27 / 04 / 2024

Konut inşaatlarında büyük sorun: Zorunlu olan sığınıklar daireye dönüştürülüyor!

Konut inşaatlarında büyük sorun: Zorunlu olan sığınıklar daireye dönüştürülüyor!

İnşaat projelerinde zorunlu alan olarak projelerde yer alan depoların sonradan ortadan kaldırılması, büyük sorun haline geldi. Apartmanlarda ve iş yerlerinin birçoğunda zorunlu olan sığınaklar bina yapımından sonra daireye dönüştürülüyor.



Apartmanlarda ve iş yerlerinin çoğunda zorunlu olan sığınaklar bina yapıldıktan sonra daireye veya depoya dönüştürülüyor. Türkiye gibi hem deprem hem de doğal afet yaşama sıklığı fazla olan bir ülkede konutlarda sığınakların olmaması büyük bir sorun haline geldi. Özellikle son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Filistin çatışmalarının şiddetlenmesi, konutlarda sığınakların ne kadar hayati önemde olduğunun bir göstergesi.

Konut inşaatlarında büyük sorun: Zorunlu olan sığınıklar daireye dönüştürülüyor!

SIĞINAKLARI BAŞKA AMAÇLA KULLANANLARA CEZA KESİLSİN!

TÜGEM Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, Türkiye’de konut denetimlerinin iskan alındıktan sonrada devam etmesi gerektiğini ve sığınakları başka amaçta kullananlara ceza kesilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de sığınaklara gerekli önemin verilip verilmediği, denetimlerin yapılıp yapılmadığı merak ediliyor. Savaşlarda ve doğal afetlerde sığınakların öneminin oldukça fazla olduğunu söyleyen Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, insaların can güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Konutlarda özellikle bodrum katlarına zemine basan kısımlara sığınak yapılması gerektiğini söyleyen Altınay '' İmar planlarında sığınak yapılması şartı var yoksa iskân belgesi alınamıyor. Fakat şöyle bir şey yapıyorlar çoğunlukla sığınak gösteriliyor, fakat daha sonrasında bu sığınak olan kısımlar farklı amaçlarla kullanılabiliyor konutlarda bunların önüne geçilmesi gerekiyor. Denetimlerin daha fazla sık hale getirilmesi gerekiyor” dedi.

Konut inşaatlarında büyük sorun: Zorunlu olan sığınıklar daireye dönüştürülüyor!

TÜRKİYE’DE SIĞINAK PROSEDÜRÜ DENETLENMELİ!

Gülcan Altınay, 12'den fazla bağımsız bölümü olan ve 1.500 metrekare alana sahip apartmanlarda, iş yerlerinde ise 1500 metrekare kapalı alana sahip yerlerde sığınak yapılmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak  sığınağın girişi demir kapılı ve en az bir adet dik açı dönüşlü olması gerektiğini açıkladı.

Altınay ''Sığınağın çeşidi ne olursa olsun hem mekanik ve hem de tabii havalandırma ile yeterli olmalı, tabii havalandırma menfezlerle, mekanik havalandırma klima cihazı ile sağlanmalı.'' dedi. 

Konut inşaatlarında büyük sorun: Zorunlu olan sığınıklar daireye dönüştürülüyor!

Fabrikalarda ve iş yerlerinde de yönetmeliğe uygun olarak sığınak yapma zorunluluğu olduğunu belirten Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Sığınak yapılmadan zaten yapı denetim başlatılamıyor, iskan belgesi verilmiyor. İş yerlerinde ve konutlarda mutlaka olması gerekiyor” dedi.

İskan alındıktan sonra sığınakların amacı dışında kullanımının da olduğunu aktaran  Altınay, konutla ilgili şu örneği verdi:'' iş yerlerinde, fabrikalarda bazı bölümlere, zeminlerin bir kısımlarına sığınak gösteriliyor ama daha sonrasında kişiler o alanı kendilerine imalat olarak kullanılması için ofis olarak kullanılması için tekrar iskanı aldıktan sonra kaldırıyorlar. Yapılan sığınak bölümünü kendi imalat alanlarında kullanılıyorlar” dedi.

Avrupa’da konut krizi derinleşiyor: Yeni konut inşaatlarında sert düşüş!

Konut inşaatları hız kazanacak! Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar gerileyecek mi? 

Deprem konutlarında ilk ihaleleri kazan firmalar belli oldu! Kalıcı konut inşaatları başlıyor! 

Geri Dön