30 / 04 / 2024

Nihat Zeybekci: Sath-ı ticaret ve ekonomi vardır!

Nihat Zeybekci: Sath-ı ticaret ve ekonomi vardır!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " Ticaret ve ekonomide de hatt-ı ticaret ve ekonomi yoktur, sath-ı ticaret ve ekonomi vardır. Bu satıh da bütün dünyadır " dedi.



Nihat Zeybekci, Müstakil Sanayici ve İşadamları Demeği (MÜSİAD) Denizli Şubesi'nin Dedeman Park Otel'de düzenlenen 20. Olağan Genel Kumlu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, ABD ile AB arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması'nda mutlaka yer alması gerektiğini, TTİB'in bir ticari ortaklıktan çok gelecekte kültürel ve stratejik ortaklıkları da beraberinde getirecek büyük bir yapı olacağını belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Diplomaside hatt-ı diplomasi yoktur, sath-ı diploması vardır, bu satıh da bütün dünyadır" sözlerini hatırlatan Zeybekci, "Ticaret ve ekonomide de hatt-ı ticaret ve ekonomi yoktur, sath-ı ticaret ve ekonomi vardır. Bu satıh da bütün dünyadır. Dünyanın en ücra köşesinden diğer ucuna kadar diğer tüm alan bizim için ekonomik bir alandır, ticaret alanıdır. Etki alanıımızdır ve yatırım alanımızdır. Türkiye artık başka bir boyuta geçti. 


Türkiye artık yurt dışına giden yatırımları destekliyor, yurt dışında yatırım yapan yatırımcımızı destekliyor" diye konuştu. Dünyanın yeniden dizayn edildiğini vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti: "Paris'teki o terör eylemi bu yüzden. Afrika'da çıkan o sapkın bir örgüt, iki bin masum insanı bu yüzden katletti. Irak'ın yüzde 40'ı bu yüzden bir terör örgütünün elinde. Suriye'deki bu sapkınlık, onun için bu kadar devanı ediyor. İstanbul'da o masum polis kardeşimizi şehit eden, o bombalı saldırıyı gerçekleştiren o sapkının beynini bunun için yıkadılar. Onun beynini yıkayanlar Türkiye'de değil.Onun beynini yıkayanların da beyinlerini yıkayanlar var, onlar da belli. Bu coğrafyanın, Anadolu'nun etrafındaki coğrafyanın ne kadar karıştırıcıları olduklarını biz hep biliyoruz, bunun da devam edeceğini biliyoruz. Bugün dünyayı yeniden ayrıştırıyorlar. Yeniden dinler ve kültürler üzerinden ayrıştırmak, yeniden nefret tohumlarını ekmek gibi bir gayret içinde olduğunu görüyoruz dünyanın. Bugün inançlar, ırklar, dinler, kültürler, coğrafyalar anlamında yeni nefret tohumlan planlanıyor. Allah'ın izniyle bunlar tutmayacak inşallah. Ama nasıl tutmayacak? Güçlü bir Türkiye ile bunlar tutmayacak. Güçlü Türkiye'nin de bugün nasıl başarılı olduğunuz hep beraber görüyoruz. Ukrayna. Rusya, Kafkaslar, İran'a uygulanan bu tedbirler veyahut da ambargolar, İrak, Suriye, Mısır, Libya, Balkanlar, bütün şu coğrafyaya baktığımız zaman ateş çemberinin ortasında ekonomisini geliştiren, büyüyen, ihracatını yüzde 5 ortalamayla büyüten, cari açığını yüzde 38 iyileştiren, ihracatın ithalatı karşılama oranını tarihi bir zirveye yüzde 72'ye yaklaştıran bir Türkiye'nin olması, etrafına barış ve huzur demektir." 


"Terör insanlık sucu"

Terörün dininin, milliyetinin, ırkının olmadığını, terörün bir insanlık suçu olduğunu ifade eden Zeybekci, "Bu insanlık suçunu herkes ama dünyadaki herkes 'senin teröristin, benim teröristim' diye ayırırsa varacağımız sonuç budur. Çünkü terör bunu amaçlıyor, kanla besleniyor. Bütün dünyanın birlik ve beraberlik içinde olması gerekiyor. Bütün dünyanın birlik ve beraberlikle teröre karşı tek vücut durmasının arkasında yatan da ülkelerin kendi içinde birlik ve beraberlik içinde olmasıdır. En önemlisi de Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde olması. Bin yıldan beri bu topraklarda var olan bu ülkeye bu tuzaklar hep kuruldu. Biz binlerce defa bu tuzakları bozduk, artık bu sefer yine bozacağız. Önceden bu mücadeleler savaşla yapılıyordu, artık yeni dönemde akıl, bilim, teknoloji ve bilgiyle bozacağız" şeklinde konuştu. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Türkiye'nin 2013 yazından bu yana Gezi olaylarını, 17-25 Aralık sürecini yaşadığını belirterek, toplumsal ve siyasi huzurun bozulmaya çalışıldığı bir atmosferin oluşturulmak istendiğini belirtti. Olpak, "O etkiler altına girilmiş olmasına rağmen. 2014 yılının dokuz ayında hedeflerimiz noktasında bakıldığında geride ama kiiçümsemememiz gerektiğini ifade ettiğimiz yıizde 2,8'lik bir büyüme var. Biz aynı dönemde 2,8 büyürken, yıllar yılı kendimizi mukayese ettiğimiz Avrupa bölgesi binde 2 büyüdü. Binde 2 ile yüzde 2,8 arasındaki farkı küçümsemememiz gerekiyor" diye konuştu. Mevcut başkan Necip Filiz'in yeniden aday olmadığı genel kurulda, İsmail Biltekin MÜSİAD benizli Şube Başkanlığına seçildi. 


Son Dakika


Geri Dön