Kent Haberleri

O ilçe depreme hazır değil: 2020 depreminde teknik imzalı binalar yıkıldı, yapı stokunun yenilenmesi gerekiyor!

"2020 depremi yapı stokunun kırılganlığını, depreme dayanıksızlığını, aslında bütün afetlere karşı kırılgan ve dayanıksız olduğumuzu bir defa daha gösterdi" diyen Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, yapı stoku ve kentsel dönüşüm ile ilgili konuştu. İşte o açıklama...

Konak Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen 30 Ekim 2020 Ege Denizi Depreminin Ardından İzmir’i Yeniden Okumak: İzmir Kentsel Hareketlilik, Afet Yönetimi ve Gelecek Öngörüleri Çalıştayı” Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapıldı. 

TÜBİTAK tarafından 1001-Deprem Araştırmaları Özel Çağrısı çerçevesinde desteklenen ve Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ODTÜ, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi’nden çok disiplinli bir ekiple sürdürülen “Deprem Anı ve Sonrasındaki Olası Kentsel Nüfus Hareketliliğin Tahmini ve Modellenmesi” başlıklı projeden elde edilen bulguların paylaşılması ve konuya ilişkin yerel paydaşlardan geri dönüşlerin alınmasını amaçlayan çalıştayda alanında uzman isimler ve akademisyenler bulundu. 

Konak Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Çalıştay kapsamında düzenlenen, oturum başkanlığını Prof. Dr. Çiğdem Varol Özden’in yaptığı “Paydaş ve Katılımcı Görüşleri, Öneriler” başlıklı panelde açıklamalarda bulunan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak’ın sosyo-ekonomik ve demografik verilerini, yapı stoku durumunu ve belediyenin kentsel dönüşüm planını anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

DEPREMDE 1990'LARDA YAPILAN, TEKNİK İMZALARIN OLDUĞU BİNALAR YIKILDI

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, depremin şehrin birincil sorunu olduğuna dikkat çekti ve "Yapı stokunun yenilenmesi gerekiyor. Bu stok depreme hazır değil. Biz bunu gördük. Depremde yüzün üstünde insanımızı kaybettik. Bu İzmir’in içindeki bir fay değildi. Biz hazır değiliz, yapı stokumuz hazır değil" ifadelerini kullandı. 

Bunu yalnızca kaçak yapılar için söylemediğine dikkat çeken Nilüfer Çınarlı Mutlu, "İzmir’de, Bayraklı’da yıkılan hiçbir yapı kaçak değildi. Hepsinin mimarı, mühendisi, fenni mesulü mevcuttu. Bu aslında başka bir şeyi işaret etti bize. Bu deprem tüm ezberleri bozdu derken bunu kastediyorum. 1990’ların başında yapılan, teknik adamların imzası olan binalar yıkıldı" diye konuştu. 

2020 depreminde Yapı stokunun kırılganlığının, depreme dayanıksızlığının, aslında bütün afetlere karşı kırılgan ve dayanıksız olunduğunun görüldüğünü aktaran Nilüfer Çınarlı Mutlu, gelecekteki 5 senede biz Konak’ı bu bilgiyle yeniden nasıl planlarız, nasıl ele alabiliriz bunun için yola çıktıklarının altını çizdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SON DURUM NE? 

Konak’taki eski yapı stokunun ilçenin nüfus kaybetmesinin en önemli sebeplerinden olduğuna vurgu yapan Başkan Mutlu, afete karşı kırılganlığın yanı sıra sosyal donatı eksikliği, hava kirliliği gibi sebepler olduğunu da dile getirdi. 

Gültepe, Gürçeşme, Beştepeler bölgelerinde süren kentsel dönüşüm çalışmalarıyla beraber diğer bölgelerde de planlama çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Mutlu, "Bu beş senede, dirençli ve güvenli bir kent belediyeciliğini planladık. Öncelikle mevcut yapı stokunu güvenli hale getirmeyi, deprem başta olacak şekilde sel, fırtına, yangın gibi doğal afetlere karşı bir dirençlilik kazandırmayı planladık. Bunun için de planlı kentsel gelişme, kentsel dönüşüm, afet sakınım planlarını yapmak ve kentte kent güvenliğini, kentli güvenliğini sağlamak hedeflerimiz" açıklamasında bulundu. 

DEPREM TOPLANMA ALANLARI İMARA AÇILMAYACAK 

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Mimarlar Odası kökenli olması dolayısıyla kente kamucu bir bakışı olduğuna vurgu yaptı ve şehri  rantın değil bilimin planlaması, bilimin biçimlendirmesi gerektiğine inandığını, bunun için de kamu faydasını önceleyen, akıldan, bilimden yana mekansal ve kamusal politikalarla Konak tekrar dönüşmeli diye düşündüğünü aktardı. 

Mutlu, konuya ilişkin açıklamasını "Beraber çalıştığımız çok kıymetli ekip arkadaşlarım da bu anlayışta. Şu anki deprem toplanma alanları da kesinlikle imara açmayacağız. Tüm bu alanlar toplanma alanı şeklinde kalacak. Kamu mülklerinin kesinlikle satılmaması ana kararlarımızdan, mekansal eşitsizliklerin giderilmesi ana mottomuz" diyerek tamamladı. 

Pendik Belediyesi'nden satılık konut imarlı arsa! Megakentte taksitle arsa fırsatını kaçırmayın!

Ev mi alalım, araba mı? Ekonomist Selçuk Geçer açıkladı! Biri uçacak diğeri çakılacak!

ÇAYKUR, organik yaş çay için dekar başına 10 bin TL ödeyecek! Şimdi açıklandı!