28 / 04 / 2024

Noterde yapılan ikinci el araç satış sözleşmesi zammına sektörden tepki!

Noterde yapılan ikinci el araç satış sözleşmesi zammına sektörden tepki!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ikinci el araç satışında, noterde yapılan satış sözleşmesinin yüzde 122 zamlanması sektörde tepkilere neden oldu.



Geçtiğimiz sene zor bir yıl geçiren otomobil sektörü, yeni yıla noter harçlarına gelen fahiş zam ile uyandı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, noterde yapılan İkinci el araç satış sözleşmesi yeni yılda yüzde 122 zamlandı.

Verilen detaylara göre, sektörde tepkiyle karşılanan bu artışla ilgili açıklama yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu  (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Türkiye’nin her yerinden tepkiler geldiğini dile getirerek, söz konusu artışın zaten zor durumda olan motorlu araç satıcıları için de, fiyatlara yansıyacak artışın vatandaşlar için de ciddi yük teşkil edeceğini belirtti.

Noterde yapılan ikinci el araç satış sözleşmesi zammına sektörden tepki!

Yaptığı açıklamada noterlerde 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlayan artışın 420 TL’den 932 TL’ye çıkarıldığını dile getiren Erkoç gelişmiş ülkelerde araç alım satımının beyana dayalı olduğundan e-devlet sistemi gibi sistemler üzerinden ücretsiz olarak yapıldığını, ülkemizdeki noter uygulamasının da tamamen ek yük getiren bir uygulama olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini söyledi. Açıklamasında noterlere oldukça yüksek meblağlar ödeniyorken bu yıl yüzde yüzün üzerinde bir artışla bu yükün daha da arttığını söyledi. Erkoç açıklamasında "70 ilde faaliyet gösteren motorlu araç alım satım dernekleri tarafından da Federasyonumuza ciddi şikayet ve tepkiler yağmakta… “ dedi.

Açıklamasında noter harçlarında geçen sene de çok fahiş artışlar yaşandığının ve çözüm noktasında bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiklerine değinen Erkoç, federasyon olarak Adalet Bakanlığı ile de görüştüklerini ve geçmiş dönemde Cumhurbaşkanı'nın noterlerin oto satışlarından çıkarılması yönünde çalışmaları da olduğunu söyleyerek, "Tekrar bu çalışmaların gündeme gelmesini talep ediyoruz" dedi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, federasyona bağlı il derneklerinin başkanları da söz konusu zamlarla ilgili tepkilerini dile getirdi:
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön