Genel

Nedim Özbek: Yaşam alanları şehir dışına taşınmalı!

RDS & Reform İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Özbek, Marmara Bölgesi’ni  sarsan 1999 depremi nin artık İstanbul’ da ve Türkiye’ de ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu ort

RDS & Reform İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Özbek, Marmara Bölgesi’ni  sarsan 1999 depremi nin artık İstanbul’ da ve Türkiye’ de ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardığını belirterek, konunun tarafı olan tüm kesimleri stratejik planlamaya davet etti.
Yapılacak planlamada İ BB, üniversiteler , şehir planlaması ve kentsel dönüşüm konusunda uzman isimler in bir araya gelmesi gerektiğini savunan Özbek, “Böyle bir kurul aracılığıyla uzun vadeli bir deprem  strateji planını oluşturmalı. Ama ondan önce kısa vadeli olarak binalar için deprem güçlendirme çalışmalarının ivedilikle gerçekleştirilmesi ya da yaşam alanlarının şehrin merkezinden uzaklaştırılması gerekiyor ” diye konuştu.
Bu konuda Avrupa’dan örnekler veren Özbek, “Avrupa’da yerleşim birimleri şehir merkezine uzak inşa edilmiştir. İstanbul’da da merkezdeki depreme dayanıksız binalar düşünülecek olursa mevcut yapılardan bir an önce uzaklaşılması gerekiyor. Ancak bunun için de yeni yaşam alanları oluşturulmalı” dedi.
Yeni yerleşim birimlerinde her türlü sosyal yapının da yer alması gerektiğinin altını çizen Özbek, “İnsanlara 2 bina dikip buraya yerleş diyemezsiniz. Devlet eğer insanların evlerini alıp yıkıyorsa onlara  tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yeni yaşam alanlarını tahsis etmeli. Bunun da TOKİ konutlarının yanı sıra özel inşaat firmalarıyla da yapılacak işbirlikleriyle  gerçekleşebileceğine inanıyorum ” diyerek sözlerini bitirdi.

Nedim Özbek’in dönüşüm formülü:
1- Tüm tarafların yer alacağı stratejik bir kurul oluşturulmalı.
2- Halk, kent dışında her türlü imkanı olan yeni yerleşim birimlerine taşınmalı.
3- TOKİ’nin yanı sıra özel inşaat firmalarıyla da  işbirliğine gidilmeli.