24 / 11 / 2024

New York başta olmak üzere her herde mimarlar hayalleri gerçeğe dönüştürüyor!

New York başta olmak üzere her herde mimarlar hayalleri gerçeğe dönüştürüyor!

Bir zamanlar hayal olarak bakılan mimari projeler dünyanın farklı yerlerinde hayat buluyor. New Yorklu mimarlar şehrin yeşil alanlarını gökdelenlerin ortasındaki ara katlara yerleştiriyor, Çin'deki Pasific Dream ise şehir içinde küçük bir şehir yaratıyor




New York Concept Tower - New York
New York'un yeşilliği ara katlarda...
New York'un durdurulamayan nüfus artışı mimarları şehri daha da yükseltmeye itiyor. Ancak bir yandan şehir yükselirken diğer taraftan da hem yeşil alan sıkıntısı ortaya çıkıyor hem de insanların alternatif mekân arayışları artıyor. Bu amaçla bir araya gelen New Yorklu mimarlar şehrin yeşil eteklerini bu projelerin ortasına yerleştirip alternatif yaratacak bir konsept proje hazırladı. Projeye dört ayrı gökdelen girişinden giriliyor. Gökdelenin orta katlarına gelindiğinde ise binalar ortak bir yeşil alanda birleşerek yemyeşil bir New York'a ayak basılıyor. Üst katlara çıkıldığında ise tekrar gökdelenlere ulaşılıyor.

Pacific Dream- Çin
Pasifik bu projeyi 'hayal' ediyor
Ekonomide olduğu gibi mimaride de hızlı bir gelişme içinde olan Çin'de yapılan Pacific Dream Plaza, Atkins Mimarlık tarafından yapılıyor. 300 bin metrekare kullanım alanına sahip proje 30 katlı bir 5 yıldızlı otel ile bin 500 rezidans, ofis ve perakende alanlarını da içeriyor. Hemen önünden nehir geçen proje içinde üç gökdelenin ortasında yuvarlak mimaride bir bina ile önun önünde küçük binalar yer alıyor. Projenin en önemli detaylarından biri ise binalar arasında yaşanacak geçişlerin tünellerle sağlanacak olmasında. Böylece insan trafiği de yer altına indirilecek.

Karuizawa Museum Complex - Japonya
Singapur'un yeni finans merkezi
Singapur'da hayata geçirilen bu proje ülkedeki finans merkezinde inşa edilecek ek projeler arasında yer alıyor. Ülkenin iklimi ve su kaynakları dikkate alınarak hayata geçirilen projede doğal havalandırma kullanılacak. Yağmur suları biriktirilirken açık alanlarda ise mümkün olduğunda fazla gölge alanlar ayarlandı. 20 derecelik açıyla yana yatırılan proje deniz kenarına yakın bir alanda yer alıyor. Projede lüks ofis alanlarının yanı sıra ofis alanlarına da yer verilecek.

Karuizawa Museum Complex - Japonya
Origami müze oldu
Dünyanın hiçbir metropolünde sıradan bir müze görmek mümkün değil. İçeriklerinin zenginliği kadar ilginç mimarileriyle birbiriyle yarışan müzelere Japonya'dan da bir müze katıldı. Karuizawa Museum Complex adını taşıyan proje Japon mimarlık şirketi Yasui Hideo Atelier tarafından hayata geçiriliyor. Müzenin en ilginç özelliği ise Japon kağıt sanatı origamiden esinlenilerek yapılması. Origami şeklindeki müze ilginç açı ve görsel zenginliğiyle dikkat çekiyor. Sırtını Yatsugatake Dağı'na dayanmış olması ise manzara açısından da zenginlik katıyor.

Riga Havalimanı- Litvanya
Baltık coğrafyasından esinlendi
Riga Uluslarası Havalimanı, İngiliz Norveç ortaklığındaki Haptic Artchitects ile Norveçli Narud Stokke Wiig Architects tarafından hayata geçiriliyor. 70 ülkeden 125 mimarlık şirketi arasından birinci seçilen proje ile eski havaalanında 7-8 milyon yolcuya hizmet ederken yeni havalimanının 14 milyon yolcuya ev sahipliği yapması hedefleniyor. Geometrik şekilli mimarisiyle dikkat çeken proje Litvanya'nın coğrafyasından esinlenilerek yapıldı. Işık gölge ve renk oyunları ise havalimanının en çok dikkat çeken unsurları arasında yer alıyor.

Social Inovation Design Instıtute - Hong Kong
249 milyon dolar bağışla yapılan dizayn enstitüsü
21. yüzyılın en tanınmış mimarlarından Zaha Hadid, Hong Kong'a da imzasını atıyor. "Sosyal İnovasyon İçin Dizayn Enstitüsü" adı verilen projeyi gerçekleştiren Hadid, ilginç dış cephe mimarisiyle olduğu kadar projenin kullanım alanında fark yaratıyor. Projeyi Hong Kong Polytechnic University ülkenin ilk dizayn enstitüsü olarak kullanacak. Bu proje Hong Kong Jokey Kulübü tarafından bağışlanan 249 milyon dolarlık yatırılma yapılacak. Bağış tek bir seferde bir projeye yapılan ilk en yüksek miktar olarak da dikkat çekiyor.

DİLEK TAŞ/Sabah

 


Geri Dön