04 / 05 / 2024

New York Sıfır Noktası'nın yakınına cami yapılacak!

New York Sıfır Noktası'nın yakınına cami yapılacak!

11 Eylül saldırısının düzenlendiği ve 'Sıfır Noktası' olarak anılan bölge yakınında cami inşa edilmesine yönelik engelleri kaldırıldı



New York Anıt Koruma Komisyonu'nun aldığı bir karar, 11 Eylül saldırısının düzenlendiği ve 'Sıfır Noktası' olarak anılan bölge yakınında cami inşa edilmesine yönelik engelleri kaldırdı. Caminin yapılacağı yerdeki 152 yıllık binanın tarihi bir değeri olması için gerekli kriterleri karşılamadığını belirleyen komisyonun 9 üyesi oybirliğiyle aldığı kararla, binaya koruma statüsü verilmesini reddetti. Böylece, binanın yıkılmasının ardından alanda, içinde cami de bulunacak bir İslami kültür merkezinin yapılması önünde engel kalmadı. Merkezin, 'Sıfır Noktası'na birkaç blok mesafede olacağı kaydedildi.

BLOOMBERG'DEN DESTEK
Çeşitli çevrelerin camiye karşı çıkmalarına karşın, Belediye Başkanı Michael Bloomberg desteğini açıklamıştı. Muhalifler, 'Sıfır Noktası'na bu kadar yakın bir yerde cami inşa etmenin, 11 Eylül kurbanlarının hatırasına hakaret olduğunu ileri sürüyorlar. Cami inşaatı, New York Belediye Meclisi tarafından mayıs ayında onaylanmıştı.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sıfır Noktası'na cami engeli kalktı 
 
New York Anıt Koruma Komisyonu'nun dün aldığı kararla 11 Eylül saldırısının düzenlendiği ve "Sıfır Noktası" olarak bilinen bölgenin yakınına cami inşa edilmesine yönelik engel kalktı. 
 
 Caminin yapılması planlanan yerdeki 152 yıllık binanın tarihi bir değeri olması için gerekli kriterleri karşılamadığını belirleyen komisyon 9 üyesinin oybirliğiyle aldığı kararla, binaya koruma statüsü verilmesini reddetti. Böylece, binanın yıkılmasının ardından alanda, içinde cami de bulunacak bir İslami kültür merkezinin yapılması önünde engel kalmadı. Merkezin yapımı ülkede sıcak bir tartışma başlatmış; ülkedeki Yahudi gruplar başta olmak üzere bir kesim, merkezin 11 Eylül'de hayatını kaybedenlere ihanet olacağını ileri sürmüştü. 11 Eylül'deki saldırılarda hayatını kaybedenlerin kurduğu "Barış Dolu Yarınlar İçin 11 Eylül Aileleri" derneği ise caminin yapımını memnuniyetle karşılıyor.
ZAMAN 


Geri Dön