03 / 05 / 2024

Nuri Özgür:Rotary Sağlık Meslek Lisesi kurulacak

Nuri Özgür:Rotary Sağlık Meslek Lisesi kurulacak

Alanay Akdoğan, Rotary'nin 2009-2010 yılı İstanbul Başkanı Nuri Özgür ile konuştu



Rotary'nin 2009-2010 yılı İstanbul Başkanı yani 2420'nci bölge guvernörü Nuri Özgür, Rotary'nin sanılanın aksine bir yardım kuruluşu olmadığını, amaçlarının toplumun yaşam seviyesinin yükseltmek olduğunu söylüyor.

Rotaryen olmadan önce neler yapıyordunuz?

1951 yılında İstanbul'da doğdum. Boğaziçi Üniversitesi Makine Fakültesi'nden mezun oldum. 24 yıl aralıksız olarak Orno-Nako Tekstil Grubunun Koordinatörü görevinde bulundum. 1985 yılında İstanbul Rotary Kulübü üyesi olarak Rotary ile tanıştım. Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra bir dönem, kulübümde başkanlık yaptım. 2003-2004 döneminde ilk bölge görevimi Guvernör Yardımcısı olarak, ertesi yıl Uluslararası Bölge Sekreterliği ve son olarak da üç yıl önce Bölge İdari Guvernör Yardımcılığı yaptım. Şu an ise 2420'nci Bölge'nin 2009-2010 dönemi Guvernörlüğünü yapmaktayım. Guvernör Uluslararası Rotary'nin o bölgedeki temsilcisi demek. Aynı zamanda eşimle beraber kurduğumuz yurt dışı eğitim danışmanlığı şirketimizin ortaklığını ve yöneticiliğini sürdürüyorum.

Rotary'de isteyen herkes guvernörlük yapabilir mi?

Bu görevi üstlenmeden önce belli eğitimler aldık. Rotary'de çok özel bir durum olmadığı takdirde her görevi bir yıl ile sınırlandırırız.

Rotary'nin amaçları nedir?

İş ve meslek sahiplerinin dünya üzerinde barışı sağlamak, yaygınlaştırmak, kökleştirerek sürdürebilmek için insanlığa hizmet etmek. Rotary'de "Kendinden önce hizmet" ilkesini benimsemiş insanlarla biraradayız. Arkadaşlarımızla zamanımızı, deneyimlerimizi ve maddi olanaklarımızı ihtiyaç sahibi insanlarla paylaşıyoruz. Diğer sivil toplum kuruluşlarından en büyük farkımız hizmet kuruluşu olmamızdır. Rotary'i herkes bir yardım kuruluşu sanıyor ama aslına bakarsınız bu tam olarak doğru değil. Rotaryenlerin tek amacı toplumunun yaşam seviyesini yükseltmektir. Eğitim, sağlık, çevre, okuma yazma gibi bir çok konuda hizmet vermekteyiz.

Dünya Sağlık Teşkilatı ve UNICEF'le işbirliği içerisindeyiz

Rotary'nin yapmış olduğu hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

En büyük hizmetimiz 1985'te çocuk felci hastalığına karşı başlattığımız mücadeledir. Dünya Sağlık Teşkilatı, UNICEF ve Rotary'nin işbirliği sayesinde aşılama kampanyası günümüze kadar gelmiştir. Bölgemizde de çok önemli ve kalıcı projelere imzamızı atmanın gururunu yaşıyoruz. Tuzla İşitme Engelliler Okulu, Boğaziçi Üniversitesi'nin bünyesinde görme engelliler için GETEM merkezi, Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi, İstanbul Valiliği Tepebaşı Rotary Çocuk Evi gibi eğitim alanında verdiğimiz hizmetlerin yerini bulması bizi çok sevindiriyor.

Gerçekleştirmek istediğiniz diğer projeleriniz neler?

Her yıl yaptığımız gibi bu yılda 2 bin öğrencimizi öğretmenleriyle birlikte 10 Kasım'da Anıtkabir'i ziyaret etmeye götüreceğiz. Omurilik Felçlileri Derneği ile birlikte 560 tane tekerlekli sandalye yurt dışından ithal ederek engellilere dağıtacağız. Dönemimizin planlanan en büyük projesi ise Rotary Sağlık Meslek Lisesi. Bir çok öğrenciye eğitim olanağı sağlayan bu proje aynı zamanda bölgemizde bugüne kadar yapılan kalıcı eserler arasındaki en büyüklerden biri olacak. Bu dönemde tamamlanması için elimizden geleni yapıyoruz ama tamamlanamadığı takdirde bizden sonraki dönemde kesinlikle tamamlanacağının garantisini veriyoruz. Bu prensibimiz bütün projelerimiz için geçerli.

Kulübünüzün sloganı var mı?

Uluslararası Rotary başkanımız her yıl farklı bir sloganla göreve başlar: "Uzat elini", "önder olunuz", "düşleri gerçekleştirin", "Rotary'nin geleceği sizin ellerinizde" bugüne kadar kullandığımız sloganlarımızdan bazıları.

Adına şarkı bestelendi

2002'de Ateş Böcekleri adını verdiğimiz tırlarda çocuklarımıza bilgisayar eğitimi ve okul sonrasında etüt niteliği taşıyan derslerin verildiği sırada çocuklar bana hep Nuri Amca diye seslenirlerdi. Kulüpteki arkadaşlarım da buradan yola çıkarak o gece için bir şarkı bestelemişler. Şarkıyı duyduğum andaki duygularımı paylaşmam imkansız. Hayatım boyunca unutamayacağım bu olay karşısından mutluluktan gözlerim doldu.
Alanay Akdoğan/Vatan Bizim Kahve


Geri Dön