14 / 05 / 2024

Noterde yapılan ikinci el araç satış sözleşmesi zammına sektörden tepki!

Noterde yapılan ikinci el araç satış sözleşmesi zammına sektörden tepki!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ikinci el araç satışında, noterde yapılan satış sözleşmesinin yüzde 122 zamlanması sektörde tepkilere neden oldu.



İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel açıklamasında kendilerinin ikinci el otomobil satıcılarının yükümlüsü olduğu yönetmelik itibariyle araç alımlarında zorunlu tutulan ekspertiz ücretleri, alım/satım bedelleri, MTV ücretleri, araç muayene ücretleri ve en önemlilerinden biri olan aç kapa sigorta gibi giderlerin artmasının meslektaşları üzerindeki gider yüklerini önemli ölçüde artırdığını söyledi. Ertemel, "Elbette zam oranlarının mevcut şartlar doğrultusunda belirlenmesine rağmen, gelinen noktada yapılan yüzde 122 zam, giderleri ciddi ölçüde etkileyen etmenler arasında meslektaşlarımızın karşısına çıkmaktadır." diyerek, bu konular hakkında ticari olarak kayıt altında otomobil alım satımı yapan, yetki belgesi sahibi ve yönetmeliğe tabi olan meslektaşlara hem sektörümüzün standartlarını yükseltmek hem de bu konularda daha sürdürülebilir çalışma ortamı yaratmak adına 2. El Motorlu Kara Taşıtları Yönetmeliği’nde bazı düzenlemelere gidilebileceği ve bu tür mali konularda birtakım teşvikler sağlanabileceği kanaatinde olduklarını kaydetti.

Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Gökhan Çalışkan da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada araç satışlarında noter ücretlerine yüzde 122 zam yapılması bu sektörü meslek edinmiş yetki belgeli motorlu araç satıcılarını zor duruma sokmuş olup ciddi maliyet yükümlülüğü getirdiğini belirterek, aaten gelişmiş ülkelere bakıldığında da araç devir işlemlerinde noter zorunluluğu olmadığını söyledi. "Bizim de sektör temsilcileri olarak talebimiz e-devlet üzerinde güvenli bir şekilde yetki belgesine sahip tacirlerin devir işlemleri belli harç ve vergileri ödeyerek yapabilmemiz yönündedir." diyen Çalışkan, böylelikle noterlerin devreden çıktığında işlemlerin daha hızlı, daha güvenli olacağını söyledi. 

Noterde yapılan ikinci el araç satış sözleşmesi zammına sektörden tepki!

Tabii ki bu sistemin de bir denetim mekanizmasına bağlı olarak çalışması gerektiğini kaydeden Çalışkan, "Teknolojinin bu kadar hızlı ilerleyişinden sektör de payını almış olacaktır." dedi.

Kayseri Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Mustafa Yurdakul da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 10 seneyi aşkın zamandır noter harçlarının yüksek oluşundan şikayet ettiklerini şimdi de çok fahiş bir artışla karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek, "Derneğimize bağlı esnaf arkadaşlarımız sürekli arıyor ve şikayetlerini dile getiriyor. Biz de Federasyonumuzun ilgili her yere müracaatlarını yapacağını ve esnaflarımızın tepkilerini ileteceğini ifade ediyoruz." diyerek, Cumhurbaşkanının motorlu taşıtlar vergisini nasıl yüzde elli indirdiyse bu konuda da adım atılabilir diye düşündüğünü kaydetti.

Çanakkale Oto Emlak Komisyoncuları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mert Öztürk de konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada aşırı yükselen noter harçları konusunda gereken adımların atılması gerektiğini düşünerek, mevcut durumda zaten sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Açıklamasında yetki belgesi sahibi esnaflarının ayrıcalıkları olması gerektiğine değinen ve aksi halde yetki belgesi sahibi olmayan işletmelerin daha da çoğalacağını söyleyen Öztürk, "İlimizde, Çanakkale’de örneğin kayıtlı, yetki belgesi sahibi esnaflardan daha çok kayıtsız işletmeler bulunuyor. Bu duruma el atılması gerekiyor." dedi.

Konya Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Abdullah Acıbadem de yaptığı açıklamada kendilerinin noter harçlarına gelen bu yüksek artışı çok fazla bulduklarını belirterek, bununla beraber yetki belgesi alan esnafa yetki belgesi karşılığında çözüm uygulanması gerektiğini söyledi. Abdullah Acıbadem, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Federasyonumuz çalışmalar yapıyor, ayrıca biz Konya ili olarak Bakanlığa yeniden dosya gönderiyoruz."

İkinci el otomobil alacaklar dikkat! Hem satışlar hem fiyatlar katlandı! 

İkinci el otoda en çok satılan 10 marka açıklandı! Satışlarda yüzde 16,2'lik artış!

Bankalardan milyonlarca kişiye son dakika şoku! 8 banka resmen duyurdu! Bakmayan pişman olur! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön