Nazmi Durbakayım konut sektörü yöneticileriyle görüştü!
İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektörünün devlerini bir araya getirdiği öğle yemeğinde derneğe ve derneğin yönetimine katılım çağrısı yaptı. Toplantıda konut sektörünün sorunları etraflıca masaya yatırıldı
İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektörünün devlerini bir araya getirdiği öğle yemeğinde derneğe ve derneğin yönetimine katılım çağrısı yaptı. Toplantıda konut sektörünün sorunları etraflıca masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri sorunların `tek ses' olarak çözülebileceği konusunda ortak fikir beyan etti
ESRA ÖZSÜMER
İNDER'in sektörün devlerini bir araya getirdiği toplantıdan İNDER çatısı altında bir araya gelme ve `tek ses' olma kararı çıktı. İNDER'in konut sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konusunda fikir alışverişinde bulunmak üzere düzenlediği öğle yemeği, 11 Ocak'ta Caddebostan'daki Büyük Kulüp'te gerçekleştirildi. Yemekte İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım ve İNDER Yönetim Kurulu üyeleri, konut sektörünün önde gelen firmalarının yöneticileriyle bir araya geldi. şirket yöneticilerini İNDER'e üye olmaya davet eden Durbakayım, â¢Biz sizi derneğe üye olmaya davet ediyoruz. Kurulacak Yüksek İstişare Kurulu'na ve diğer kurullara üye olmaya davet ediyoruz. İNDER hepimizinâ« dedi.
Sektör sorunları hakkında görüşleri alınan şirket yöneticileri ise sorunların nasıl çözüleceği hakkında hemfikirdi. İNDER çatısı altında bir araya gelmenin sorunları çözmek konusunda önemli bir adım olacağını belirten sektör temsilcileri, hem kamuoyu hem de devlet kurumları önünde `tek ses' olabilmenin önemine değindiler.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da, konut sektöründeki firmaların kurumsallaşamamasını tek ses olma ve sorunları çözme becerisi önündeki en önemli etken olduğunu söyledi. 2005 yılının bu konuda bir milat olduğunun altını çizen Durbakayım, 2005 yılındaki konut talebi patlamasının artık bu işin daha ciddi olarak yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti. Bu tarihten itibaren kurumsallaşmış ve dünya çapında iş yapan firmaların ortaya çıktığını anlatan Nazmi Durbakayım, buna rağmen sektördeki sorunların çözümü için birlikte ve tek ses olarak hareket etmek gerektiğini vurguladı.
Birlikte olmadan sorunları çözemeyiz"
Sektörün sorunlarının tek tek bakıldığında küçük gibi göründüğünü ifade eden İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım Ama bizim konularımız esasında büyük. Bizler bir olmadan sorunları çözemeyiz. Fidanlar olmadan orman olmaz. Biz fidanları yeşertmek ve fidanların çok güçlü kök salmasını sağlayıp Türkiye'deki konut sektöründeki ihtiyacı karşılamamız gerekiyor dedi.
Derneğin amacını Dün de bugün de bu mesleği meslek edinmiş kişilerin ve kuruluşların dertlerini ilgili platformlarda dile getirmek ve dernekteki nitelikli üyelerin her gün sayısını artmasını sağlamak olarak özetleyen Nazmi Durbakayım, sektörün sıkıntılarını çözerken de her zaman devletin beklentilerini de göz önünde bulundurduklarını söyledi. Sorunların çözümünü ararken her zaman empati kurduklarını dile getiren Durbakayım, devletin vergi ve harçlardan elde edeceği gelir düşmeden firmaların faaliyetlerine işlevsellik kazandıracak öneriler ortaya koymaya çalıştıklarını kaydetti.
