20 / 05 / 2024

Nuri Gürcan: Kiralar 3-6 ay ertelenmeli!

Nuri Gürcan: Kiralar 3-6 ay ertelenmeli!

Yıla hızlı başlayan mobilya sektöründe de koronavirüs nedeniyle üretim ve ihracat rakamlarında düşüyor. MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, çarkların durmaması için stok yapıldığını, finansmana erişimin kolaylaştırılmasını ve kira bedellerinin ötelenmesi gerektiğini anlattı.



Mobilya sektöründe mağazalar da dâhil edildiğinde 65 bin iş yeri yer alıyor ve sektör, doğrudan 200 bin kişiye istihdam sunuyor. Sektörde 10 bin ihracatçı ve 36 bin üretici yer alıyor. Bu anlamda son dönemde en fazla kendisinden söz eden sektörlerin başında gelen mobilya sektörü, 2020 yılına KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesiyle iyi bir başlangıç yapmış, ocak ayındaki İMOB fuarıyla önemli iş bağlantıları yapılmıştı.

Ocak-Şubat aylarında yüzde 15’lik bir büyüme yakalandığını belirten MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, “Sektörümüz mart ayında yüzde 30, nisan ayında da yüzde 50-60 düşüş gösterecek. Şu an çarkların durmaması için tüm sektör oyuncuları olarak üretimlerimize devam ediyoruz. İlk tedbirleri alan sektörlerden biriyiz. Bütün çalışanlarımız ateş ölçerle ölçülüyor, sosyal mesafe, en üst düzeyde hijyen, maske, elpen gibi tüm önlemler alınıyor. Hastalığın görünmesi işlerimizin 30-40 gün durması demek oluyor ki, çarklar hızlı dönmese bile yavaş yavaş dönmeli. Duran bir çarkın tekrar dönmesi çok zor.” açıklamalarının ardından sektörün finansmana erişim konusunda da ciddi zorluklar yaşadığını söylüyor. Bankaların kredi kullandırmadıklarından bahseden Gürcan, çarkların dönebilmesi için siparişlerin gelmesi gerektiğinden bahsederek “Stoka çalışıyoruz. Fakat stok çalışabilmemiz için de malzemeye, işçinin parasını ödeyecek finansmana ihtiyacımız var. Stok desteği alırsak sektör 3-5 ay kendisini idare etmiş olur.” diye konuşuyor.

Kiralar ertelenmeli

Tedarik zinciri hakkında ciddi sıkıntılar olması karşısında bunların aşılamayacak sorunlar olmadığı ifade edilirken, özellikle perakende kısmında kira ödemelerinin ötelenmesi gerektiğini belirtiyor. “Devletimiz icra takibini engelledi ama tabii ki firmaların buralara ciddi yatırımları var. Mobilya sektöründe mağazalara çok fazla dekorasyon yatırımı yapıldığı için mağazanızı bir anda kapatamıyorsunuz. Bazı mal sahipleri ile ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor. Burada belki bir yasa çalışması yapılırsa ve kiralar 3-6 ay ertelenirse, sektörümüze fayda sağlar.” diye konuşan MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, 3 milyar Dolar dış ticaret fazlası veren sektörün, iyi ihtimalle haziran ayında hayatın yavaş yavaş normale dönmesi ile beraber rahatlayacağını kaydediyor. Gürcan, bu süreçte Çin’in kaybedeceği pazarları nasıl değerlendirebileceklerine odaklandıklarını ve hammaddede yerli üretimin ağırlık kazanmasının önemine dikkat çektiklerini de söylüyor.

Sinan Öncel: AVM'ler açılsa da 90 gün kira ödeyemeyiz!


 


Geri Dön