29 / 04 / 2024

Nihat Zeybekci: Krize rağmen ihracatı yüzde 6 artırdık!

Nihat Zeybekci: Krize rağmen ihracatı yüzde 6 artırdık!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaşanan ekonomik durgunluk ya da daralmaya rağmen bu yıl yüzde 6 ihracat artışı sağladıklarını ve bunda dinamik özek sektörün ve AB pazarındaki başarının önemli bir faktör olduğunu anlattı.




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış pazarlarda yaşanan ekonomik durgunluk ya da daralmaya rağmen bu yıl yüzde 6 ihracat artışı sağladıklarını açıkladı


Lüksemburg'da gerçekleştirdiği temasların ardından basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin bu yıl yaklaşık yüzde 6 ihracat artışı sağladığını söyledi. Zeybekci, Türkiye'nin tüm önemli dış pazarlarında yaşanan ekonomik durgunluk ya da daralmaya rağmen bu yıl yüzde 6 ihracat artışı sağladıklarını ve bunda dinamik özek sektörün ve AB pazarındaki başarının önemli bir faktör olduğunu anlattı.


'Başka ülke yapamaz'

Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB'de iç talep yüzde 0'lar seviyesinde artarken bizim AB'ye olan ihracatımız yüzde 14'ler seviyesinde artıyor. AB belirsizlikten ve stok maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı artık çok uzun vadeli 6 aylık alımlar, çok büyük adetlerle alımlar yapmıyor. Biraz fazla maliyete katlanarak stoksuz, 1-2 hafta içinde alabileceği ithalata yöneliyor. Bunun için Türkiye ön plana çıkıyor. Yüzde 14'lük ihracat artışının büyük kısmı bu nedenden kaynaklanıyor. Bu coğrafyada bunu yapabilecek çok nadir ülke var. Yüksek kalitede üretim yapabilen, pazartesi sipariş alıp bir sonraki pazartesi Avrupa'da dağıtım yapabilen tek ülke Türkiye, dünyada başka bir ülke bunu yapamaz."


Kökünden mücedele

Zeybekci, faiz politikası ve enflasyonla mücadele konusunda ise şunları kaydetti: "Enflasyonla mücadelede biz faizlerin 2012 yılında minimum seviyeye hatta eksi seviyeye geldiği bir ortamda enflasyonu yüzde 6'ların altına çekemediğimiz bir durumda enflasyonla mücadelede arzın artırılması görüşündeyiz. Enflasyon biliyorsunuz, talebin arzdan fazla olması. Arzı artırmayı, üretimi artırmayı, istihdamı ve ihracatı yükseltici tedbirlerle enflasyonla kökünden mücadele etmeyi tercih etmemiz gerekir diye söylüyoruz."


Yüzde 100 anlaşıldı

Avrupa Birliği ve ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) için devam eden müzakereleri değerlendiren Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği'ne sahip tek ülke olan Türkiye'nin bu anlaşmaya otomatik olarak taraf olma ya da eşzamanlı olarak ABD'yle anlaşma imzalama talebinin Lüksemburg'daki muhataplarınca "yüzde 100 anlaşıldığını ve desteklendiğini" söyledi. Zeybekci, TTIP anlaşması Türkiye dahil edilmeden yürürlüğe girer ve Türkiye Gümrük Birliği içinde kalmaya devam ederse karşılaşılacak "doğrudan ithalat ve ihracat farkından kaynaklanan zararın 4-5 milyar dolar civarında olduğunu" bildirdi.


'Asla çekinmeyiz'

Fakat bu durumda karşılaşılacak dolaylı ve uzun vadeli zararın çok daha büyük rakamlara ulaşabileceğini ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin de dahil olması şartıyla TTIP anlaşmasından ve Gümrük Birliği'ne tarım, hizmetler ve kamu alımlarının dahil edilmesinden asla çekinmeyeceklerini söyledi.


Tarım ürünlerinde ihracat 10 ayda yüzde 6.6 arttı 

Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı 10 ayda yüzde 6.6 arttı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu geçici dış ticaret verilerine göre; Ocak-Ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım ürünleri ihracatının yüzde 6.6 artarak 14 milyar 950 milyon dolara yükseldiği belirtildi. Açıklamaya göre, söz konusu dönemde yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler; turunçgiller ihracatı yüzde 7'lik artışla 3 milyar 149 milyon 255 bin dolara, sebze, meyve ve sert kabuklu meyve müstahzarları ihracatı yüzde 16.1'lik artışla 1 milyar 644 milyon 979 bin dolara, hububat, un, nişasta/süt müstahzarları ihracatı yüzde 9.2'lik artışla 1 milyar 335 milyon 424 bin dolara yükseldi.



Yeni Asır


Geri Dön