İNDER'in bugüne kadar sektörün sorunlarını çözmek için pek çok girişimde bulunduğunu açıklayan Nazmi Durbakayım, şunları söyledi:
Biz çözüyoruz, tekrar karşımıza çıkıyor"
Sektöre neresinden dokunursanız o kadar yığınla çözmemiz gereken sorun çıkıyor. Satış sözleşmelerimizden tutun da bizim yapmış olduğumuz imalatlardaki garanti sürelerimizi ve bunu rücu edeceğimiz firmalara kadar. Biz bunları İNDER çatısı altında tartışıyoruz, konuşuyoruz, gerekli yerlere raporluyoruz. Burada muvaffakiyetimiz nedir dersek, bir iki örneğini vereyim. Arsa payından satım harcı ile ilgili konuda yürütmeyi durdurma almak suretiyle tekrar eski haline getirdik. Ancak torba kanunda tekrar karşımıza çıktı bu. Ama birinci yürütmeyi durdurma konusunda İNDER'in katkıları yadsınamaz. İstanbul'da malumunuz imar yönetmeliği tadilatı yapılıyor. Bununla ilgili görüşlerini üyelerimizden aldık. İlgili mercilerden aldık ve bunları rapor halinde ilgili mercilere görüşümüz olarak sunduk. Bunun yanında KDV ile ilgili konuyu ilgili bakanlıklarla, mercilerle paylaştık. Bunun gibi daha burada örneklerini verebileceğimiz birçok etkinliğimiz oldu.
Bu çalışmaların sektörün tüm sorunlarını çözmek için yeterli olmadığını kaydeden Durbakayım, Bizim hedefimiz bu sektörde güçlü olan, zaten tek başına bir takım konuları gerekli mercilere götürebilen, bunları savunabilen kuruluşlarla bir işbirliğine girmek. Sizleri bugün buraya davet etmemizin sebebi buâ« diye konuştu.
Akçeli işlere karışmayız"
İNDER'in uzun ömürlü bir dernek olmasının nedeninin `akçeli işlere karışmaması' olduğunu belirten Durbakayım şöyle devam etti: Biz İNDER'in uzun ömürlü olmasını ticarete bağlamamaktan kaynaklandığını ısrarla söylüyoruz. Bazı dernekler üyelerine avantajlı malzeme sağlamaktan tutun da, ortak inşaat yapmaya kadar işler yapmıştır ama bunlar yaşamamıştır. Bizler problemlerimizi akılcı bir yolla savunmak amacıyla bir araya geliyoruz. Ticari olarak birbirimize ne bir katkımız olacaktır ne de bize menfaat sağlayacaktır. Prensibimiz bu. Böyle uzun ayakta kalacağız.
Sektörün büyük yarası KDV
Gayrimenkul sektörünün yıllardır çözüm aradığı ama bir türlü çözemediği KDV oranları ve iadesi sorunu, İNDER'in 12 Ocak'taki toplantısına da damgasını vurdu. İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, devletin KDV'den belli bir gelir beklentisinde olmasına rağmen, 150 metrekare konutlar için ödenmesi gereken yüzde 18'lik KDV'nin çoğu zaman ödenmediğini vurguladı. Daire büyüklüklerinin çoğu zaman 149,5 metrekarede tutulduğunu ya da iki dairenin bir arada kullanılarak büyük daire ihtiyacının karşılandığını kaydeden Durbakayım, Biz bu mantıkta olduğumuz takdirde devlet yarın diyecekle ki `KDV yüzde 23 olsun'. Burada önemli olan devlet tarafındaki beklentilere de cevap veren mantıklı bir KDV uygulamasıdır dedi
Bugünün şartlarında daha küçük metrekareli dairelerin aileler için yeterli olduğuna dikkat çeken Nazmi Durbakayım, 150 metrekare daireleri özendirmeyi, daire büyüklüklerini aşağı indirelim. Ama buna mukabil bizim KDV'miz hapsolmasın diye konuştu.
KDV iadesi almanın ise çok meşakkatli bir işlem olduğuna değinen Durbakayım şunları söyledi:
Siz KDV'yi istemeye görün. Bir kere bütün faturalarınız, dosyalarınız gidiyor. Diyelim ki iş yaptığınız firma düzgün ama firma falan firma ile iş yapmış, orada bir takıntısı varmış, iş oralara kadar gidiyor. Benim günahım ne Vatandaş işini yapmış. Ben de parasını vermişim, faturasını almış koymuşum. Devlet KDV'yi ince eleyip sık dokuyor. çoğu firmanın KDV iadesinden haberi yok, çoğu da uğraşmak istemiyor. çünkü KDV'yi alabilecek olan mali müşavir belli bir rakamı bedel olarak alacak, her mali müşavir bunu yapamıyor. Belli seviyedeki müşavirler yapabiliyor. Dolayısıyla o rakam orada kalıyor.
KDV sorununun konut sektöründe ciddi bir kaynak kaybına sebep olduğu konusunda hem fikir olan sektör temsilcileri konu hakkındaki tespitlerini ve çözüm önerilerini şöyle ortaya koydu:
* Güral İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Güral: KDV oranından söz ediyoruz ama aslında daha çok üzerinde durulması gereken konu ne zaman ödenmesi gerektiği. çünkü biz sanayi tesislerimizde makine alırken eğer teşvikimiz varsa baştan KDV'yi ödemeden alıyoruz. İhracat yaparken müşteri KDV'yi ödemeden malı alıyor. Ama biz inşaatçılar yıllara sari iş yapıyor olmamıza rağmen projemizin bitmesini bekliyoruz KDV'mizi almak için. Bu da bütün yatırımlarda ana damardaki kan nasılsa para asıl kaynak, asıl ihtiyaç. Yüzde 17 gibi yıllar sonra alacağımız şeyi malzemeyi daha satın alırken ödüyoruz.
Madem bu projeyi baştan tasdik ettiriyoruz, ilgili metrekarenin altında olacağı zaten baştan belli, birim fiyatlar olarak da baştan emsalleri belli, bunun üzerinden sigorta primlerini v.s her şeyini hesap ediyorlar. Niçin o zaman bu değerler üzerinden bizlere en azından şu toplam tutara kadar olan KDV'yi ürününüzü, mal ya da hizmetinizi alırken eksik ödeyin denmiyor Yüzde 17'yi 2 yıl sonra almaktansa o mal ya da hizmeti alırken yüzde 1'le almak bizim için yüzde 17 bir kaynak sağlanması anlamına geliyor. Bu çok çok önemli bir tutar. Dolayısıyla hangi oranda ödeyeceğimiz kadar ne zaman ödeyeceğimiz de önemli.
* Oyak İnşaat Genel Müdürü Oğuz Demirkılıç: Aslında biz bir şekilde KDV gibi çok büyük bir vergi kazancına ön ayak oluyoruz. Zaten devlet peşin vergi ve stopaj gibi vergilerle bizim cebimize ortak. Belediyeler de her yaptığımız işte karşımıza bir ortak gibi çıkıyor. O zaman işi yapıp yapmama konusunda tereddütlerimiz ortaya çıkıyor. İNDER olarak kamu kuruluşları nezdinde hem hukuki durum hem de vergi konularında bastırmamız gerektiği inancındayım. çünkü sonucunu bilmediğimiz yatırımlara giriyoruz.
* Mesa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu: Müteahhitler Birliği'nde görev aldığım dönemde KDV sorunu hakkında çok girişimde bulunduk. Burada örnekleme yapmak gerekiyor. Bir kere devlet kaybetmeyecek. Orada şu çıktı: KDV oranlarını 100 metrekareden sonra yüzde 3'ten 5'ten yükselsin diye fikir çıktı ortaya. Biz orada çekildik. Dedik ki durun bakalım, biz iyi düşünelim. Bir öneriyi ortaya koyduktan sonra onu ortaya koymak için etkin bir kuruluş içinde olmak lazım.
* Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya: Örneğin gemi sektörü bu konudaki sorunlarını çözmüş. İlk başta gemi için başvuruyor, bundan sonraki alımlarını da ona göre yapıyor. Gemi de bizim işin bir parçası gibi aslında. Onlar da parçaları birleştirerek yapıyorlar. Onlar en başında, kaynağında çözüyorlar sorunu. Biz 3-5 sene bekliyoruz ve hepsini alamıyoruz. Yüzde 17 değil, yüzde 12'lere filan geliyor. Ortak alanları ve otoparkları alamıyoruz.
* Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya: Aslında problemlerden biri geri alınmasından çok paramızın kesilmesi. Biz mesela kapalı otopark yapıyoruz, sosyal donatı alanları yapıyoruz. Ona mukabil kesiyor devlet bizden. Bu da hemen hemen yüzde 5-6'yı buluyor. Büyük bir oran. Kar marjlarının bu kadar düştüğü bir dönemde yüzde 5-6 kayıp oluyor. Bu hiçbir zaman dillendirilmedi.
