29 / 04 / 2024

Nuri Akın: Herkes hesaplı alışverişin peşinde

Nuri Akın: Herkes hesaplı alışverişin peşinde

212 Power Outlet'in sahibi Nuri Akın, krizde hesaplı alışverişin öne çıktığını söyledi



212 Power Outlet'in sahibi Nuri Akın, krizde hesaplı alışverişin öne çıktığını söyledi. 212 Power Outlet'in bu anlamda cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Akın, "Artık herkes hesaplı alışveriş peşinde. Nişantaşı'ndan İstinye'den hatta Anadolu yakasından geliyorlar" dedi.

Bağcılar'daki 212 Power Outlet Alışveriş Merkezi'nin açılışı geçtiğimiz hafta Başbakan tarafından yapıldı.  Ağustos ayında halka açılan merkez Akın Holding'e ait Edip Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım A.Ş.'nin projelerinden biri. Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın'la 212 Power Outlet AVM'de buluştuk. Hafta içi olmasına rağmen kalabalıktı...

Heyecanla anlatmaya başlıyor, ziyaretçiler arasında sık sık tur attığını söylüyor Nuri Bey... "Geçenlerde geziyorum, bir ziyaretçiye nereden geldiklerini sordum, İstinye yanıtını alınca şaşırdım. Burayı outlet merkezi yapmak doğru bir karar oldu, çünkü kriz herkesi çok etkiledi ve artık herkes çok hesaplı, outlet merkezine kalkıp geliyorlar" diyor. Ben Moskova'daki alışveriş merkezlerine benzettim 212'yi. Uzun koridorları var ve çok sayıda kioskları. Bir alışveriş merkezinde ilk kez çiğ köfte kiosku gördüm.

Konsept değişti

Sigara yasağı malum en çok alışveriş merkezlerini etkiledi. 212 bu yasağı dikkate alarak planlanmış izlenimi verdi bana, cafelerin çok geniş terasları var. Kış sobaları bu teraslarda yerini almış, sigara içenler bu alışveriş merkezinde huzuru bulmuş!

Projeye başladınız ve kriz çıktı. Bu planlarınızı etkiledi mi?

Biz burayı yaparken doğrusunu söylemek gerekirse çok zorlandık. Çünkü büyük bir krize denk geldik. Yıllardır çok sayıda kriz yaşamış olsak da her krizin etkileri farklı oluyor. Bizim de hesaplarımız değişti. Finansal global kriz her şeyi değiştirdi. 2007'nin Ağustos ayında başlamıştık.

Erteleme olmadı mı?

Hayır, olmadı. 2 yılda bitiririz dedik, bitirdik. Açılışı ertelemedik ama alışveriş merkezinin konseptini krize göre ayarladık.

Başta outlet olarak planlamamıştınız değil mi?

Biz burayı bir cazibe merkezi olarak düşündük. Bu civarda, Bağcılar'da böyle bir yer yok. Kanyon ve İstinyepark'a eşdeğer planlama yaptık. Birinci sınıf bir alışveriş merkezi planladık. Ancak burayı bu saydığım alışveriş merkezleri gibi yapamazdık. Çünkü bulunduğumuz bölgenin demografik yapısı buna uygun değil.

Ayrıca bu bölgede çok tekstilci var, çok fabrika satış mağazası var...

Evet. Kiralamaları yaparken burayı bu yüzden Power Outlet olarak düşündük. Bunca yerin ortasında ve bu bölgenin gelir ortalamasından çok yüksek bir beklenti içine giremezdik.

Maslak'ı geçecek

Burayı yapmaya başladığınızda bölgenin hızla gelişeceğini söylemiştiniz...

Evet. Hâlâ da söylüyorum. Prestij alanı oluyor buraları artık. Hakikaten burası Maslak'ı geçecek. Fabrikalar yavaş yavaş kalkacak. Çünkü ekonomi `Buradan gidin' diyecek. Maslak'ta da böyle oldu.

