Nitelikli yapılar doğru zamanda doğru yatırımcıya pazarlanmalı!
Flashaber Gazetesi köşe yazarı olan İsa Demir bugünkü köşe yazısında gayrimenkul sektörünün güvenli liman olmasından bahsetti. İşte İsa Demir'in o yazısı..
Gayrimenkul sektörü Türkiye'de ve dünyada yeni bir gelişme dönemine giriyor. Globalleşmenin giderek yoğunluk kazanması nedeniyle, yabancı yatırımlar gayrimenkul üzerinde de yoğunlaşırken, taşınmazların alım satımı, kredilendirilmesi ve güvence altına alınması uluslararası kurallar içinde yapılabilir hale geliyor.
Gayrimenkul değerlemesi, denetimi, tapu garantisi, kredi derecelemesi ve şahıslara kredi notu gibi uygulamalar, bu gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de gündeme yerleşiyor. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmenin merkezinde İstanbul var. İstanbul'da özellikle büyük toplu konut projeleri, iş ve alışveriş merkezleri yabancı yatırımcıların gözdesi durumunda.
Ülkemizde yabancı kişilere gayrimenkul satışı mütekabiliyet (karşılıklılık) şartına bağlıydı.Yıllarca kendi ayağımıza pranga bağladık, bizi yönetenler bu yanlıştan bir türlü dönmedi.Avrupalı ve ABD liler petrol zengini Arap yatırımcısını ülkelerine çekerken biz yanıbaşımızdaki komşularımız ülkemize çekemedik, (basiretsiz yöneticilerimiz sayesinde) Ak Parti Hükümetlerinin en önemli yaptığı işlerdendir, mütekabiliyeti kaldırmak.Mütekabiliyet kalktıktan sonra Arap yatırımcısı adeta ülkemize akın etti.Lüks konut ve ticari projelerin en iyi müşterisi; birçok ortak noktamız olan Araplar.
Yapmamız gereken kaliteli, nitelikli yapılar yapmak ve bunları doğru zamanda, doğru yatırımcılara pazarlayabilmek.
Yabancılar bu yapıları hem daha sonra satmak üzere satın almak, hem kredilendirmek ve hem de satın alıp kiraya vermek üzere alıyorlar. Çünkü, gelişmiş ülke yatırımcıları, prensip olarak paralarının 1/3'ünü gayrimenkulde veya gayrimenkul fonlarında tutma eğilimindeler.
Yabancıların ülkemizde ilk tercihi, hemen hemen büyük arsa kalmayan İstanbul'daki lüks konut projeleri. Şehirde depreme dayanıklı, ruhsatlı, iskânlı, tapu garantili, inşaatı bitmiş veya süren gayrimenkuller, büyük ilgi görüyor.
Uluslararası otoritelerce, İstanbul gayrimenkul piyasasının dünyadaki 27 metropol arasında gelişme olasılığı en yüksek piyasa olarak belirlenmesinden sonra, İstanbul'a yabancıların ilgisi daha da arttı.
İstanbul da konutların % 52'sinin ruhsatsız olması, sorunsuz konut ihtiyacını giderek artırıyor. Sorunsuz ve iyi konumdaki konutlar, önümüzdeki dönemde ciddi ilgi görecek. İstanbul'da Kaliteli gayrimenkul ihtiyacı büyük.
Flashaber/ İsa Demir