Sorunlar ve çözüm önerileri ardı ardına sıralandı
* Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, sektörün en büyük sorunlarından birinin de bürokrasi olduğunu dile getirdi. İnşaatlarda ruhsat sürecinin en az 6 ay olduğunu, imar problemi olan yerlerde bu sürenin 3 yıla kadar çıktığını anlatan Ali Dumankaya, özellikle büyük ölçekli projelerle ilgili bürokratik işlemlerin tek bir merkezden çözümünün sağlanacağı bir merkez oluşturulabileceğini belirtti.
* İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektöründeki finansman sorunun un çözümü için, inşaat şirketlerinin reel bilanço rakamlarıyla çalışması gerektiğini söyledi. Kurumsal şirketlerin böyle bir sorunu olmadığına değinen Durbakayım, küçük firmaların ise reel bilanço rakamlarını yansıtmadığı için kredi olanaklarından yararlanamadığını söyledi. Türkiye'de konut yapmak için sertifika ihtiyacı olmadığını da belirten Durbakayım, Eğer sorunları buradan çözmeye başlarsak her şey daha kolay olacak diye konuştu.
* Sadıkoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sadıkoğlu, yap sat sektörünün elektrik su ve hafriyat konusundaki sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini söyledi. Elektrik, su ve doğalgaz sayaları ve altyapısı hakkındaki uygulamalarla hafriyat konusundaki uygulamaların müteahhitlere büyük maddi yük getirdiğini vurgulayan Sadıkoğlu, müteahhitlerin daire alıcılarının ödemesi gereken bu masrafları ödemek zorunda bırakıldıklarını söyledi.
* Özyurtlar İnşaat Genel Müdürü Önder şimşek, belli bir sayının üzerinde istihdamı olan şirketlerin işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu olduğunu hatırlatarak Bunun da belli bir maliyeti var. İNDER belki bu konularda da çözüm üretebilir. Üye şirketlerin ortak işyeri hekimi istihdam etmesi sağlanarak masraflar düşürülebilirâ« dedi.
* Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, İNDER'in konut maliyeti ve fiyatlarının tespiti için bir çalışma yapabileceğini söyledi. Bizim şirkette, yıllar önce hayali bir ev yapmıştık ve o evin fiyatını her ay şirketimizin satın alma birimi yeniden hesaplıyordu. Her ay bize böyle bir rapor geliyordu ve çok da faydalı oluyordu diyen Binark, Benzer bir çalışmanın 6 aylık periyotlarla yapılmasını önerdi. İNDER Genel Başkanı Durbakayım, bu önerinin hayata geçirilmesinin faydalı olabileceğini kaydetti.
* Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, İNDER'in çok önemli bir misyon edindiğini belirterek bu misyonu kamuoyuna doğru anlatabilmek için PR faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. İnan, Dernek çatısı altında bu göreve talip olduğunu açıkladı. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da PR faaliyetlerinin çok önemli olduğunu belirterek Siz çok iyi şeyler de yapabilirsiniz ama bunu anlatamıyorsanız, belli bir espri ile anlatamıyorsanız hiçbir kıymeti yok diyerek görüşünü bildirdi.
* Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, konut satışlarının noterden yapılması zorunluluğunun pratikte şirketleri zor duruma bıraktığını belirterek, bu konuda bir ara çözüm bilinip bulunamayacağını sordu. Hafta sonu yapılan satışlarda büyük sorunlar yaşandığını belirten Binark, Öyle bir çözüm bulunması lazım ki yapılan sözleşme noterden geçmesin fakat aynı şekilde bir hukuki kıymet arz etsin dedi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu konunun aynı zamanda şirketlere mali yük getirdiğini de belirterek Bu nedenle birçok şirket noterden sözleşme yapmaya imtina ediyor. Bu da ileriye dönük sorunların çözümlerini zorlaştırıyor. Bu konuda çalışmalarımız var dedi. Özyurtlar İnşaat Genel Müdürü Önder şimşek ise Biz yaklaşık 5 bin sözleşme yapıyoruz ve bu sözleşmelerin harçlarını müşteri hiçbir zaman ödemek istemiyor. Biz kendi içimizde bir çözüm üretmeye çalıştık. Listeyi yapıp damga vergisi ile birlikte vergi dairesine beyan ediyoruz. Böylece resmi olmuş oluyor ve noterden geçmiyor. Maliye'ye gidip damga vergisi ödenerek sözleşme yapılabiliyorsa diğer arkadaşlarımız neden notere para ödesin diyerek çözüm önerisini ortaya koydu.