Rezidans da yapıyorsunuz, bu bölge rezidansa hazır mı?

36 katlı bir rezidans yapıyoruz. 503 daire yapacağız. Çok görkemli bir bina olacak. Ağaoğlu proje ortağımız. Bu konuda çok başarılı.

Ne zaman bitecek?

20 ay sonra. Ama Ali Ağaoğlu ilginç bir adam, bana, "Benim kötü bir huyum var, sözümü tam tutmam, projeleri erken bitiririm" dedi. Rezidans da bittiğinde buranın atmosferi değişecek.

Ziyaretçi sayılarınız nasıl?

Hafta arası 12 bin idi. Şimdi 17 bine çıktı ortalaması. Hafta sonları 35 bin kişi geliyor. Burası farklı bir bölge. İnan çevrede gidilecek başka yer yok.

Hep bu çevredekiler mi geliyor?

Hayır. Karşı taraftan yani Anadolu'dan bile gelen var. Artık herkes hesaplı alışveriş peşinde. Nişantaşı, İstinye, Bakırköy her yerden geliyorlar. Çünkü burada ucuza alıyorlar. Aynı ürün burada çok daha ucuz. Bilmem ne kadar alışveriş yaparsan palto bedava, bir gömlek alırsan 19 lira, 2 gömlek 20 lira. Herkes artık çok hesaplı.

Ne kadar yatırım yaptınız?

115 milyon euro yatırım maliyeti. 118 mağaza var. 1.500 kişi çalışıyor.

YILLARCA İPLİK ÜRETTİ, DUYGUSAL BAĞI VAR

Akın Holding Türkiye'de tekstil sektörünün önde gelen gruplarından biri. Nuri Bey'in dedesinin Buldan bezinin memleketi Denizli'de boyahanesi varmış. Nuri Akın'ın babası ilk önce Cağaloğlu'nda sonra Kapalıçarşı'da dükkan açmış. Akın Tekstil'in temelleri 1955 yılında atılmış. Nuri Akın Almanya'da Tekstil İktisat Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra, 1972 yılında kurmuş İplik Fabrikası'nı. Şu anda 212'nin bulunduğu yerde yıllarca iplik üretimi yapılmış. Nuri Akın bu yerle duygusal bağının kuvvetli olduğuna inanıyor.

`Kriz havası geçsin yeni yatırımlar yapacağım'

Yeni projeleriniz var mı?

Çok istiyorum yeni yatırımlar yapmak. İstanbul'da Beylikdüzü'nde 100 bin metrekarelik arsam var, Esenyurt'ta da var. Çırpıcı Çayırı'nda büyük arsam var. Önce burayı hazmedeyim, kriz havası geçsin, buraya gelenler kadar kiracılar da memnun olsun, onların ciroları iyi olursa biz de mutlu oluruz. İşler iyi giderse yeni yatırımlar yapmaya niyetimiz var.

 

AVM'lerin Pazar günü kapanması hiç doğru olmaz

Alışveriş merkezleriyle ilgili yeni düzenlemeler söz konusu. Pazar günleri saat 18.00'de kapatılması gibi...

Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Şehir içindeki magazin dükkanları Avrupa'da kapanıyor, doğru ama bizim için bu geçerli değil. Bu tip alışveriş merkezleri dünyanın her yerinde gece yarısına kadar açıktır. Çünkü insanlar işten çıkınca ya da hafta sonları buralarda zaman geçiriyor. Ailelerin eğlence yeri buraları. Kriz herkesi çok etkiledi. Bu ortamda bunu da yapmak hiç doğru olmaz. "Yeme içme mekanları açık kalsın, diğer yerler kapansın" demek de pek doğru değil, çünkü aileler geliyor buraya, hem ihtiyaçlarını alıyorlar, hem de güzel vakit geçiriyorlar.


Geri Dön