09 / 05 / 2024

Nuh Çimento'dan flaş temettü kararı!

Nuh Çimento'dan flaş temettü kararı!

Nuh Çimento'dan Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklamada temmettü dağıtım kararı alındığı bildirildi.



KAP'a gönderilen açıklamada; Nuh Çimento Sanayi A.Ş. yönetimi tarafından hazırlanan ve DRT Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi tarafından denetlenen, 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2022 hesap dönemine ilişkin, TMS/TFRS esasına göre hazırlanan finansal tablolar ile yasal kayıtlara göre oluşan finansal tabloların incelenmesi sonucunda temmettü dağıtılması kararı alındığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, 2022 yılı yasal kayıtlara göre hazırlanan Solo Gelir Tablosu Net Karı 839 milyon 778 bin 006 TL üzerinden; Şirket Esas Sözleşmesi ve SPK Mevzuatı gereği, karın dağıtımının Olağan Genel Kurul'a önerilmesine karar verildiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Türk Ticaret Kanunu'nun 519. maddesi uyarınca ayrılması gereken yüzde 5 oranındaki genel kanuni yedek akçenin, 31.12.2022 itibariyle Vergi Usul Kanunu (VUK) kayıtlarında mevcut kanuni yedek akçe tutarı sermayenin yüzde 20'lik sınırına ulaştığı için 2022 yılı için ayrılmaması kararı alındığı kaydedildi. Yapılan açıklamada kâr payı ödeme tarihinin 27 Şubat 2023 olarak belirlenmesinin; 23 Şubat 2023 tarihinde yapılacak Nuh Çimento Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda ortakların onayına sunulmasına karar verildiği ifade edilirken, kar payının ise 1 Mart 2023 tarihinde ortaklara ödenmesi öngörülüyor.

Temettü nedir? Dağıtılması zorunlu mudur?

Prof.Dr. Erol Ulusoy geçtiğimiz günlerde Milliyet Gazetesi'nde kaleme aldığı yazısında bu konuya açıklık getirmişti. Ulusoy'un burada verdiği bilgiye göre; Sermaye Piyasası Mevzuatı’nda da kâr payı dağıtımına ilişkin özel düzenlemeler yer alıyor. Yani halka açık şirketlerin kâr payı dağıtmaları özel olarak düzenlenmiş durumda. Halka açık şirketler, kârlarını genel kurulları tarafından belirlenecek kâr dağıtım politikaları çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak dağıtıyor.

Bedelsiz hisse dağıtımı nedir?

Sermaye Piyasası Kanunu madde 19’a göre, pay sahiplerine anasözleşmede yazılı kâr payı dağıtılmadan isteğe bağlı ihtiyari yedek akça ayıramıyor. Yani şirket kârı dağıtmamazlık edemez. Sermaye Piyasası Kurulu halka açık şirketlerin kâr payı dağıtmaları için özel bir de tebliğ çıkar. Kâr payı, dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın payları oranında eşit olarak dağıtılıyor. Şirket sermaye artırımına giderse hissedarlarına kâr payı değil, hisse senedi dağıtabilir.Buna da bedelsiz hisse dağıtımı deniliyor.

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön