29 / 04 / 2024

Noterlere 'yardımcılık sistemi' geliyor!

Noterlere 'yardımcılık sistemi' geliyor!

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakan Abdulhamit Gül’ün Bakanlar Kurulu’na sunumlar düzenlendiği İkinci Yargı Paketi’ne göre noterlere 'yardımcılık' sistemi geliyor...



Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakan Abdulhamit Gül’ün Bakanlar Kurulu’na sunumlar düzenlendiği İkinci Yargı Paketi’nde ‘hukuksal yargılama’yla ilgili düzenlemeler bulunacak.

İlk paketi tamamlanması amaçlanan yeni düzenlemelerin en geç yeni yılın başında TBMM’ye sevk edilecek. Taslak nedeniyle “Hukuk yargılamasının daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi, uygulayıcıların ve doktrinin belirttiği yargılama sorunlarının çözülmesinin” planlandığı ortaya çıktı. Düzenlemeler sonrasında 4 milyon hukuksal yargılama dosyasını ilgilendirdiği açıkladı. Daha önce Strateji Belgesi’ne yapılması açıklanan başlıklar olarak konulan ve pakete alınan bazı düzenlemeler şöyle:

NOTERLERE YARDIMCI

Hürriyet Gazetesi'nden Nuray Babacan'ın haberine göre, noterlere “yardımcılık” sistemş geliyor. Bundan sonra sadece hukuk mezunlarından olmak üzere noter yardımcılığı sistemi oluşturulacak. Noterlerde artık ikinci adam, katipler değil, noter yardımcılarına sahip olacak. Noter ve noter yardımcısı olabilmek için sınav şartı aranacak.
 
Noterlikte oluşturulacak yeni yapı sonrasında “çekişmesiz yargı” olarak adlandırılan bazı davalar noterlerin olacak. “Gayrimenkul satışı, vasiyetnamenin açılması, mirasçı atama belgesinin verilmesi, mirasın reddi beyanının tespit edilmesi, taşınmazlara yönelik iş ve işlemler ile küçük alacakların takip ve tahsili, isim ve yaş tashihi ile miras ve aile hukukundaki bazı konuların” noterlere verilmesi gündemde yer alıyor.

TÜKETİCİ DAVALARI

6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun değişiklik yapılması açıklanıyor. Tüketici mahkemelerine konu olan tüm başlıklar, artık zorunlu olarak arabulucuk sisteminin konusu olacak. Tüketici davaları bundan sonra ilk aşamada mahkemeye gitmesi yerine, direkt arabulucuya yönlendirilecek. Sorunlu başlıklar için ikinci bir mekanizma oluşturulacak.
 
Kişilerin kişilere olan davalarında kullanılan “Arabalucuk Sistemi”, bundan sonra idari yargı davaları oluşturulacak. Kurumların kurumlara olan davaları da arabulucuk sisteminden faydalanabilecek. Aynı zamanda icra davalarında bekleme süreleri ve işlem süreleri azaltılacak. 


Geri Dön