28 / 04 / 2024

Nazım imar planı değişikliği nedir?

Nazım imar planı değişikliği nedir?

Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan plana nazım imar planı deniyor. Peki, nazım imar planı değişikliği nedir?



Nazım imar planı değişikliği nedir?

Nazım imar planında, arazi parçalarının genel kullanılış biçimleri, başlıca bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunlukları, yapı yoğunlukları, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri, ilkeleri, ulaşım sistemleri ve problemlerin çözümü gibi hususları gösteriliyor. Nazım planının getirdiği ilkeleri açıklamak için ayrıca bir de rapor düzenleniyor. Rapor planın tamamlayıcı bir parçası olarak oluşturuluyor. Plan ise raporuyla bir bütün halinde oluyor.


Mevcut bir imar planında değişiklik yapılabilmesi için, öncelikle yeterlilik belgesine sahip müellifçe plan değişikliğinin hazırlanması ve sonrasında hazırlanmış olan plan değişikliğinin belediye meclisince onaylanması zorunlu tutuluyor. 


Plan değişiklikleri planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve imar mevzuatına uygun olarak, gerekli araştırma ve incelemeler yapılarak, ayrıntılı rapora bağlanarak, usulüne uygun olarak yapılması gerekiyor. 


Plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte, bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanan, kamu yararının zorunlu kılması halinde plan değişiklikleri yapılması gerekli oluyor. Plan değişiklikleri varsa üst ölçekli plan kararlarına uygun olarak tasarlanması gerekiyor. 


İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi ve yerinin değiştirilmesine ilişkin plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılamıyor. Bilimsel ve teknik açıdan gerekçeleri ortaya konulması zorunlu tutuluyor. Plan ana kararlarını değiştirmeden, plan bütünü dikkate alınarak imar planı değişiklikleri gerçekleştirilmesi gerekiyor. Zorunlu haller;


* Afet,

* Kestirilememiş demografik hareketler, 

* Ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler, 

* Üst ölçekli planlarda alınan yeni kararlar vb, 


İmar planında verilmiş olan inşaat emsalinin, kat adedinin, ifraz şartlarının değiştirilmesi sonucu nüfus yoğunluğunun arttırılmasına dair imar planı değişikliklerinde artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanları plan değişikliğine konu alana hizmet vermek üzere artırılıyor. 


Nazım imar planlarını kim onaylar?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön