24 / 07 / 2024

Nivelman nedir?

Nivelman nedir?

Geometrik yöntemle yüksekliğin ölçülmesi ve hesabı ile ilgili bir terim olan nivelman nedir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...




Nivelman nedir?

Nivelman, bir düzlem esas alınarak diğer noktaların bu düzlem ile arasındaki yükseklik farkının bulunması işlemine deniyor.


Nivelman neden kullanılır?

Deniz seviyesine göre tüm yüzey yükseklikleri tespit edilip, tespitlere göre tesviye eğrili haritalar hazırlanıyor. Bu haritalardan herhangi bir noktanın deniz  seviyesine veya başka bir noktaya olan düşey uzaklıkları hesaplanıyor. Uygulamalarda bu tesviye eğrili haritalardan faydalanılıyor. Doğru bir çalışma yapmak için uygulama yapılacak alanın yeniden nivelmanının yapılması gerekiyor.


Nivelman ne işe yarar?

Nivelman, noktalar arasındaki yükseklik farkları ölçmeye yarıyor. Ölçülen yükseklik farkları, yüksekliği önceden belli olan noktaların yüksekliklerine eklenerek yeni noktaların yükseklikleri bulunuyor. Yöntemine uygun olarak tesis edilmiş, yapılan ölçme ve hesaplamalarla yükseklikleri belirlenmiş olan noktalara nivelman noktası deniliyor.


Hat nivelmanı

Yükseklik farkı ölçülecek noktalar arasındaki uzaklık fazla ise veya aletin bir defa kurulmasıyla her iki noktaya kurulan miralar okunamıyorsa nivelmanda tekrar ölçü yapılıyor. Bu şekildeki nivelmana güzergâh nivelmanı ya da hat nivelmanı deniyor.


Ara noktalı nivelman

Bazı durumlarda geri ve ileri okumalar dışında başka noktaların da yüksekliklerinin hesabı istenebiliyor. Bu durumda geri ve ileri okuma değerlerinin dışında mira tutulan diğer noktalara ara okuma deniyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön