29 / 04 / 2024

O ilde konut fiyatları İstanbul'la yarışır hale geldi! Ev sahibi olmak hayal oluyor...

O ilde konut fiyatları İstanbul'la yarışır hale geldi! Ev sahibi olmak hayal oluyor...

Konut fiyatlarındaki artış İstanbul başta olmak üzere tüm illerde hissedilmeye başladı. Isparta'da geçen sene 130 metrekarelik daireler 2 milyon ile 2,5 milyona satılırken bu sene adeta fırladı.



Konut fiyatları ve kira fiyatlarındaki artış  ülke genelinde büyük sorun haline geldi. Ev hayali kuran bir çok vatandaşın hayalleri fiyatlar karşısında yıkılmaya başladı. Isparta'da geçen sene 130 metrekarelik daireler 2 milyon ile 2,5 milyona satılırken bu sene 3 milyon ile 3,5 milyon lira oldu.

EV ALMAK HAYAL OLDU!

Isparta'da 10 yıldır emlakçılık yapan Hasan Özer, ilçelerden ev alanların çoğunun yatırım amaçlı olduğunu belirtti. Alınan evlerin kiraya verilerek ek gelir elde etmek isteyen yatırımcıların konut almakta zorlandığını belirtti.

Bomba32com'da yer alan habere göre;  emlakçı Özer açıklamasında şu ifadeleri kullandı: '' Deregümü ve Çüngür bölgesindeki dairelere rağbet var. İnsanlar artık oturmak için değil yatırım amaçlı ev alıyor. Aldığı evi kiraya vererek ek gelir elde ediyor. Yatırım dışında daire alan yok denecek kadar az. Hal böyle olunca daire satışlarında düşüşler var. Daire fiyatlarındaki arış devam ettiği sürece normal gelirli bir vatandaş için ev almak hayal olacak'' dedi.

O ilde konut fiyatları İstanbul la yarışır hale geldi! Ev sahibi olmak hayal oluyor...

KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ!

Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında yüzde 8.7 oranında düşüş gösterdi.  Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışlarında meydana gelen düşüşlerin en önemli sebeplerinden bir tanesinin krediye erişimde yaşanan zorluklar olduğunu söyledi.

Bu müteahhitlerin gayrimenkul üretme süreçlerini de olumsuz şekilde etkilediğini söyleyen Özelmacıklı '' Ayrıca konut kredilerinde ipotekli kredilere erişilememesi sebebiyle ciddi finansman problemi de yaşanıyor. Bu kredilerin yüksek faiz oranları sebebiyle gerçekleşiyor.'' dedi. 

Özelmacıklıya göre; ayrıca piyasada şu anda 2.85 ile 3.25 arasındaki kredi oranlarına bakıldığı zaman ortalama 1 milyon lira kredi kullanan bir kişinin aylık 30 bin Türk Lirası geri ödeme yapması gerekiyor.  

KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Artış gösteren maliyetler sebebiyle konut üreticilerinin maliyeti düşürme imkanı da söz konusu olmadığını belirten Özelmacıklı,  metrekare maliyetlerin 700 dolara ulaştığı önümüzdeki dönemlerde işçi, akaryakıt, enerji maliyeti sebebiyle konut maliyetlerinin artacağını söyledi. 

Konut kredisindeki yüksek faizler konut satışlarını düşürürken, fiyatlar durağanlaştı!

Giderek artan konut krizi sorunu insanı krize neden oluyor! Konut sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe azalıyor

 


Geri Dön