İnşaatçılar Torba Yasa"yı masaya yatıracak
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) 1 Mart 2011 tarihinde birlikte düzenleyeceği toplantıda, yürürlüğe giren TORBA YASA ile inşaat sektörünün karşılaştığı sorunlar ele alınacak. Toplantıya ev sahipliği edecek olan YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ve İNDER İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Başkanı Nazmi Durbakayım'a, Prof .Dr. şükrü Kızılot, Ekrem Sarısu ve Nur Ekesan eşlik ederek torba yasanın finans ve muhasebe tekniği alanında getirdiği farklılıkları anlatacaklar.
Derneğimize ve baï¬kanımıza sahip çıkalım
İNDER Onursal Başkanı ve Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, İNDER'in, İNDER Yönetim Kurulu Üyelerinin ve İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım'ın sektörün sorunlarını çözmek için yüksek sadakatle çalıştığını vurgulayarak Derneğimize ve başkanımıza sahip çıkalım dedi.
Konut sektörünün öncelikle kendi gücünün farkına varması gerektiğini belirten Yaşar Aşçıoğlu Biz ekonomik bir gücüz, işvereniz. İstihdam ve katma değer yaratırız. Ayrıca öyle ulvi bir iş yapıyoruz ki bir ülkenin gelişmişliği o ülkenin yapılarıyla eşdeğerdir. İşte o yapıları bizler yapıyoruz dedi.
Konut sektörünün hak ettiği değeri görmediğini anlatan Aşçıoğlu, inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin `rantiyeci' olarak görüldüğünü vurguladı. Buna karşılık konut sektörünün kendine ve haklarına sahip çıkmayı beceremediği görüşünü savunan Aşçıoğlu, Öncelikle problemlerin çözümünü sağlamak için başkanımıza destek vermemiz, moral kazandırmamız lazım. Ama bunu gereği gibi vermiyoruz diye konuştu.
Yaşar Aşçıoğlu, sektördeki tüm firmaların, kamu kurum ve kuruluşları karşısındaki haklarını savunma noktasında İNDER'in çok önemli bir görev üstlendiğini belirtti.
Neyin lobisini yapacağımıza dikkat edelim"
* Yapı Endüstrisi Genel Müdürü Barış Onay, Türkiye'deki inşaat faaliyetlerinin yüzde 50'sini altyapı yapı yatırımları, diğer yüzde 50'sini ise özel sektörden geliştiricilerin yaptığı yatırımlar olduğunu belirterek İkinci yüzde 50'nin yüzde 80'ini de konut sektörü oluşturuyor. Sokaktaki vatandaş İnşaat deyince baraj yapan adamı değil konut üreticisini algılıyor. Dolayısıyla ben İNDER'in bu algıyı geliştirme konusunda çok önemli bir pozisyona sahip olduğunu düşünüyorum dedi.
İNDER'in konut sektöründe bir otorite olduğunu göstermek açısından bir lobi oluşturması gerektiğine dikkat çeken Onay, Bu lobinin öncelikle kamuoyu algısı önünde İNDER'i ayrıştırıyor olması lazım diye konuştu.
