02 / 05 / 2024

Nezir Bağdatlı, Duhok'a inşaat malzemeleri fabrikası kuruyor

Nezir Bağdatlı, Duhok'a inşaat malzemeleri fabrikası kuruyor

Irak'tan 30 yıl önce kaçan Nezir Bağdatlı, İzmir'in en ünlü işadamları arasına girdi



Kuzey Irak'la ilişkilerde yeni sayfa açılmasının ardından Saddam zulmünden kaçıp Türkiye'ye yerleşen Kürt işadamları da memleketlerine yatırım için kolları sıvadı. 30 yılı aşkın süredir İzmir'de yaşayan,  İzmir  Ticaret Odası üyesi Kürt kökenli işadamı Nezir Bağdatlı, memleketi Duhok'a fabrika kuruyor. SABAH'a konuşan Bağdatlı, "Saddam Kürtlere zulüm ederken bize kucak açan tek ülke Türkiye oldu. Geldiğimde cebimde tek kuruş yoktu. İş güç, eş sahibi olduk. Burası ikinci vatanım" dedi.

ARAZİ İÇİN PAZARLIK
Bağdatlı, Türkiye sınırına 52 kilometrelik mesafedeki memleketi Duhok'a fabrika kurmak için fizibilite çalışmalarını tamamladı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Erbil gezisine katılan Bağdatlı, tuğla, su kanalları, beton ve kaldırım taşı üretilecek bu fabrika için ilk etapta 700-800 milyon dolarlık yatırım öngördüğünü açıkladı. Bağdatlı, arazi pazarlığını yaptığı fabrikada Türk-Kürt birçok işsize ekmek kapısı açacaklarını da sözlerine ekledi.

YATIRIM İMKÂNI ÇOK
Bağdatlı, yatırım planına ilişkin şunları söylüyor: "Duhok Belediye Başkanı da, İzmir'den okul arkadaşım. Yer tespitini birlikte yaptık, 5 Ağustos'a kadar arazi konusu bitmiş olacak. Şu anda Kuzey bölgesi hızlı bir kalkınma dönemi içine gidi. Yabancı şirketlerin de buraya ilgisi oldukça yoğun. Sadece inşaat, enerji değil birçok sektörde yatırım imkânı var. Ben de doğduğum kente bir şeyler bırakmak istiyorum. Bu fabrika sayesinde birçok insan buradan da ekmek yiyecek."

Erbil'den İzmir'e turist getirecek
BAĞDATLI sadece inşaat ve enerji değil turizm gibi alanlardan da iş fırsatları olduğundan bahsetti. Erbil, Süleymaniye ve Duhok başta olmak üzere bölgeden İzmir'e turist getirmek için de hazırlıklara başlayan Bağdatlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yıllardır iki ülke arasında yaşanan gerilimler artık son bulmak zorunda. Bizler kardeşiz. Kürtler ve Türkler etle tırnak gibi olmuş. Benim eşim de Türk. Kuzey bölgesi yatırımlar için çok güvenli. Teröre inat hepimiz çalışmak zorundayız."

İKİ ÜNİVERSİTE BİTİRDİ
Körfez Savaşı öncesi ve sonrasında Saddam Hüseyin zulmünden kaçan binlerce Kürt Türkiye'ye sığındı. İşte, işadamı Nezir Bağdatlı da onlardan biri. Irak'tan kaçarak İzmir'e geldiğinde kalacak yeri, tek kuruşu bile yoktu. Azmetti, iki üniversite okudu. İletişimden, turizme kadar birçok alanda hizmet veren Bağdatlı şirketlerinin sahibi oldu.
Sabah/Hazal Ateş

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Saddam'dan kaçıp İzmir'e sığındı para biriktirdi, Irak'a fabrika kuruyor

Irak'ın idam edilen Eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin yönetiminden 35 yıl önce kaçıp İzmir'e yerleşen ve kendi çabasıyla iş dünyasına adım atan Nezir Bağdatlı, Türkiye'ye karşı terör örgütünü besleyenlere ders olacak hayat hikâyesi var.

Bağdatlı, İzmir'de bir iletişim şirketinin bayiliğinden kazandığı sermaye ile Irak'ta 800 bin dolarlık bir yatırım için kollarını sıvarken, buradaki yatırımıyla Türkiye'yi Ortadoğu ülkelerinin turizm geçiş merkezi yapmayı planlıyor.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın geçtiğimiz günlerde Irak'a 148 işadamıyla düzenlediği çıkarma kapsamında Türkiye-Irak İş Forumu'nda karşılaştığımız Bağdatlı, 35 yıl sonra geri döndüğü Irak'a ve sığındığı ülke Türkiye'ye yapacaklarını anlattı. Türkiye'de iki üniversite bitiren Bağdatlı, Erbil'de 700-800 bin dolarlık bir seramik fabrikası kurmak için çalışmalarını tamamladığını, bu sene yaz döneminde projenin hayata geçeceğini söyledi.

İzmir'de Turkcell bayii
Bağdatlı, İzmir'de üç tane Turkcell bayiinin olduğunu buradan kazandığı sermayeyle Irak'a yatırım yapacağını belirtirken, "Saddam Hüseyin yüzünden bir daha ülkeme dönemedim. O sebep oldu, iş güç sahibi olduk. Şimdi İzmir'de 55 Türk'e iş yaratıyorum" dedi.
Bağdatlı, Erbil'de gerçekleştirdiği temaslardan çok olumlu sonuçlar aldığını Irak'a yatırımın kârlı olacağını belirtirken, 35 yıl önce sürgün nedeniyle ayrılmış olduğu ülkesine yatırım yaparak borcunu ödeyeceğini söyledi. Bağdatlı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölücü terör örgütün bir bölgeyi konuşlandırdığını söylediği Kuzey Irak yönetimi sınırları içindeki Dohuk kentine bir tuğla fabrikası kuracağını kaydetti. Bağdatlı, "700-800 bin dolarlık yatırımla bir fabrika kuracağım. Bu fabrikada kaldırım taşı, su kanalı, fayans gibi ürünler de üreteceğim. Şu an için burada ihtiyaç var" diye konuştu.

Doğduğum yere yatırım
Bağdatlı, "Doğduğum yere yatırım yapacağım. Buralarda terör yok, ne terörü. Dohuk çok daha güvenli bir kent. Şu an arazi çalışmaları sürüyor. Ağustos ayına kadar netleşecek. Yaz bitmeden tüm çalışmalar bitmiş olacak. Üretilen tuğlaları Irak'ın içine satacağız. Buradaki istihdama da katkım olacak" dedi.

Irak'tan İzmir'e turist
Bağdatlı, fabrika yatırımının ardından Irak'ta bir de turizm şirketi kuracağını belirterek, "Buradan İzmir'e turist götüreceğim. Iraklıları da İzmir'e getireceğim. Bunun yanında Fas ve Güney Asya gibi farklı yerlere de Irak'tan turlar düzenleyeceğim. Irak'ta 20 yıl, İzmir'de 35 sene yaşadım. İzmir de benim için önemli" diye konuştu.
Radikal/Songül Selvi


Geri Dön