03 / 05 / 2024

Nihat Özdemir: Türkiyenin dev şirketleri enerjiciler olacak

Nihat Özdemir: Türkiyenin dev şirketleri enerjiciler olacak

İnşaat, çimento, altyapı, ulaşım, turizm ve enerji alanında faaliyet gösteren Limak Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bundan 10 yıl sonra Türkiyenin en büyük şirketlerinin enerji sektöründen olacağını söyledi



Limakın Cengiz Holding ve Kolin İnşaat ile birlikte Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketleri için gerçekleştirdiği 1.2 milyar dolarlık finansmana EuroMoney dergisi tarafından verilen ödülü almak için Londrada bulunan Özdemir, bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

Özdemir, Türkiyenin en büyük şirketleri enerji şirketleri olacak. Modeller de İngilterede, Almanyada, ABDde. Bugün Avrupanın en büyük şirketleri sıralamasına girdiğimiz zaman, iletişim-telekomünikasyon haricinde bir numaralı şirketler bugün enerjide. Alman RWEnin 40 bin megawatt (MW) sadece hidrolik enerji kurulu gücü var. Türkiyenin önümüzdeki 10 yılda en büyük şirketleri, ABD ve Avrupada olduğu gibi enerji şirketleri olacak dedi.

Hipermarket olduk
Elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiyenin hipermarketleri olduğunu belirten Özdemir, Elektrik üreten irili ufaklı bir sürü şirket bu ürettiği elektriği getirip dağıtım şirketlerine satacak, bu hipermarketler gelecek, o enerjiyi alacak, vatandaşımıza satacak. Yani dağıtım şirketleri Türkiyenin hipermarketleri dedi.
Her şehirde tek dağıtım bölgesi olmasının her şirkette sadece tek bir hipermarket olduğu anlamına geldiğine ve bunun rekabeti nasıl etkilediğine ilişkin bir soruya ise Özdemir, Ama onun için o kadar para verdik yanıtını verdi.

2012de taşlar yerine oturur
Özdemir, geçen yıl dağıtım, bu yıl ise üretim özelleştirmelerinin tamamlanmasının ardından sektörde taşların 2012den itibaren yerine oturmaya başlayacağını düşündüğünü aktardı.

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ise, Türkiyede üretimin yarıdan fazlasının doğalgazdan sağlanmasının elektrik fiyatlarında çok büyük bir değişikliğe izin vermediğine dikkat çekerek, bu dengenin değişmesinin kaynak çeşitliliğinin artmasına bağlı oldğunu belirtti. Cengiz, Elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılık yüksek olduğu müddetçe HES ve diğer santrallerin rekabet şansı yok. Çünkü HESlerden üretimde doğalgazdaki rakamlar yok dedi. Cengiz, enerji üretiminde kaynak dağılımını Türkiyedeki oranlara paralel yaptıklarını belirterek, Bugün bizim kurulu gücümüzün 400 MWı doğalgaz, 580 MW da HES var. 400 MWlık doğalgaz ve 1.800 MWlik HES projemiz de sürüyor dedi.
Milliyet/Melis Şenerdem


Geri Dön