09 / 05 / 2024

Noterden mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şey mi olur?

Noterden mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şey mi olur?

Miras kalan mülklerin üzerinde birden çok kişinin söz hakkı olabilir. Bu kişilere mirasçılar denir. Peki mirasçılık belgesi nasıl alınır? İşte bu konuda merak edilip sorulan sorular!



NOTERDEN MİRASÇILIK BELGESİ NASIL ALINIR?

Mirasçılık belgesini almak için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yaparak alınabilir. Bu yola başvurulacağı gibi, bu belge artık noterlerden de alınabilir. Bu olanak bilhassa mirasçılar arasında uyuşmazlık meydana geldiği durumlarda büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Daha sonra ise noterde başvuru formu doldurulur ve imzalanır.

VERASET BEYANI NEDİR?

Veraset beyanının ne olduğu sık sık araştırılmaktadır. Medeni Kanunda belirtilene göre; veraset, ölüm ya da gaiplik durumlarında meydana gelir. Bir kimsenin öldüğü zaman ortaya çıkan haklar, mallar ve borçlardan oluşan mirası, mirasçılarına intikal eder yani geçer. Mirasçılık, miras bırakanın iradesinin yanı sıra kanuna da bu durum dayanabilir.

VERASET İLAMI VE MİRASÇILIK BELGESİ AYNI ŞEY Mİ?

Mirasçılık belgesi, diğer adıyla veraset ilamı, ölenin yani miras bırakan kişinin, mirasçılarını her bir mirasçının miras payı ile beraber gösteren resmi belgeye denilmektedir.

TÜM MİRASÇILAR VERASET İLAMI ALMALI MI?

İsteyen herkes veraset ilamını isteyip alamaz. Veraset ilamını almak için öncellikle mirasçı olan kişinin ölmüş olması ve ölüm belgesinin çıkarılmış olmalıdır. Veraset ilamını da yalnızca birinci derece mirasçılar talep edip alabilir.

HİSSELİ TAPU İLE KREDİ ÇEKİLİR Mİ?

Bankalar vasıtasıyla hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için krediye onay vermezler. Nedeni ise olası bir kişisel anlaşmazlık durumunda ortaya çıkabilecek mahkemeler ile uzun yıllar boyunca uğraşmak istememeleridir.


Geri Dön