Uşak'ta katı atıklar enerjiye dönüştürülüyor!
Uşak'ta katı atıklar enerjiye dönüştürülüyor. Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde ( UKOSB ) üretilen katı atığın buhar veya elektrik enerjisine dönüştürülmesine yönelik çalışma başlatıldı...
UKOSB Müdürü Cüneyt Öztürk, düzenlediği basın toplantısında, Uşak Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi ile (ABİGEM) atıkların enerjiye dönüştürülmesine yönelik fizibilite çalışması yaptıklarını belirterek 120 bin liralık bütçesi olan çalışmanın 65 bin lirasının Zafer Kalkınma Ajansınca karşılanacağını söyledi.
Katı atıkların enerjiye dönüşümüyle çevreye ve ekonomiye katkı sağlanacağını ifade eden Öztürk, "Her geçen gün büyüyen ve gelişen Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde deri, tekstil ve geri dönüşüm konularında faaliyet gösteren tesisler arıtma çamurlarıyla günde yaklaşık 450 ton katı atık üretiyor. Atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi ve ekonomiye geri kazandırılması için fizibilite çalışması başlattık" diye konuştu.
- "Atıkların yanmasıyla linyit kömürü kadar enerji açığa çıkarabiliyoruz"
Öztürk, projenin hayata geçirilmesi durumunda, bölgede üretilen katı atıkların buhar veya elektrik enerjisine dönüşeceğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Atıklar gazifikasyon yöntemiyle azaltılacak ve oluşan singazın yakılmasıyla buhar enerjisi elde edilerek üretimde tekrar kullanımı sağlanacak. Atıkların yanmasıyla linyit kömürü kadar enerji açığa çıkarabiliyoruz. Atıkları belli bir noktada depolamak da mümkün fakat biz hem ekonomik değer elde etmek hem de atıkların azalmasını sağlamaktan yanayız. Yakmayla atıklar yüzde 90 azalacak ve geriye sadece az miktarda kül kalacak. Kalan külün de yol çalışmalarında dolgu malzemesi olarak kullanılabilirliği konusunda araştırmalarımız sürüyor."
Üretilen atıkların başka bir yerdeki bertaraf tesislerine taşınmasının sanayiciyi zora sokacağını söyleyen Öztürk, 450 tonluk atığın yıllık bertaraf bedelinin yaklaşık 16 milyon lira olduğunu, bunun nakliyesinin de eklendiğinde ortaya çıkan bedelini sanayicinin karşılamasının mümkün olmadığını bildirdi.
Toplantıya, Uşak ABİGEM İş Merkezi Direktörü Melike Ünle ve projede görev alan yöneticiler katıldı.
AA