02 / 05 / 2024

Nazmi Durbakayım: Kentsel dönüşüm engellenmesin!

Nazmi Durbakayım: Kentsel dönüşüm engellenmesin!

Teknik Yapı ve İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, ikinci bir Marmara Depremi acısı yaşanmaması için elle tutulabilecek tek bir icraat gerçekleştirilememesinden çok üzüntülü olduğunu dile getirdi



Teknik Yapı Holding ve İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, 11 yıldan bu yana ikinci bir Marmara Depremi acısı yaşanmaması için elle tutulabilecek tek bir icraat gerçekleştirilememesinden çok üzüntülü olduğunu dile getirdi.
En son İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) BaşkanıKadir Topbaş'ın şehir merkezlerindeki riskli binaların yenilenmesi için yeni bir öneride bulunduğunu belirten Durbakayım, “Bu öneriyi yaklaşık üç yıl önce gündeme getirmiş, ancak hiçbir resmi kurumdan destek bulamamıştık. Umarım Sayın Topbaş’ın, küçük parsellerin birleştirilmesi ve ekstra emsal verilmesiyle oluşturulacak yeni, güvenli binaların yapılması şeklindeki önerisi daha etkili olur. Zira, bunun dışında hiçbir uygulama İstanbul’un merkezi yerlerindeki eski ve riskli binaların yenilenmesi için çözüm olamaz” dedi.
Ada bazında birleştirmeye dikkat
Dönüşümün önündeki en ciddi engellerden biri olarak küçük çıkarların daha ağır basmasını gösteren Durbakayım, “Teknik Yapı olarak Kadıköy'de son 10 yıldır ‘Sivil Kentsel Dönüşüm’ adıyla her yıl bir binayı sıfır kârla yeniliyoruz. Bu süreç içinde en çok sıkıntı çektiğimiz durum ‘Kat Mülkiyeti Kanunu’ oldu. Onlarca daire sahibi riskli konutlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için ‘tamam’ derken, kişisel menfaatlerini ön plana alan kişilerin ayak diremesi nedeniyle binalar yenilenemiyor” diye konuştu.
Deprem karşısında toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Durbakayım, kentsel dönüşüm projelerinin uygulanabilmesi için yeni dairelerin hem maddi açıdan daha değerli hem de deprem açısından çok daha sağlam olduğunun anlatılması gerektiğini kaydetti. Durbakayım, ‘Kat Mülkiyeti Kanunu’nun arkasına sığınarak, uygulamaya karşı çıkanlara yaptırımların uygulanacağı açık ve net bir şekilde söylenmeli” dedi.
Bu arada Başkan Topbaş'a da dikkatli olma tavsiyesinde bulunan Durbakayım, “Ada bazında birleşmeye sıcak bakması muhtemel bazı kat malikleri, henüz yeni yapılmış ve risk taşımayan binalarını bu uygulama içine almak isteyecek, daha fazla rant isteyeceklerdir. Zeytinburnu ve Tarlabaşı gibi bölgelerde yapılmaya çalışılan kentsel dönüşüm uygulamalarında bunu çok net olarak gördük” diye konuştu.

Durbakayım’ın kentsel dönüşüm önerisi:
1- Topluma deprem bilinci verilerek kentsel dönüşüme ikna edilmeli.
2- Parsel birleştirilmesine ekstra emsal verilmesiyle daha büyük parsellerde yeni ve güvenli binalar yapılmalı.
3- Kanuni düzenlemeler yapılmalı, istismarcılığa izin verilmemeli.


Geri Dön