* Lobi görüşmeleri yaparken çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Soyak Holding CEO'su Emre çamlıbel ise Lobi yapacağız ama neyin lobisini yapacağımıza çok dikkat etmemiz gerekir diye düşünüyorum dedi. Bazı lobi çalışmalarından istenilen sonuçların tam tersi alındığını anlatan Emre çamlıbel şunları söyledi:
Mesela tapu harçları düşürülmeli diye yola çıktık, hatta bunun makro ekonomik dengeleri hiç etkilemeyeceğini, uzun vadede devlete daha büyük bir gelir getireceğini matematiksel olarak ispatladık ekonomistler vasıtasıyla. Vergi konseyine de sunduk. Ama hemen arkasından tapu harçları yüzde 1,5'ten 1.65'e çıkartıldı. Arkasından, GYO'ların damga vergisinden bir istinası var, biz de ödemeyelim, haksız rekabet olmasın diye yola çıktık. Hemen arkasından binde 7,5 olan damga vergisi binde 8 küsura çıkartıldı. Biz tapu harçları düşsün derken, bitmemiş konut için bitmiş konut üzerinden tapu harcı getirildi. Konut üreticileri çok büyük paralar kazanıyor kanaati oluştuğu için maalesef tam tersi değişiklikler olabiliyor.
Bu tür durumlarla karşılaşmamak için çeşitli sektörel derneklerin beraber hareket etmeleri gerektiğini ifade eden çamlıbel Mesela GYODER ile AYD'nin beraber hareket ettiği bazı konularda, aynı bakana, iki dernekten ama aynı içerikte iki görüş gidince çok etkili oldu diye konuştu.
* Lobi faaliyetlerinin ancak tek ses olarak yapılması halinde sonuç vereceğini kaydeden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ali Dumankaya ise Her kafadan bir ses, farklı fikirler ortaya çıkıyor. Birlik noktasında tek ses olarak hareket etmeliyiz. Sektörün her ferdinin bu konuda çaba sarf etmesi gerekiyor. Ancak o zaman tek ses olabiliriz. Lobi faaliyetleri o zaman değer kazanacak. Bu lobi faaliyetlerine de bizlerin destek olması gerekiyor. Sadece 1, 2, 3, 5 kuruluşun değil ama dernekler olarak lokomotif firmaların da katkılarıyla yapılmalı diye görüşünü ifade etti.
çözümün yolu Ankara"dan geçiyor
* Soyak Holding CEO'su Emre çamlıbel, Ankara ile İstanbul arasındaki mesafenin İstanbul'daki gayrimenkul sektörü için bir dezavantaj olduğunu söyledi. Enerji piyasası ile ilgili tüm dernek ve kuruluşların Ankara'da olduğuna dikkat çeken çamlıbel, Enerji sektörünün tüm faaliyetleri, dernekleri, konferansları, toplantıları Ankara'da yapılıyor. Konferansın açılışına Bülent Arınç geliyor. Öğle yemeğine Enerji Bakanı geliyor. Akşam yemeğine, kapanışa Bülent Arınç tekrar geliyor. Bir de üstüne EPDK başkanı geliyor, bir konuşma yapıp gidiyor. Halbuki biz İstanbul'daki gayrimenkul toplantılarına kamunun üst düzey yöneticilerini getirmekte zorlanıyoruz çünkü bir mesafe var diye konuştu. çamlıbel bu sorunun İNDER yöneticilerinin sık sık Ankara'ya gitmesiyle çözülebileceğini kaydetti.
* Mesa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu da Merkezi Ankara'da bulunan Müteahhitler Birliği'nin inşaat sektörü ile ilgili sorunları daha etkili bir şekilde çözebildiğine dikkat çekerek Ancak İNDER bir inşaatçı derneği değil, konut üreticisi derneği. Bu konut sektörünün sorunlarını çözmek için Müteahhitler Birliği'nin bir alt organı olarak çalışabilir dedi. Derneğin adının İstanbul İnşaatçılar Derneği olmasına rağmen sektördeki sorunların tüm ülkedeki inşaatçıları ilgilendirdiğine dikkat çeken Boysanoğlu, Müteahhitler Birliği'nin alt organı olarak çalışılmak istenmiyorsa da adı değiştirilebilir önerisinde bulundu.
* İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise sorunların genel olduğunu, İNDER'in İstanbul merkezli bir dernek olduğu için sorunları sahiplenmemesinin söz konusu olmadığını belirtti. Finans merkezinin bile gelecekte Ankara'dan İstanbul'a taşınacak olmasına rağmen Ankara'da olmanın önemli olduğunu kaydeden Durbakayım, dernek merkezinin Ankara'ya taşınmasının bir seçenek olabileceğini ifade etti. Dernek isminin değişmesinin söz konusu bile olamayacağını vurgulayan Durbakayım, â¢İNDER, 1967'de oluşmuş bir isim. Bu isimler kolay kolay kazanılmıyor. Ama İNDER'in tüm Türkiye'deki sorunları göğüslemesi gerekiyor dedi.
