21 / 12 / 2024

Necati Ersoy: Yeterlilik sınavında eksikler ölçülmüyor!

Necati Ersoy: Yeterlilik sınavında eksikler ölçülmüyor!

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Sekreteri Necati Ersoy, olması gerekenden düşük ücretle girilen ihalelerin 'zimmet' ve 'Sayıştay' korkusu nedeniyle onaylandığını öne sürdü.




Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Sekreteri Necati Ersoy, olması gerekenden düşük ücretle girilen ihalelerin 'zimmet' ve 'Sayıştay' korkusu nedeniyle onaylandığını öne sürdü. Bu durumun özellikle inşaat sektöründe tedbirsizliğe yol açacağını vurguladı Necati Ersoy, "Canının derdine düşmüş; taşeronlar peşinde, malzeme satıcıları peşinde. Bir de baret mi alacak? Hem de Çin malı almayacak. Öyle baret alıyorlar ki bazılarımızın aldığı baret işçiyi kanser edip öldürüyor" dedi. 

Ölümlü iş kazaları açısından ilk sırada yer alan yapı sektöründe yüksekte yapılan çalışmaların önemli bir kısmını oluşturan cephe iskelelerinin güvenlik şartlarına uygun olmamasından kaynaklı iş kazalarının önlenebilmesi amacıyla Alman Sosyal Kaza Sigortası Kurumu (DGUV) ile 14 Kasım 2013 tarihinde imzalanan protokol kapsamında müteahhitler, şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanlarına yönelik Hiltonsa'da "Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi" konulu eğitim semineri düzenlendi. 

Seminerin açılış konuşmasını yapan İNTES Genel Sekreteri Necati Ersoy, Türkiye'de iş güvenliğine yönelik gerekli yasaların bulunduğunu ancak uygulamalarda yetersiz kalındığına dikkat çekti. "Önce kafaları değiştirmek gerekiyor" diyen Ersoy, "Genel müdürlük olsun, İş Teftiş Kurulu olsun, yasal düzenlemeleri yaparlar, geliştirirler, anlatırlar, taraflar eğitip uygulatıp denetlerler, uyarırlar ve en son cezalandırırlar ama biz bunun da kıymetini bilmeyiz, ilk fırsatta kapatılan iş yerimizle ilgili ilimizin milletvekillerine gideriz, torpil yaparız, o işyerini açmaya çalışırız. 

Kafamızdan 'Bıı işle ilgili tedbirleri alıp adam gibi yapalım' geçmez çoğu zaman ama hemen torpil yaparız. Biz de bunun içindeyiz sonuçta. Yasalar insanların refahı için çıkarılıyor ama insanlar bunu kötüye kullanıyor" ifadelerini kullandı. 

Sendikaya bağlı bulunan 150 firmanın 121 ülkede iş yaptığını anlatan Necati Ersoy, iş kazalarına yönelik ciddi tedbirler alıp işçilere eğitimler verdiklerini anlattı. 50 civarında meslek standardını ilgili bakanlığa hibe ettiklerini söyleyen Ersoy, Çevre Bakanlığı'nın 250 bin kişiye verdiği geçici ustalık belgesinin yeterliliğini eleştirdi. Soma ve Ermenek'teki maden kazaları ve İstanbul'daki asansör kazasından ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Ersoy, "Yeterlilik sınavına herkes giriyor, fiks bir eğitim alıyor ya da almış gibi gözüküyor. Sonra belge alıyor. Sistem eksiği var mı ölçmüyor. Aslına bakarsanız acemi bir şoförün trafiğe çıkması sadece ailesi ve kendisi için değil, çarptığı araçlardaki insanların can güvenliği için de öyle. Acemi işçi de çalıştığı zaman sadece kendisini değil, beraber çalıştığı arkadaşlarının da hayatlarını riske atıyor. Örnek verecek olursak, çalıştığımız iskelelerde 8'er işçi görev yapıyor" şeklinde konuştu.


İstanbul Gazetesi


Geri Dön