23 / 12 / 2024

New York'ta ortalama kira 3 bin doları geçiyor

New York'ta ortalama kira 3 bin doları geçiyor

Kira dahil ihtiyaçların en pahalı olduğu şehir Oslo, çalışanların ücretlerinin en yüksek olduğu şehirse Zürih



Finans kuruluşu UBS, değişik ülkelerdeki alım gücünü kıyaslayan "Gelirler ve Giderler" başlıklı bir rapor yayımladı. İstanbul'un da içinde bulunduğu dünyanın 73 şehrinde yapılan araştırmada ülkeden ülkeye maaş farklılıkları, hayat pahalılığı, çalışma saatleri ve tatil günleri gibi ana başlıklarda detaylı analizler yapıldı.

İstanbul maaşta 47'nci
14 farklı meslek grubunun incelenmesiyle yapılan araştırmada dünya genelinde İsviçre'nin Zürih ve Cenevre şehirleri çalışanların en fazla maaş kazandıkları şehirler olurken, İsviçre yüksek maaş standardı ve düşük vergi kesintileriyle "çalışan dostu ülke" seçildi. Çalışanların evlerine en az para götürdükleri şehir ise Hindistan'ın Mumbai şehri oldu. İstanbul ise 73 şehir arasında en yüksek maaş ödenen 47'nci şehir.
Kıtalar arasında bir karşılaştırma yapıldığı zaman ortalama gelirin en yüksek olduğu kıtanın Kuzey Amerika olduğu görülüyor. Avrupa'da ise Batı Avrupa'daki çalışanlar Doğu Avrupa'daki meslektaşlarının 3 katından daha fazla gelir elde ediyorlar. Doğu Avrupa'ya oranla çalışanların daha az kazandıkları bölgeler ise Güney Amerika ve Afrika olarak görülüyor.

Pahalılıkta ortada
Üç kişilik bir ailenin aylık ihtiyaçlarına göre seçilen aralarında kiranın da bulunduğu 122 ürün ve hizmetin maliyetine göre oluşturulan listede en pahalı şehir Norveç'in Oslo kenti olurken, onu İsviçre'nin Zürih ve Danimarka'nın Kopenhag şehirleri takip etti. Yaşamak için en ucuz şehir Hindistan'ın Mumbai şehri olurken İstanbul ise bu listede "en yüksek maaş" listesine göre daha yukarılarda yer bularak 34'üncü oldu.

Hesaplama yöntemi
Yerel şartların izin verdiği ölçüde her ülkede aynı ürünlerin ücretleri hesaplanırken İslam ülkelerinde domuz eti ve alkol bulunmadığı için onların yerine geçebilecek yerel ürünler kullanıldı. Harcamalar, şu oranlarda hesaplamalara yansıtıldı:
Yüzde 14 yiyecek/bakkaliye, yüzde 4 içecek/tütün mamülleri, yüzde 7 hijyen/sağlık ürünleri, yüzde 5 giyecek, yüzde 7 ev eşyası ve elektronik ürünler, yüzde 20 barınma, yüzde 6 ısınma ve aydınlanma, yüzde 15 ulaşım, yüzde 22 diğer hizmetler.

En uzun çalışma saatleri Ortadoğu ve Asya'da bulunuyor
Öğretmenlerin dahil edilmediği 13 farklı meslek türünün çalışma saatleri ve yasal tatillerinin hesaplandığı analizde ise dünyada yıllık ortalama çalışma süresinin 1902 saat olduğu fakat bunun Ortadoğu ve Asya ülkelerinde 2 bin 63 ve 2 bin 119 saate kadar çıkabildiği belirtiliyor. Çalışanların en çok yorulduğu şehir 2 bin 373 saatle Mısır'ın Kahire şehri olurken onu 2 bin 312 saatle Güney Kore'nin Seul şehri takip ediyor. İstanbul'da ise yıllık çalışma saati 2 bin 152 olarak belirlendi. Öte yandan Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde çalışanlar senede 30 gün ücretli tatil gününe sahipken, İstanbul'da ise bu sayı 20 gün.

New York'ta ortalama kira 3 bin doları aşıyor
Konutların 4 odalı-mobilyalı apartman dairesi ve 3 odalı-mobilyasız apartman dairesi olarak ikiye ayrıldığı araştırmada pahalı, standart ve ucuz daireler olarak 3 ayrı sınıflandırma da yapıldı. Toplanan verilerin ortalaması alındığında ise İstanbul'da ortalama kira 1050 dolar, Amsterdam'da 1030 dolar, Atina'da 800 dolar, Barcelona'da 1310 dolar, Madrid'de 1220 dolar, New York'ta ise 3 bin 100 dolar olarak hesaplandı.
Milliyet


Geri Dön