Tüketici Kanunu dipsiz kuyu gibi
İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni tüketici kanununda konut üreticilerini belli bir noktadan sonra mükellefiyet altına sokacak bazı maddelerin bulunduğunu belirterek Bunlar henüz yayılmadı ve yaşanmadı. Tek bir model, tek bir dava kazanıldığında emsal teşkil etmek suretiyle genele şamil olacak konular bunlar dedi.
Özyurtlar İnşaat Genel Müdürü Önder ï¬imï¬ek de konu hakkında Tüketici Kanununun alt maddeleri belli değil. Karanlığa kurşun sıkıyoruz diye görüşünü bildirirken Oyak İnşaat Genel Müdürü Oğuz Demirkılıç da kanunun temelinin henüz oturtulamadığına dikkat çekti. Bugün itibariyle teslim edilmiş konutların belli olmayan garanti süreleri nedeniyle müteahhitlerin bir dönem sonra müşterilerinin açtığı davalarla muhatap olacağını savunan Demirkılıç İNDER olarak özellikle konut sektöründe iş yapan müteahhitlerin karşı karşıya geldiği hukuki problemler için bir komisyon oluşturulmasını öneriyorum dedi.
İnşaat süreçlerindeki kaliteyi denetleyebilecek olan konut üreticilerinin malzeme üretimini ise denetleyemediğini vurgulayan Demirkılıç, şunları söyledi:
Buradaki girişimcilerin birçoğunun 5 bin-10 bin konutluk projeleri açıkladığını görüp mutlu oluyorum ama her gelişim aslında hukuki bir problemi de beraberinde getiriyor. Biz bugün itibariyle yaptığımız bir inşaattan kar ettiğimizi düşünüyoruz ama gelecek yıllarda bu inşaatlar için geri dönüşler olacağından kar etmiyoruz aslında. Sürekli o inşaatın geri dönüşleriyle bir takım harcamalar yapıyoruz. Ama maalesef bunları altımızda çalıştırdığımız üretici ya da taşeron ekiplere yansıtmamız bizim zararımız kadar olmuyor. çünkü bir boşluk var.
İNDER"in yemeğine kimler katıldı
Yaşar Aşçıoğlu - Aşçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Ömer Büyükhanlı - Büyükhanlı Kardeşler İnşaat Tur. Ve Tic. A.ş.
Yönetim Kurulu Üyesi
Cevdet Erdem - Dekom İnşaat Yöneticisi
Nesrin Göken - Dekom İnşaat Yöneticisi
Uğur Dumankaya - Dumankaya İnşaat San. Tic. A.ş. Yönetim Kurulu Üyesi
Ali Dumankaya - Dumankaya İşaat San. Tic. A.ş. Yönetim Kurulu Üyesi
Fikret İnan - Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
Ergül Hacim - Garanti Koza Yönetim Kurulu Üyesi
Murat Binark - Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Hasan Demirdağ - HD Yapı Endüstrisi San. Tic. A.ş. Yöneticisi
Erhan Boysanoğlu - Mesa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Mete Teoman - Mesan Yapı San. Tic. A.ş. Yöneticisi
Oğuz Demirkılıç - Oyak İnşaat Genel Müdürü
Nüvit Boltürk - Oyak İnşaat Genel Müdür Danışmanı
Tamer Özyurt - Özyurtlar İnşaat Başkanı
Önder şimşek - Özyurtlar İnşaat Genel Müdürü
Mehmet Sadıkoğlu - Sadıkoğlu İnşaat Tic. Ltd. Yönetim
Kurulu Baï¬kanı
E.Ensar Saral - Saral Yapı İnş. San. Tic. Ltd. ï¬ti. Yöneticisi
Emre çamlıbel - Soyak Holding CEO"su
Yaşar çelik -şua inşaat Boğaziçi İnşaat Yöneticisi
Barış Onay - Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü
Turgut Enginoğlu - Yapı Konut İnşaat San. A.ş. Genel Müdürü
İndergi