Nazım Biçer: Konut kredilerinde düşüş var!
İnşaat Mühendisleri Odası tarafından "Daralan Kriz Çemberinde Konut ve İnşaat" konulu söyleşi programı gerçekleşti.Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşi programının moderatörlüğünü İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer yaptı.
İnşaat Mühendisleri Odası tarafından "Daralan Kriz Çemberinde Konut ve İnşaat" konulu söyleşi programı gerçekleşti.Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşi programının moderatörlüğünü İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer yaptı. Biçer, burada yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye genelinde, plansız, çağdaş anlayıştan uzak, kıt olan kamu kaynaklarının israf edilmesine, tarım alanlarının tahribine, çarpık yapılaşmaya ve sosyo kültürel sorunlara neden olan bir anlayışın devam ettiğini savundu.Ülkede neoliberal şirketçi bir kentleşme yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Biçer, "Toki'nin uzmanlık alanı olan uydu kent modelleriyle kentler ruhsuz, yöresel kimliği olmayan, çirkin binalar yığınına dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Yanlızca inşaat sektöründen destek alarak yol almaya çalışan ekonominin sıkıntılar yaşayacağı aşikardır.Sektördeki bu durum, ülkemizin ekonomik dolayısıyla siyasi durumunu yakından ilgilendiriyor. Bu mevcut durumu doğru analiz etmek, yol alışını veriler ışığında değerlendirmek hayli önemli. dedi. İktisatçı, Araştırmacı, Yazar Mustafa Sönmez ise, inşaat sektörünün yabancılara bağımlı bir sektör haline geldiğini savundu.Sektörün dışarıdan gelen dövizlerle yürütüldüğünü anlatan Sönmez, dolaylı yollarla inşaat sektörüne yabancıların yaptığı yatırımların ileriki dönemlerde sonlanması durumunda ekonomide ciddi anlamda bir daralma yaşanacağını ileri sürdü. İnşaat sektörünün büyümesinin istihdama katkısı olduğunu da anlatan Sönmez, "Ancak insanlar güvencesiz ve asgari ücretle çalıştırılıyor.Ama istihdam yok diyemeyiz. Yabancı sermaye 10 yıl boyunca Türkiye'ye inşaat konusunda yatırım yaptı.İşsizlikte azalma olmazken istihdam arttı. Bu nasıl oldu derseniz.Ev kadınları ve benzeri hiç çalışma hayatına girmemiş kişiler çalışmaya başladı. Böylece istihdam sağlanmış oldu.Ancak hala 3 milyon resmi işsizimiz, 2 milyonda resmi olmayan işsizimiz olmak üzere 5 milyon işsizimiz bulunmakta. İstihdam edilen kişilerde siyasi iktidara oy potansiyeli sağlıyor." diye konuştu. Kredi ile alınan konutlarda bir düşüş yaşandığını anlatan Sözmez, "Yabancılar Türkiye'yi artık riskli ülkeler arasında görüyor.
Eğer yatırımlar geri çekilirse ülke ekonomisinde ciddi oranda bir daralma yaşanacaktır. Yabancı para girişi ülkeye 2013 yılından sonra azalmaya başladı.Sebebi de haziran olayları, cemaat- AK Parti kavgası ve benzeri faktörler. Türkiye ekonomisini yabancılar kırılgan bir ekonomi olarak görüyor.
Konut sektörünün altında yabancı para var." ifadelerini kullandı.
Adana İlk Haber