28 / 04 / 2024

New York 11 Eylül Müzesi açılıyor!

New York 11 Eylül Müzesi açılıyor!

ABD' nin New York kentinde 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına, saldırıda yıkılan ikiz kulelerin yanında kurulan müze gelecek hafta açılıyor...




ABD'nin New York kentinde 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına, saldırıda yıkılan ikiz kulelerin yanında kurulan müze gelecek hafta açılıyor.


Müzenin halka açılmasından önce ABD Başkanı Barack Obama ile saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve kurtarma çalışanlarının katılımıyla tören düzenlendi.


Törende konuşan Obama, müzenin, "kahramanlık, şefkat, yardımseverlik ve fedakarlık" ruhunun sergileneceği kutsal bir mekan olacağını belirterek, ABD'lileri hiç bir olayın birbirinden ayıramayacağını söyledi.


Saldırılarda daha fazla insan kurtarmak için çalışan ve bu sırada hayatlarını kaybedenlerin anısının da sonsuza kadar yaşatılacağını kaydeden Obama, çalışmalar sırasında büyük fedakarlık örneği sergileyenlere ve yakınlarına teşekkür etti.


Törende bazı yardım görevlileri ve yakınları da söz alarak yaşadıkları trajediyi ve anılarını salondaki davetlilerle paylaştılar.


Törene katılan Başkan Obama ve eşi Michelle Obama, eski Başkan Bill Clinton, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve diğer davetliler müzede sergilenen eşyaları da inceledi.


-Müzeye tepkiler-


11 Eylül saldırısının izlerini canlı tutmak için yaklaşık 700 milyon dolara inşa edilen müze, 21 Mayıs'ta halka açılacak. Bu süreye kadar ise müze, saldırı kurbanlarının yakınları ve yaralı kurtulanlara açık olacak.


Müzede, yıkılan kulelerin çelik iskeletinden parçalar, itfaiye araçlarının ve kurtarma ekipmanlarının hurdaları, beton merpenler, kurbanların kişisel eşyaları, saldırının fotoğrafları ve çeşitli objeler sergileniyor.


Öte yandan, müzede terör örgütünün eğitim kamplarındaki macerasından, terörist saldırıya uzanan hikayeye yer veren ''El Kaide'nin Yükselişi'' belgeselinin sürekli gösterilecek olması, belgeselde terörün İslam dinine mal ediliyor olması gerekçesiyle tepki çekmişti.


Müze girişinin ücretli ve müzede hediyelik eşya satılacak olması da kurban yakınlarını ve bazı kesimleri kızdırdı. Büyük bir trajedinin ve acının ticari malzeme ve turistik bir gösteri olarak kullanılmasına tepki veren çevreler, kurbanların anısına saygı gösterilmesini istiyor.



AA


Geri Dön