11 / 05 / 2024

Notersiz yapılan kira sözleşmesi geçerli mi? Sözleşme varken kiracı çıkabilir mi?

Notersiz yapılan kira sözleşmesi geçerli mi? Sözleşme varken kiracı çıkabilir mi?

Kira sözleşmelerine dair kiracıların ve ev sahiplerinin araştırdığı bazı detaylar vardır. Onlardan bir tanesi de “Notersiz yapılan kira sözleşmesi geçerli mi?” sorusudur. İşte detaylar!



NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?

Kira kontratının noterde yapılmasa bile geçerli olmaktadır. Ama pek çok kişi kendini garantiye almak adına sözleşmeyi noterde yapılması da tercih edilmektedir. Bu şekilde de ispat yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Eğer noterde kira sözleşmesi yapmak istenir ise öncesinde yazılı bir sözleşme hazırlaman gerekmektedir.

SÖZLEŞME VARKEN KİRACI ÇIKABİLİR Mİ?

Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi sona ermeden hemen önce evden çıkması mümkündür.

KİRACI KAÇ YIL OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için ise ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde de kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekir.

EV SATILINCA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MIDIR?

Ev satılır ise kiracının evi hemen boşaltma gibi zorunluluğu bulunmaz. Zaten kiracı içinde evi satın alan yeni mal maliki, tapu devir tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracının eline geçecek şekilde ihtarname göndermek zorundadır.

EV SAHİBİ KİRAYA YÜZDE 100 ZAM YAPABİLİR Mİ?

8 Haziran 2022 tarihinde TBBM genel kurulu tarafından kabul edilen geçici kanun ile birlikte, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına dair anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır uygulandı. Bu bilgilere göre ise belirtilen 1 Temmuz 2023 yılına kadar da kira artış oranı yüzde 25'i geçemeyecektir.

EV SAHİBİ KİRAYA 6 AYDA ZAM YAPABİLİR Mİ?

Ev sahiplerinin kontrat süresi dolmadan kiraya zam yapma hakkı bulunmamaktadır.


Geri Dön