29 / 04 / 2024

Nazım imar planı ölçeği!

Nazım imar planı ölçeği!

Nazım imar planı, imar planlarından biri olup, belediyelerce hazırlanıyor. Nazım imar planı nedir? Nazım imar planı ölçeği nasıl olur? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Nazım imar planı nedir?


Uygulama imar planının hazırlanmasında gözönüne alınması gereken temel hedeflerin ilkelerin ve arazi parçalarının kullanılış biçimlerini gösteren, 1/5000 ölçeğinde hazırlanan ve üst ölçekli plan kararlarıyla uyumlu planlar olup, 3194 sayılı Yasanın 5.maddesinde; varsa bölge ve çevre düzeni planına uygun olarak hali hazır haritalar üzerine yine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme, yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları gösteren ve uygulama imar planının hazırlanmasında esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile beraber bir bütün olan plandır, şeklinde tarif ediliyor.


Nazım imar planı ölçeği!


-Nazım imar planları 1/5000 ve 1/2000 ölçeğinde olup belediye meclislerince onaylanıp ilan ile yürürlüğe girerler. 


-Nazım imar planı yapılmayan bir bölgenin uygulama imar planı yapılamaz. 


-Büyükşehir Belediyesi olan yerlerde nazım plan yapma yetkisi Büyükşehir belediyesine aittir. 


-Belde belediyelerinin nazım plan yapma yetkisi vardır. 


-Çevre düzeni planı yapılmadan nazım imar planı yapılabilir. Bunun sonucu olarak nazım imar planı çevre düzeni planından müstakil olarak dava konusu yapılıp incelenebiliyor.



Nazım imar planının tanımı!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön