30 / 04 / 2024

Nissibi Köprüsü tamamlandı!

Nissibi Köprüsü tamamlandı!

Adıyaman’ın Kahta ilçesi ile Siverek ve Diyarbakır’ı birbirine bağlayacak olan Türkiye’nin 3. büyük köprüsü 33 aylık çalışma sonunda tamamlandı. Diyarbakır’dan Kahta ilçesine mesafe 110 kilometre kısalacak.



Atatürk Barajı üzerine kurulan Nissibi Köprüsü’nde iki yakayı birbirine bağlayan son segmentin iki hafta önce yerleştirilmesinin ardından köprü yaya trafiğine açıldı.


Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye’nin 3. büyük köprüsü olan Nissibi Köprüsü görkemli mimarisiyle görenleri etkiliyor. Türk mühendis ve mimarlarca inşa edilen Nissibi Köprüsü’nün tamamlanması bölgenin çehresini değiştirecek.


1992 yılında Atatürk Barajında su tutulmasıyla birlikte Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır’ı birbirine bağlayan yol ve köprü sular altında kalmış, bölgede ulaşım ilkel feribotlarla sağlanmaya başlamıştı. 20 yıl sonra yapılan girişimler sonucu köprünün temeli 26 Şubat 2012’de atıldı. Köprü ile Bitlis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Van ve Diyarbakır illerinin Adıyaman üzerinden batı illerine olan ulaşımı sağlanacak. Köprü ile birlikte ‘çıkmaz sokak’ olan Adıyaman’ın yolu açılacak. Diyarbakır’dan Kahta ilçesine mesafe 110 kilometre kısalacak.


80 milyon TL’ye mal olan Nissibi Köprüsü’nün orta açıklığı 400 metre, toplam uzunluğu 610 metreden oluşuyor. Gergin Eğik Kablo Askılı Köprü 96 metre yüksekliğinde pilonları, 24 buçuk metre genişliğe sahip. Köprünün, aydınlatma ve asfaltlama gibi işlemlerinin iki ay süreceği ve iki ay sonra araç trafiğine açılacağı öğrenilirken, köprünün açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması bekleniyor.


 

TOKİ Haber


Geri Dön