eserleri, Japon objeleri, İsveç kumaşları, ispanyol metal işleri ve mineli objeler olmak üzere beş değişik alanda topladığı 25 bin adet eser bugün dünyanın en zengin özel koleksiyonu kabul ediliyor ve yedi milyar dolar civarında değer biçiliyor.
Londra'nın önde gelen yüksek eğitim merkezlerinden "Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Okulu" SOAS'ta kendi adını taşıyan bir İslam sanatı ve arkeolojisi kürsüsü kurmasının yanısıra Oxford, Massachusetts ve Boston gibi dünyanın en saygın üniversitelerine de sanat tarihi bursları sağlayan Halili, servetini ve sahip olduğu koleksiyonu daha sonra zengin bir vakıf haline getirdi.
Halili Koleksiyonu'ndan seçilen eserler, bugün "Halili Ailesi Vakfı" tarafından düzenli olarak dünyanın önde gelen müzelerinde sergileniyor
Gazete Habertürk

Geri Dön