Niğde Bor Şeker Fabrikası'nın arazisi satılıyor mu?
Bor Şeker Fabrikasının özelleştirme ihalesine girmeyen bir firmaya devredildiği iddiası ve Fabrika arazisinin, bu firmaya satışa çıkarılacağı iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Sarıbal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bor Şeker Fabrikasının özelleştirme ihalesine girmeyen bir firmaya devredildiği iddiasına ve Fabrika arazisinin, bu firmaya satışa çıkarılacağı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıbal, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Sarıbal, şu açıklamalarda bulundu: ''14 Şubat 2018 tarihinde 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararı alındı. Özelleştirilecek şeker fabrikaları arasında yer alan Niğde Bor Şeker Fabrikası 6 Nisan 2018 tarihinde yapılan ihale ile 336 milyon TL ile en yüksek fiyatı veren Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret A.Ş.’ye satıldı. Ancak Bor Şeker Fabrikası’nı alan Doğuş firması fabrikayı teslim almayarak, ilk kez tanık olunan bir şekilde, DSL İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketine devretti. Basında yer alan haberlere göre, kanunlara ve ihale şartnamesine aykırı bir şekilde ihaleye girmeyen bir firmaya ‘hülle yoluyla’ devredilen Bor Şeker Fabrikası’nın yeni sahipleri, özelleştirme sırasında satışı yapılmayan 625 bin metrekarelik araziyi gasp etti. İddialara göre fabrikayı devralan DSL İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi’nin sahipleri, devlette kalan şeker fabrikasının üstündeki sendika binasını yıkarak kendilerine havuzlu villa yaptırdı. Medyada yer alan haberlere göre, 625 bin metrekarelik şeker fabrikasının arazisinin gasp edilmesine seyirci kalan Özelleştirme İdaresi, adı geçen araziyi, Temmuz ayında satışa çıkardı. Eylül ayında söz konusu arazinin adrese teslim, yani araziyi gasp edilenlere satışı yapılacağı öne sürülüyor.''
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın soruları:
1- Niğde Bor Şeker Fabrikasını alan DSL İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi sahiplerinin, satılmayan fabrika arazisinde villa yaptıkları doğru mudur? Doğru ise özelleştirmesi ihalesinde yer almayan 625 bin metrekarelik arazisinin gasp edilmesine neden göz yumulmuştur?
2- Şeker fabrikasının satışa konu olmayan arazisinin üstündeki sendika binasının yıkılarak yerine havuzlu villa yapılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isminin kullanıldığı ve Özelleştirme İdaresinin bu nedenle arazinin gaspına göz yumduğu iddiaları doğru mudur?
3- Özelleştirme İdaresinin, 625 bin metrekare araziyi Temmuz ayında alelacele satışa çıkardığı ve Eylül ayında yapılacak ihale ile gasp edilen araziyi, arazide villa yapanlara ‘adrese teslim’ ihale ile vereceği iddialarına ne diyorsunuz?
4- Şeker fabrikaları özelleştirilirken, fabrika arazilerinin satılmayacağı güvencesi verilmişti. Buna rağmen Bor Şeker Fabrikası arazisinin satışına neden karar verilmiştir?
5- Bor Şeker Fabrikasının arazisine kaçak havuzlu villa yapanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonucu ne ölmüştür? Yapılmadı ise gerekçesi nedir?