02 / 05 / 2024

New York'taki tarihi restoran Tavern on the Green kapandı

New York'taki tarihi restoran Tavern on the Green kapandı

New York'un en ünlü restoranlarından biri olan, Central Park'taki tarihi “Tavern on the Green” kapandı



Son ekonomik kriz ve çok sayıda dava nedeniyle iflas eden, 1935 yılından beri milyonlarca insanı ağırlayan tarihi restoran, birçok Türk göçmene de dolaylı yoldan iş olanağı sağlıyordu.


Büyük Buhran döneminde açılan ve sıkıntılı dönemde insanların Central Park'taki tek eğlence merkezi olan “Tavern On The Green”, 1993 yılında ABD'li emlak zengini Donald Trump'ın düğününe de ev sahipliği yaptı. Müşteriler tarafından sihirli bir mekan olarak tanımlanan restoranın, New York Belediye'si tarafından yenilenmeyen lisansının da kapanmasında büyük etkisi olduğu belirlendi.

Yılda 38 milyon dolar

Yeni yıl gecesi son müşterilerini son kez ağırlayan restoranın içinde bulunan ve aralarında çok değerli yağlı boya tabloları, semaverler, heykeller ve ahizelerin de yer aldığı eşyaların açık artırmayla satılacağı açıklanırken, restoranın sadece isim değerinin 19 milyon dolar civarında olduğu belirtildi. 2007 yılında 500 bin kişiyi ağırlayarak 38 milyon dolar kazanan “Tavern On The Green”in, bu geliriyle ABD'nin en çok kazanan ikinci restoranı olduğu ifade edildi. Restoranda kullanılan malzemelerin ve iç dekorun da açık artırmayla satılacağı belirlendi.

1935 yılından önce Central Park'ta otlatılan koyunlar için ahır olarak kullanılan “Tavern on the Green”, hemen önünde çalışan faytoncu Türk göçmenlere de dolaylı iş imkanı sağlıyordu. Faytonlarıyla birlikte restoranın müşterilerine Central Park turu veren çok sayıda Türk faytoncu, yıllardır 67'nci sokakta kazandıklarıyla ya ailelerini geçindiriyor, ya da okul harçlıklarını çıkarıyordu.

Yeniden açılabilir

LeRoy Ailesi tarafından işletilen restoranın patronu Jennifer LeRoy, Tavern on the Green isminin korunması için mücadelerinin sürdüğünü ve Manhattan Mahkemesi'nde süren davaları kazandıkları taktirde, Central Park'ın başka bir bölgesinde yeniden faaliyet göstereceklerini ifade etti.

45 milyon turist New York'a 28 milyar dolar bıraktı

ABD'nin en fazla turist çeken kentinin New York olduğu açıklandı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 2009'da New York kentine yerli ve yabancı tam 45 milyon turist geldiğini, şehrin turizmden elde ettiği gelirin ise 28 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bloomberg, ABD'ye yurt dışından gelen ziyaretçilerinden en fazla ilgisini New York kentinin çektiğini, 2009'da kente giden yabancı turist sayısının da 8.6 milyon kişiye ulaştığını açıkladı. New York şehrini tam 20 yıl sonra ABD'nin en fazla ziyaret edilen kenti olma unvanına yeniden kavuştuğunu kaydeden Bloomberg, 2010 yılında kente 47 milyona yakın kişinin ziyaret edeceğini tahmin ettiklerini, 2012 yılında hedeflerinin yılda 50 milyon turist olduğunu söyledi.
Hürriyet


Geri Dön