18 / 05 / 2024

Nijeryalılar, Kocaelideki Ekolojik Ev'i inceledi!

Nijeryalılar, Kocaelideki Ekolojik Ev'i inceledi!

Nijeryanın Kano Eyaleti İnşaat Araştırma Komisyonu üyeleri patenti, bir Türk firmasına ait Ekolojik Ev'de incelemede bulundu    



Kocaeli Fuar Alanında dünyada ilk olma özelliği taşıyan yapıyı Nijeryadan gelen yetkililere tanıtan ORCA Ekolojik Yapı Sistemi Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Gül, yaptığı açıklamada, Kano Eyaleti yetkililerinin ülkenin yeniden yapılanmasında kullanılacak yapıyı seçmek için Türkiyeye geldiklerini söyledi.

Beğendikleri takdirde çok yüksek miktarda konut için antlaşmaya varacaklarını ve büyük bir iş sözleşmesi yapacaklarını kaydeden Gül, "Bu hafta içerisinde Togo, Nijer ve Nijerya heyetlerini ağırladık. Afrikanın yapılanmasında Türklerin çok büyük emek harcayacağı ortada. Dünya patenti bize ait olan ekolojik yapılar dünya yapılanmasında çok önemli rol üstlenecektir" diye konuştu.

Ekolojik yapıların en büyük özelliğinin temiz enerji kullanılması olduğunu anlatan Gül, "Isıtma ya da soğutma konusunda hiçbir ihtiyaç olmadan yaşanabiliyor. Meydana gelecek 9 şiddetindeki depremler bu evleri yıkamaz. Bu da çok önemli özellikle doğal afetlerden koruyor insanları" dedi.

Evlerin duvarlarının EPS ve çeliğin pişirilmesi ile inşa edildiğini, betonarmenin minimum düzeyde kullanıldığını ve bu yapılarda karbonmonoksit salınımının da minimum düzeyde olduğunu vurgulayan Gül, şöyle konuştu:"Bu yapı Türkiye için çok yeni. Türk firması olarak bu yapının patenti bize ait olduğu için çok gururluyuz. Çünkü bu sistemi dünyada biz ürettik.

Dünyanın en gelişmiş yapı sistemidir. Maddi açıdan betonarme yapılan evler ile arasında hiçbir fark yok. Ağırlıkların çok düşük olması neticesinde deprem sırasında yapıda yatay yük oluşumunu engelleyen statik bir sisteme sahip. Bu sistem su, ekvator, çöl ve buzullar üzerine kurulabiliyor. Isı izolasyonu o hava şartlarında maksimum derecede. Otomatik olarak enerjiden çok büyük tasarruf sağlıyor."

Çok katlı çelik ve betonarme yapıların iç ve dış duvarlarının yerine panellerin kullanılması durumunda depreme karşı dayanıklığın arttırıldığını ve bina yükünü 10 kat hafifleten yapı sistemi olduğunu ifade eden Gül, şöyle devam
etti:"Biz diyoruz ki depremde ve yangında evinize kaçın. Çünkü, ne yıkılıyor ne de yanıyor. Kesinlikle dışarı çıkmayın. İnşa edildiği zaman hiçbir kat sınırlaması yok. 20 kat şeklinde bile inşa edebilirsiniz. Bu yapının dünya patenti için 2006da başvuru yaptık. 2008de ilk bu yapıyı yaptık. Tamamladık ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teslim ettik. 2009da patent onayını aldık. Dolgu zeminlerde sorunsuz bir şekilde kurulabiliyor. Bitmiş yapılarda yüzde 80e varan geri dönüşüm oranı bulunmaktadır. Mantar, küf, rutubet oluşumunu ve buna bağlı sağlık problemlerini engelleyen nefes alan duvarlara sahip. İç ve dış duvarlarda sıva ve boya dökülmelerine imkan vermeyen, nefes alan duvar sistemi."

Nijeryanın Kano Eyaleti İnşaat Araştırma Komisyonu Üyesi Dauda Abdallah ise Nijeryanın yeniden yapılanmasında kullanılacak yapı örnekleri Türkiyede
görmeye geldiklerini söyledi.

Türkiyenin birçok şehrinde incelemelerde bulunduklarını ifade eden Abdallah, komisyon kararı ile beğendikleri yapıyı Nijeyada yaptırmak için sözleşme imzalayacaklarını kaydetti.

AA


Geri Dön