Genel

Numan Kurtulmuş'tan koruma kurullarına sert uyarı!

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Türkiye'deki yanlış restorasyonlar ve koruma kurullarının yapısı ve icraatlarına dönük eleştirilerle ilgili soruları yanıtladı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Hürriyet Daily News’un sorularını yanıtladı. Türkiye'deki yanlış restorasyonlar ve koruma kurullarının yapısı ve icraatlarına dönük eleştirilerle ilgili bazı açıklamalarda bulunan Kurtulmuş şu ifadelerde bulundu; "Geçenlerde belki de uzun yıllardır ilk sefer Türkiye’deki koruma kurulları üyelerini topladık ve uyardık. Ben bizzat tavsiyelerde bulundum ve dedim ki, “Şehirlerimizi, tarihi eserlerimizi ranta kurban etmeyin.’ Bu sadece yaşadığımız dönemlerle ilgili değil gelecek nesillere sorumluluğumuzdur. Restorasyon konusu özellikle açtığım konulardan biridir. Maalesef birçok yerde yanlış restore edilmiş, asli özelliklerini kaybettiren birçok şeyle karşı karşıya kalıyoruz."


Restorasyonlara tek çatı

Bakan Kurtulmuş, koruma kurullarının imkanı olan kurullar olmadığını, fiziki mekânlarının bile bulunmadığına da dikkat çekti. Kurtulmuş, "Bunların iyileştirilmesi lazım. Uygulama safhasında da birebir kontrol edip gerektiğinde müdahale etmesi lazım" dedi.


Kurtulmuş, restorasyonların, vakıflar, belediyeler gibi farklı kurumlar tarafından da yapıldığını belirtti.  Kurtulmuş, "Tüm bunların hepsinin tek bir kurumun çatısı altında toplanabileceği bir formül üzerinde çalışmak lazım. Özelliğini kaybedeceğimizin yerine benzerini koyma imkânımız yok. Bu da bizim hassasiyet gösterdiğimiz bir konu" dedi.


Kurtulmuş bakanlık olarak üzerinde çalıştıkları bir başka konunun ise arkeolojik kazılarla ilgili yeni model arayışı olduğunu açıkladı. 


Türkiye’de 50’ye yakın kazı çalışmasının olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Temel problemimiz maalesef bu kazıların hepsini eşzamanlı ortaya çıkaracak bütçemizin olmamasıdır. Çok küçük bütçelerle tırnakla kazılarak ortaya çıkarılıyor. Örnek olarak Antalya’daki Perge kazıları 1944’te başlamış ve hâlâ devam ediyor ve ancak yüzde 20, 30’u ortaya çıkarılabilmiş. Burada da bir model geliştirmek üzere kafa yoruyoruz. Bunları daha hızlı, daha güvenli, daha güçlü bir şekilde nasıl ortaya çıkarabiliriz; bazı sponsorluklarla bunları nasıl güçlendirebiliriz. Henüz bizde de özel sektörümüzün bu sanat ve kültür alanında -istisnalara tenzih ederek söylüyorum; bir takım sponsorluklara imza atmak gibi bir alışkınlıkları yok" ifadelerini kullandı.