28 / 04 / 2024

Nuh Grubu'ndan 200 milyon dolarlık HES atağı!

Nuh Grubu'ndan 200 milyon dolarlık HES atağı!

Çimento sektörünün önemli oyuncularından Nuh Grubu, enerjide büyük bir yatırım atağı başlattı. Grubun, iki santrali satın alınmasına yönelik girişimleri sonuçlandı



Çimento sektörünün önemli oyuncularından Nuh Grubu, enerjide büyük bir yatırım atağı başlattı. Grubun, iki santrali satın alınmasına yönelik girişimleri sonuçlandı. Trabzon'da Pamuk Elektrik Enerji'ye ait Yanbolu Regülatörü ve HES'in yapım hakkını, yine Trabzon merkezli Kudret Enerji'den ise bitmek üzere olan Bangal Regülatörü ve Kuşluk HES'i satın almak üzere anlaşma sağlandı. Şirketin toplam yatırımı ise 200 milyon dolar olacak.

Çimento sektörünün 40 yıllık kuruluşu Nuh Grubu, yurt içinde rana işinin yanı sıra enerjiye odaklandı. Şirketin bu alana ilişkin iki girişimi sonuç verdi. Trabzon'da Pamuk Elektrik Enerji'ye ait Yanbolu Regülatörü ve HES'in yapım hakkını, yine Trabzon merkezli Kudret Enerji'den ise bitmek üzere olan Bangal Regülatörü ve Kuşluk HES'i satın almak üzere ilgililerle anlaşan Nuh Enerji, bu iki HES ile birlikte toplam 95 milyon klw/saat yıllık bir üretim kapasitesine sahip olacak. Mersin'de 70 milyon klw/saatlik kapasitesi olan bir HES'in lisansını alan şirket, Artvin'de de iki tane HES'in lisansını almak için pazarlık halinde.

Trabzon'da yatırım

Grup, HES'lerin en yoğun olan bölgelerinden biri olan Trabzon'da ağırlığını artırıyor. Üçüncü HES lisansını Mersin'de Papazın Bahçesi ismi verilen bir bölgede almaya hazırlanan şirket, burada da 70 milyon klw/saatlik bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Nuh Grup Şirketleri CEO'su Atalay Şahinoğlu, Artvin'de de iki tane HES'in lisansını almak için pazarlık halinde olduklarını söylüyor. Grup, beş tane HESprojesi ile bu alnada atağa kalkmış durumda.şahinoğlu toplamda 300 milyon klw/saatlik bir kapasiteye ulaşacaklarını söyleyerek, 'Yurt içinde enerjiye odaklanmış durumdayız" diyor.

200 milyon $'lık yatırım
Bundan bir iki ay önce Atalay Şahinoğlu toplam yatırım hedeflerinin 120 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. Ancak bugün bu rakam son projelerle birlikte 200 milyon dolara çıktı. Bundan sonraki süreçte de satın alma fırsatlarını değerlendireceklerini söyleyen Şahinoğlu, "Enerjide bu son projelerle güçlü bir oyuncu olma yolundayız. Bu alanda daha da büyüyeceğiz" diyor. Rüzgar ve güneş enerjisi üzerinde de çalışmalarını sürdüren Nuh Enerji, rüzgar için başvurularını devam ettiriyor.Nuh'un anlaştığı Kudret Enerji ve Pamuk Enerji LTd. Trabzonlu. Kudret Enerji 5 ortaklı bir anonim şirket. Ana ortakları İsmail Koçak, Tuncer Karaduman, Önder Karaduman. Pamuk Enerji'nin de sahipleri aynı kişiler. Şirketlerin şu anda kendilerine ait bir HES'leri yok. Trabzon Kuşluk HES'i Nuh Grubu'na satmış durumdalar.
Ekonomist/Özge Yavuz

 


Geri Dön