Ekonomi

Ocak zammında son dakika! Yüzde 90 zam! Ocak 2023'te asgari ücret 7.500 TL, emekli maaşı 5.435 TL! Hemen bakın!

Ocak ayında yapılacak zam için için geri sayım başladı. Ocak ayına sayılı günler kala gözler emekli ve memur zammı ile yeni maaş tablosuna döndü. Yüzde 90 zam! İşte Ocak 2023 tablo tablo emekli memur asgari ücret maaşları...Ocak ayına sayılı günler kala gözler emekli ve memur zammı ile yeni maaş tablosuna döndü

Ocak ayında yapılacak zam için için geri sayım başladı. Ocak ayına sayılı günler kala gözler emekli ve memur zammı ile yeni maaş tablosuna döndü. Enflasyon rakamlarının Ağustos ayında yıllık yüzde 80.21'e yükselmesi ile beraber Ocak ayında emekli ve memurlara ne kadar zam geleceği merak edilip araştırılmaya başlandı. İşte Ocak 2023 tablo tablo emekli memur asgari ücret maaşları... 

Son dakika haberleri...14 milyon emekli, 5 milyon kamu çalışanı ve 8 milyonu aşkın asgari ücretli çalışanların maaşlarına ilişkin zam çalışmaları başladı . Ek zamlarla beraber bu seneki maaş zamları enflasyonun çok üstünde olacak.

 

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; Temmuz ayında asgari ücret artışı ve emekliler için  taban ücret artışının ardından geri sayım başladı.  SSK ve Bağ-Kur emeklileri, memurlar, kamu çalışanları ve asgari ücretli çalışanlar için yeni maaş zammı süreci sonbaharda başladı. Geçtiğimiz Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon artışına bağlı olarak yapılan aynı ek artışın Ocak ayında da yapılması bekleniyor. 

Bu nedenle, memur ve emekliler için toplu sözleşme oranının artması beklenirken, SSK ve Bağ-Kur'a bağlı emekliler için  taban maaşın yeniden tanımlanması gündeme geliyor. 

ÖNCE TABAN MAAŞ ARTIYOR

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 ayın enflasyon oranında artış alacak. Son olarak, Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 42'inin üzerinde zam yapıldı. Bu noktada taban maaşlarda da iyileştirme yapılmıştı.

Ocak'ta 1.500 TL'den 2.500 TL'ye çıkarılan taban maaş, Temmuz'da 2.500 TL'den 3.500 TL'ye yükseldi. Böylece Ocak ayındaki en düşük emekli maaşı  3.500 TL'ye yükseldi.  Şimdi bu taban ücretlerin tekrar yükseltilmesi gündemde. 6 aylık enflasyon rakamları ve Ocak ayı ile ulaşılan yıllık enflasyon dikkate alındığında en düşük emekli maaşının enflasyonun üzerine çıkması bekleniyor. 

 

Burada belirlenecek 2023 yılı asgari ücret rakamının da etkili olması bekleniyor. Asgari emekli maaşının asgari ücrete eşit olması istenirken, Ocak ayında nasıl bir karar verileceği de merak konusu.  Taban maaş belirlendikten sonra emeklilere 6 aylık enflasyon oranı kadar da zam yapılacak. 

Bu artış oranına ek bir puan eklenip eklenmeyeceği de oluşacak enflasyon rakamına göre belirlenecek. Orta Vadeli Programdaki sene sonu beklentisi olan yüzde 65 oranına göre 6 aylık artışın yüzde 20 civarında olması öngörülüyor. Burada temmuz ayı ile Ocak ayı arasında endeksteki değişim oranına bakılıyor.

YÜZDE 8'İN ÜZERİNE İLAVE PUAN

Memurlar ve memur emeklileri için ise toplu sözleşmedeki yüzde 8'lik zam oranı ve 6 aylık enflasyon oranına göre fark ödenecek. Ocak ayında toplu sözleşme zammı yüzde 5 olan memur ve memur emeklileri için ilave puan eklenmişti.

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmede yüzde 5 olan zam oranları enflasyon farkı hariç 2,5 puan artırılarak yüzde 7,5 yapılmış ve enflasyon farkıyla birlikte oran yüzde 30,95 olmuştu. Temmuz ayında da yüzde 7 toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon farkı almışlar ve zam oranı yüzde 40'ın üzerine yükselmişti.

Ocak'ta yüzde 8 olan toplu sözleşme zammının yine ilave puanla arttırılması bekleniyor. Böylece memurlar ve memur emeklileri de yeni artış oranı ve enflasyon farkı ile büyük bir artıştan yararlanacak. 

 

ASGARİ ÜCRET 2023

8 milyon asgari ücretliyi doğrudan etkileyen, ancak tüm maaşlı çalışanların ücretlerini de etkileyecek olan yeni asgari ücret, Aralık ayından itibaren belirlenecek.

Asgari ücretin bu güne kadar artışlarına göz atıldığında bir önceki yılın enflasyon rakamının 3-7 puan üzerinde tespit edildiği göze çarpıyor. Fkaat 2022 yılında asgari ücret uzun bir aradan sonra Temmuz ayında da artış gördü. Böylece yıllık artış yüzde 90'ı bulurken enflasyonun da üzerinde bir rakam ortaya atıldı.

2023'ün asgari ücretinin de yine enflasyon üzerinde güçlü bir artışla belirlenmesi öngörülüyor. Orta Vadeli Program hedefi dikkate alındığında ne asgari ücretin 5.500 TL'den en az 7.500 TL'ye yükselmesi bekleniyor. Bu rakamı geçecek formüller de bulunmuyor.

Altının 9 gün sonra geleceği rakam! Analistler peş peşe açıkladı! Hemen bakmayan, bin pişman!
Milyonlarca EYT'liye müjde! Formül netleşiyor... Kadınlara 50, erkeklere 55 yaşında emeklilik şansı!
Annelere müjde! Başvuran PTT'den 1300 TL'lik desteği kapacak! Karşılıksız ve geri ödemesiz! Görmeyen kalmasın!