27 / 04 / 2024

Niğde'de elektrik üretim tesisi kurulacak!

Niğde'de elektrik üretim tesisi kurulacak!

Niğde'ye, 1,8 milyon avroluk yatırımla, güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi kurulacak



Güney Grup Enerji Çevre Danışmanlık A.Ş. ortaklarından Halit Arıöz, düzenlediği basın toplantısında, bugün dünyanın ihtiyacı olan enerjinin yüzde 70'inin fosil kaynaklardan sağladığını hatırlattı. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve yakın bir gelecekte petrol ile kömür rezervlerinin tükeneceğini belirten Arıöz, "Güneşin bereketini ilimize getirmek için çalıştık ve ilimize bir tesis kuracağız" dedi. Arıöz, 8 milyon metrekare alan üzerine, 1,8 milyon avro harcanarak yapılacak ve 250 megavat kurulu güce sahip olacak tesisin, büyüklüğü ve nitelikleri itibariyle Niğde'nin, Türkiye'de ve dünyada tanınmasına ve bilinmesine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Halit Arıöz, proje çalışmaları tamamlanmak üzere olan ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin yürürlüğe girmesiyle beraber lisans başvurusu yapılacak olan tesisin işlemeye başlamasıyla beraber, yaklaşık bin kişiye iş olanağı sağlanacağını bildirdi.


Arıöz, güneş enerjisinden elektrik üretilmesinde kullanılan teknolojilerin sürekli geliştiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Niğde-Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirilecek projemizde güneş pilleri veya güneş termal uygulamaları kullanılabilir. Proje sahasına kriterlerine en uygun ve en verimli teknolojinin belirlenmesinde son saşamaya gelindi. Güneş enerjisi, en hızlı gelişen, en temiz ve en çağdaş enerji üretim metodudur. Bu tesis, gaz, duman, toz, karbon veya kükürt gibi zararlı maddeleri içermez."

Kurulacak tesiste, elektrik enerjisi üretiminden sonra ortaya çıkacak sıcak su buharının ısıtma, soğutma, su arıtma ve tarımda kullanılması için de proje çalışmalarının yürütüldüğünü söyleyen Arıöz, "İlimizde seracılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, tarımda işçi istihdamı ve üretimin artırılmasına yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak ürün çeşitliliği artacak, dünyada önümüzdeki yıllarda en önemli olan enerji ve organik tarım konularında ilimiz açıkça önde olacaktır" dedi. Arıöz, şöyle devam etti: "Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 73'ü dışa bağımlı kaynaklardan karşılanıyor. Petrol, Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 42'sini oluşturmaktadır. Türkiye tüketilen petrolün yüzde 92'sini, doğal gazın da yüzde 98'ini ithal etmek zorundadır. 2007 yılında yılda 30 milyon ton petrol tüketen Türkiye'nin 2023 yılında 40 milyon tonun üzerinde petrole, yaklaşık 55 milyar metreküp de doğal gaza ihtiyaç duyacağı tahmin edilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2007 yılında ham petrol ithalatı için 11,8 milyar dolar, 2008 yılında ise 100 milyar kilovat saat elektrik üretmek için ithal ettiğimiz doğal gaza 7 milyar avro tutarında ödeme yapılmıştır.

"Türkiye'nin Avrupa'da güneş enerjisi konusunda en yüksek potansiyele sahip ikinci ülke olduğunu belirten Arıöz, "Türkiye'nin toprakları üzerine gelen güneş enerjisinin bugünkü petrol fiyatları üzerinden parasal değeri tamı tamına günde 75 milyar dolardır. Enerjide dışa bağımlılık ve fiyatlardaki dalgalanma riskleri düşünüldüğünde, Türkiye'de arz güvenliğinin sağlanmasının yolu alternatif enerji kaynaklarına yönelmektir" diye konuştu. Arıöz, hidroelektrik, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklara yapılacak her yatırımın, bağımlılıktan kurtuluşa yaklaşmak demek olduğunu sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön