Nihat Çolak: Sağlıklı yapı envanteri yok!
17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Marmara depremin 20’inci yıldönümünde açıklama yapan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Nihat Çolak, Edirne’de henüz eski ve sorunlu olabilecek yapıların deprem riski taşıdığına dair bir envanter olmadığını söyledi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği’nde Marmara depremi 20’inci yılı nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Doğan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; toplantıda önemli açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Nihat Çolak, bugün hala olası bir depremin yıkıcı etkisini azaltacak önlemler için çalışmalar yapılmadığını söyledi. Edirne yereli hakkında da konuşan Çolak, bölgede henüz eski ve sorunlu olabilecek yapıların deprem riski taşıdığına dair bir envanter olmadığını, bu eksikliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye topraklarının yüzde 66’sının 1 ve 2’nci derece deprem kuşakları üzerinde olduğunun altını çizen Çolak, "Nüfusumuzun yüzde 70'ini barındıran 11 büyük kent, büyük sanayi kuruluşlarımızın yüzde 75'i deprem tehlikesi altındadır. Yapı stoku güvenli ve sağlıklı olmaktan uzaktır; pek çoğu kaçaktır, ruhsatsızdır ve mühendislik hizmeti almadan üretilmiştir. 20 milyon civarında bulunan yapı stokunun büyük oranda yenilenmesi, güçlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Kaldı ki deprem sonrası açığa çıkmıştır ki, ülkemizde sağlıklı yapı envanteri de yoktur" şeklinde konuştu.
'EDİRNE’DE DERE YATAKLARI İMARA AÇIK'
Ülkede bulunan yapı malzemelerinin nitelikli olmadığına değine Çolak, "Nitelikli tasarım-uygulama ve denetim ilişkisinden söz etmek mümkün değildir. Yapı denetimi, ne yazık ki yapı üretim sürecinde kendisine küçük bir yer açabilmiştir. Pek çok kentte bulunanlara Edirne de dahildir. Dere yataklarının imara açık olduğu görülmüştür. Edirne merkezde de bulunan pasif heyelan bölgelerinin ısrarla yapılaşmaya açıldığı da görülmektedir. İmar planlarının yapılaşma alanlarında zemin özellikleri dikkate alınmadan, deprem gözetilmeden hazırlandığı ortadadır" açıklamasında bulundu.
Edirne merkez Menzilahir Mahallesi’nin 28 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildiğini söyleyen Çolak, "Ancak rant görülmemesi nedeniyle kentsel dönüşüm gerçekleşmemiş, vatandaşlarımız sağlıksız nitelisiz güvensiz konutlarda yaşamaya terk edilmişlerdir. Edirne Merkezde yeni yerleşim bölgeleri ise rantiyecilerin iştahını kabartmış, planlı, altyapısı tamamlanmış bu bölgelerde emsal – yoğunluk artışı talepleri ile kentsel dönüşüm girişimleri de devam etmektedir" dedi.
'EDİRNE’YE YAPI ENVANTERİ ŞART'
Edirne’de ‘riskli alan’ olarak belirlenen Menzilahir dışında hazırlanıp envanteri çıkarılan bölge olmadığı hakkında konuşan Çolak, "Edirne’de eski ve sorunlu olabilecek yapıların riskli yapı olup olmadığının tespit edilmesi ve incelenmesi gerekiyor. Şu anda elimizde böyle bir envanter yok. Yeni yerleşim bölgesinde olan binalar aslında mühendislik hizmeti almış binalar ama o zamanın teknolojisiyle bunlar yapıldı, o zamanın zemin etüdü ile bunlar yapıldı. Bugünün şartlarında bizim onu güncellememiz gerekir. Hele ki öncelikle Edirne’deki yapı envanterimizi çok iyi ortaya koymamız lazım, ondan sonra da yapı envanterine göre riskli bölge ve yapı varmı bunun tespitine yönelmemiz gerekiyor. Bu bir eksiklik ve tamamlanması gerekiyor" diye konuştu.