29 / 04 / 2024

Necip Paşa Konağı aslına uygun olarak yenileniyor!

Necip Paşa Konağı aslına uygun olarak yenileniyor!

çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Sanat evi olarak kullanılan 110 yıllık tarihi Necip Paşa Konağı, aslına uygun olarak restore ediliyor



İl Kültür ve Turizm Müdürü şžinasi Haznedar AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından binadaki restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Tarihi konağın, 1900 yılında yapıldığını ve kentin prestij binası olarak kabul edildiğini anımsatan Haznedar, yaptıkları bir ziyarette, binanın onarımına ilişkin taleplerini bir dosya halinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"a sunduklarını belirtti.

Bakan Günay"ın durumun ivedilikle çözülmesi için gerekli talimatları verdiğini ifade eden Haznedar, tarihi değeri kent için büyük olan binanın yaşatılması için ilgili restorasyon çalışmalarının başladığını anlattı.

şžinasi Haznedar, 400 bin lira ödenekle ihaleye çıkan restorasyon için İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün yaptığı incelemenin ardından keşif artışı yapıldığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:
'Bu bina çanakkale için çok önemli bir yapı. Tamamlandığında kentin prestij binası olacaktır. Eskiden beri Necip Paşa Konağı olarak bilinen, Paşa"nın vefatından sonra madam Hettie"ye devredilen, onun ölümünden sonrada "Kültürel Varlık" olarak tescil edilen bu bina, zamanın etkilerine ve yıpranmaya daha fazla dayanamadı ve bir takım arızalar gösterdi, ihtiyaçlara vakıf oldu. çatısında olsun, dış cephesinde olsun çeşitli tadilat istekleri doğdu. Biz de böyle anlamlı bir binanın gözümüzün önünde yok olmasına seyirci kalamazdık. Gerçekten bir toplumsal sorumluluk hisseden, kültürel ve tarihi varlığa önem veren kimse bu binayı böyle görmek istemezdi. Biz de bu binanın onarılmasına karar verdik. 2011 yılının ocak ya da şubat ayında onarım işlemi bitecek. Restorasyon işlemi bittikten sonra tüm çanakkalelilerin güçlü bir şekilde hizmetinde olacak.'

-NECİP PAşžA KONAĞI

Konağın bulunduğu arsa 1884 yılında satın alındı ve burada yapılan bir bağ evi bir süre kullanıldı. Daha sonra 1900 yılında yapımına başlanan Necip Paşa Konağı, 5 yılda tamamlanarak bugünkü halini aldı. Daha önce 'Eski İngiliz Konağı', 'Madam Hettie"nin Evi' olarak bilinen binanın, Osmanlı Devleti döneminde Bahrisefit Boğazı Topçu Livası Necip Paşa"ya ait olduğu belirtiliyor.

Kesin yazılmış tapu kaydı bulunmayan binanın yapılış üslubu incelendiğinde, 19. yüzyıl başı mimarisinin kullanıldığı görülüyor. 1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından eski eser kapsamına alınan bina, 1977 yılında değerlendirilmek üzere çanakkale Belediyesi"ne bırakıldı.

Bakanlık aldığı karar sonucunda binayı 1988 yılında Devlet Güzel Sanatlar Galerisine tahsis ederek restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmalarını tamamlayıp, çanakkale Savaşları"nın 75. yıl dönümü olan 18 Mart 1990 günü hizmete açtı.

Bugün Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan bina, halen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ve Sanat Evi olarak kullanılıyor.
AA


Geri Dön