20 / 11 / 2024

Nazmi Şahin'den dönüşüm sorununa ada bazlı çözüm!

Nazmi Şahin'den dönüşüm sorununa ada bazlı çözüm!

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, uzlaşma sorunu nedeniyle kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığını belirterek, vatandaşın sağlam konut sahibi olmasını sağlayacak yeni bir model önerdi.




Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, uzlaşma sorunu nedeniyle kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığını belirterek, vatandaşın sağlam konut sahibi olmasını sağlayacak yeni bir model önerdi.


Şahin, çürük binasını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşa, ada bazında metrekaresine göre yüzde 30'a varan yapılaşma hakkı verilebileceğini kaydederek, "Yapılan artışın belli bir oranı da kamuya terk edilirse kentsel dönüşümün önü açılır" dedi. 


Şahin, yaptıkları denetimlere göre, ülkedeki yapıların ortalama yüzde 25'inin güvenli olduğunu dile getirerek, geriye kalan yüzde 75'lik kısmın dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 


Şahin, "Fakir vatandaş, çürük evde oturmaya devam ediyor. Çünkü bir binada 8 daire varsa, yerine yine 8 daire yapılması gerekiyor. Müteahhit de kazanamayacağı için buraya dönüşüm yapmak istemiyor. Ya da bir binada her daire 120 metrekareyse, müteahhit vatandaşa 80 metrekarelik daireler yapıp, kalanını kendisine almak istiyor" ifadesini kullandı. 


'YÜZDE 20'Sİ KAMUYA KALABİLİR' 


Şahin, "15 bin metrekarenin üzerinde ada bazındaki kentsel dönüşüme girecek vatandaşlara yüzde 50 yapılaşma hakkı verilip bunun yüzde 20'si de kamuya bedelsiz terk olarak alınmalı. Bu sayede sosyal donatı ve otopark sorunları da çözülecek ve kent nefes alacak" dedi. 


Habertürk



Haber Hürriyet  Ankara  Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde tıkanan kentsel dönüşüm sürecinin imar hakkı artışı verilerek teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.


Kentsel dönüşümün önünün açılması için “Ada bazında dönüşümün mutlaka önü açılmalıdır” diyen Şahin, çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlara mutlaka yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar yapılaşma hakkı verilmesini talep etti. Şahin, Ankara’da yeni kentsel dönüşüm alanları açılırken, ülke genelinde 6.5 milyon binanın yenileneceği kentsel dönüşümle ilgili sektörün geliştirdiği formül hakkında şunları kaydetti:


ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR


“Mevcut yasa bir çok yapı sahibinin elini kolunu bağlıyor. Ada bazında dönüşümün mutlaka önü açılmalı. Alanın fiziki durumuna göre ada bazında mutlaka plan artışı yapılmalı. Yapılan artışın belli bir oranı kamuya terk edilirse dönüşümün önü açılır. Zor durumda kalan ve çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlarımıza 500 metrekareyle bin 500 metrekareye kadar yüzde 10-15 yapılaşma hakkı, bin 500 metrekareyle 2 bin 500 metrekareye kadar yüzde 20-22 yapılaşma hakkı, 2 bin 500 metrekareyle 5 bin metrekareye kadar yüzde 30 yapılaşama hakkı mutlaka verilmelidir. Verilen alanlardan yüzde 10 çocuk oyun alanı parsel bünyesinde düşünülerek yaşanabilir ve depreme dayanıklı konutlar üretilmiş olur.


KREDİ VE FAİZ DESTEĞİ


15 bin metrekarenin üzeri ada bazındaki kentsel dönüşüme girecek vatandaşlara yüzde 50 yapılaşma hakkı verilip bunun yüzde 20’sinin de kamuya bedelsiz terk olarak alınmalıdır. Yönetmelik oluru ile imar artışının sağlanması tıkanan ve sorun olan kentsel dönüşümün önü açılmalıdır. Devlet vatandaş işbirliğinin en üst seviyeye çıkarılması ile çözüm odaklı sorunların giderilmesi. Bu şekilde istismar edenlere fırsat verilmemesi kredi ve faiz desteğinin sağlanması ön plana çıkarılmalıdır.


ADASAL BİRLEŞME ÇÖZÜMÜ


Bu sayede vatandaşların önü açılarak 6306 Sayılı Kanun’a göre sağlam binalarda oturmaları sağlanabilir. Bu plan hükümleri, daha çok parselin birleştirilmesi durumunda bir yandan daha modern yaşanabilir, nitelikli mekanların oluşmasını sağlamakta bir yandan da yapılaşma hakkında artışa imkan tanımaktadır. Bu dönüşüm sayesinde parsel, hatta ada birleşmelerinde belirli bir alan büyüklüğüne ulaşıldığında ise sosyal donatı ve otopark sorunları da çözülecek ve kentin nefes almasını sağlayan yeşil alanlar artacaktır. Parsellerin, hatta adaların birleşmesine imkan tanıyan bu uygulamalarla kentin riskli alanlarındaki sorunlar bütüncül olarak çözülecektir.”


Hürriyet Ankara


Geri Dön