25 / 05 / 2024

Nişantaşı Anadolu Lisesi restorasyonunun yüzde 75'i tamam!

Nişantaşı Anadolu Lisesi restorasyonunun yüzde 75'i tamam!

Nişantaşı Anadolu Lisesi'nin bir türlü bitmeyen tadilatı 63 öğrenciyi kaçırdı. Liseden sadece 7 öğrenci mezun olabilecek. 2. sınıf tarihi eser özelliği taşıyan okulun restorasyonu 2014 Mayıs'ta başladı, ihale, GYO inşaat tarafından yüklenildi.



İSTANBUL'un en köklü ve yüksek puanlı okullarından Nişantaşı Anadolu Lisesi'nin restorasyonu yılan hikâyesine döndü. Tadilat başladığında önce bir ilkokulda eğitim alan öğrenciler şimdi imam hatip lisesinde "geçici" olarak okuyor. Bu durum 63 öğrencinin okuldan ayrılmasına neden oldu. Bu yıl 70 yerine liseden yalnızca 7 öğrenci mezun olacak. 


2. sınıf tarihi eser özelliği taşıyan okulun restorasyonu 2014 Mayıs'ta başladı, ihale, GYO İnşaat tarafından yüklenildi. 31 Ağustos 2015'te bina teslim edilecekti. Ancak yüklenici firma dış cephesini yaptığı binanın içinde deprem güçlendirme, sıva ve boya işlemlerini bitiremedi. Yüzde 75'inin tamamlandığı söylenen restorasyonun kalan kısmı aylardır tamamlanmıyor. 


OTOPARK YAPTI 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim yılı başlarken çalışmaların geçtiğimiz aralık ayında bitirileceğini, 2015-2016 öğretim yılının ikinci döneminde öğrencilerin okullarına döneceğini açıkladı. Kasım ayında da İstanbul Valisi Vasip Şahin okulun tamamlanmasını istedi. Ancak bu gerçekleşmediği gibi okul aile birliği yüklenici firmanın okul bahçesini izinsiz şekilde otopark olarak kullandığını belirledi. 


111 YILLIK TARİH

Nişantaşı Anadolu Lisesi, 1905'te English High School adıyla İstanbul'daki yabancıların ve özellikle İngiliz topluluğu mensuplarının çocuklarına sağlıklı bir ticari eğitim ve öğretim verebilmek amacıyla açıldı. 1979 yılında mali sıkıntılar yüzünden okul Türk hükümetine devredildi ve Nişantaşı Anadolu Lisesi adını aldı. 


Habertürk/ Bürde ÖZÇAKIR- Derya ÖZTÜRK 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Restorasyon çalışmaları bir türlü bitirilemeyen Nişantaşı Anadolu Lisesi, eğitime açılması beklenirken müteahhite otopark oldu.


Nişantaşı Anadolu Lisesi, eğitim ve öğretim kalitesinin yanı sıra öğrencilerinin üniversite sınavlarında elde ettiği yüksek başarıyla Türkiye’nin en seçkin Anadolu Liseleri arasında ön sıralarda yer alıyor. 100 yılı aşan geçmişi ve birikimiyle eğitim – öğretim vermeye devam ediyor. Ne yazık ki bu tarihi okulun restorasyonu bir türlü tamamlanamıyor.


İstanbul’un en köklü okullarından Nişantaşı Anadolu Lisesi’nin yüzde 75’i tamamlanan inşaat çalışmalarında ilerleme bir türlü sağlanamıyor. Geçtiğimiz yıl TEOG tercihlerinde bir çok başarılı öğrenci Nişantaşı Anadolu Lisesi’ne gitmek isterken okulda tadilat olması nedeniyle bu okulu tercih edemedi. Lise, tadilat yüzünden mağdur olmaya devam ediyor. 


Önce 31 Ağustos 2015 tarihinde, daha sonra ise 2015-2016 eğitim öğretim yılı birinci döneminde tamamlanacağı açıklanan inşaat çalışmalarında bir arpa boyu bile yol alınamadı.


YÜKLENİCİ FİRMANIN VURDUMDUYMAZ TAVRI DİKKAT ÇEKİYOR!


Kasım ayında okulu ziyaret eden İstanbul Valisi Vasip Şahin’in talimatına rağmen yüklenici firmanın vurdumduymaz tavrı tepki çekiyor. Okul, ikinci yarıyılda açılamıyor ama müteahhit okul bahçesini zaman zaman otopark olarak kullanılabiliyor.


2.sınıf tarihi eser özelliği taşıyan Nişantaşı Anadolu Lisesi binasında, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından 25.05.2014 tarihi itibarıyla restorasyon çalışması başlatıldı. İhale, GYO İNŞ. SAN. VE TİC. AŞ tarafından yüklenildi. Bina, 31 Ağustos 2015 tarihinde teslim edilmesi gerekirken, yüklenici firmanın yaşamış olduğu sıkıntılar sebebiyle dış cephesi yapıldı, ancak içerisinde yapılması gereken deprem güçlendirme sıva ve boya işlemleri bitirilemedi.


MİLLİ EĞİTİM ARALIK SONUNA BİTECEK DEMİŞTİ


Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı, restorasyon çalışmalarındaki aksamalar üzerine Eylül ayında şu açıklamayı yapmıştı:


“İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Okul Binası 1905 yılında hizmete açılmıştır. Bina 2.sınıf tarihi eser özelliği taşımaktadır. İstanbul Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından 25.05.2014 tarihinden itibaren 450 iş günü süreli restorasyon çalışması başlatılmıştır. İhale GYO İNŞ. SAN. VE TİC. AŞ tarafından yüklenilmiştir.


31 Ağustos 2015 tarihinde teslim edilmesi gerekirken yüklenici firmanın yaşamış olduğu sıkıntılar sebebiyle dış cephesi yapılmış ancak içerisinde yapılması gereken deprem güçlendirme sıva ve boya işlemleri henüz bitmemiştir. İşin %75´i tamamlanmıştır.


Alt yüklenicinin işi bırakması nedeniyle Temmuz ayının başından beri okul binasında herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.


Yapılan görüşmeler ve girişimler sonucunda ihaleyi alan firma 15 Eylül 2015 tarihinde tekrardan işe başlayıp Aralık 2015 sonuna kadar işi bitirmeyi planlamaktadır. Nişantaşı Anadolu Lisesi´nin 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı II. Dönem başında restore edilen binasında eğitim-öğretime başlaması öngörülmektedir.”


İSTANBUL VALİSİ VASİP ŞAHİN’İN TALİMATINA RAĞMEN…


Yapılan görüşmeler ve girişimler sonucunda ihaleyi alan firma 15 Eylül 2015 tarihinde tekrar işe başlayıp Aralık 2015 sonunda okulu teslim etme sözü verdi. Buna rağmen çalışmaya bir türlü başlanamaması üzerine Okul Aile Birliği’nin de girişimleri sonucu İstanbul Valisi Vasip Şahin Kasım ayında Nişantaşı Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek restorasyonun bir an önce bitirilmesi talimatını verdi. Deprem güçlendirme çalışmalarında kullanılacak malzeme de okula gönderildi. Ancak 2015-2016 eğitim öğretim yılı birinci döneminin kapanmasına az bir süre kala hala bir arpa boyu yol alınamazken, okula bir çivi bile çakılamadı. Bu duruma rağmen yüklenici firmanın vurdum duymaz görüntüsü ve işi ağırdan alışı ise büyük tepki çekiyor.


Okul, en yetkili ağızlardan verilen sözlere rağmen verilen 2. eğitim döneminde hala açılamıyor ama müteahhit okulun bahçesini zaman zaman özellikle akşamları otopark olarak araçlara açabiliyor.


LİSE BU YIL SADECE 7 MEZUN VEREBİLECEK


Bu arada, TEOG sınavlarında tercih listelerinin ön sıralarında yer alan, geçtiğimiz yıllarda üniversite giriş sınavlarında gösterdiği başarı ile dikkat çeken ne yazık ki bitmeyen tadilat nedeniyle bu eğitim dönemine de yetişemeyeceği belli olan eğitim kurumunda kan kaybı da yaşanıyor. 


Yakın bir zamana kadar öğrencilerin rüyasını süsleyen Nişantaşı Anadolu Lisesi bu yıl sadece 7 mezun verebilecek.


Restorasyon çalışmalarının başladığı ilk yıl Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda eğitime devam eden, ikinci yıl ise Süleyman Şah Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin binasına geçen okulun, nakiller nedeniyle lise son sınıfında eğitim gören 7 öğrencisi kaldı.


BU ÇİLE SONA ERSİN ARTIK!


Nişantaşı Anadolu Lisesi’nin öğretmeninden öğrencisine, velilerinden eski mezunlarına kadar herkes sorumluluk sahibi mercilerin bir an önce duruma el koyarak, düzgün bir çalışmayla 2-3 ayda bitirilebilecek restorasyonun tamamlanmasını talep ediyor.


Sözcü/ Ayla ÖZDEMİR 


Geri Dön