23 / 12 / 2024

Ocak'ta konuttaki artış dikkat çekici düzeyde oldu!

Ocak'ta konuttaki artış dikkat çekici düzeyde oldu!

Ocak ayında konut ve ulaştırma kalemlerindeki artışlar dikkat çekici düzeyde gerçekleşti



Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, Ocak ayı enflasyonunun, hem Türkiye'de hem de bölgede son yedi yılın en yüksek tüketici enflasyonu olduğunu bildirdi.

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in tüketicide Türkiye geneli için yüzde 1,85 ve Akdeniz bölgesi için yüzde 1,35, üreticide ise yüzde 0,58 olarak ilan ettiği Ocak ayı enflasyonunun, beklentilerin üzerinde bir fiyat artışını işaret ettiğini kaydetti. Ocak Ayı enflasyonunun, hem Türkiye'de hem de bölgede son yedi yılın en yüksek tüketici enflasyonu olduğuna işaret eden Çandır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2009 yılını hem ulusal ve bölgesel düzeyde, hem de tüketici ve üretici de rekorlarla kapatmışken, yükseliş eğiliminin Ocak ayında beklentilerimizin üzerinde yaşanmış olması, geleceğe ait tahminlerimizi de güncelleştirmemize neden olmuştur. Her ne kadar bu artışın en önemli nedeni alkollü içecekler ve tütün kalemindeki yüzde 22,04'lük artış görülse de özellikle gıda, konut ve ulaştırma kalemlerindeki artışlar da dikkat çekici düzeyde gerçekleşmiştir.

Yıllık enflasyonlarda bu artış eğilimi daha açık gözükmektedir. Üretici fiyatlarında Ağustos ayı, ulusal tüketici fiyatlarında Eylül ayı ve bölgemizde Temmuz ayı itibariyle yaşanan dip seviyelerden sonra sürekli olarak enflasyon artmaktadır. Bu artışın artık, yüzde 2,41'lik enflasyonun yaşandığı Ekim ayına kadar sürmesini beklemekteyiz. Ocak ayı itibariyle yaşadığımız yüzde 6,30'luk yıllık üretici, yüzde 8,19'luk yıllık ulusal tüketici ve yüzde 8,17'lik yıllık bölgemiz tüketici enflasyonları, son bir yılın en yüksek fiyat artışları olmuştur."

Ocak ayında Akdeniz bölgesi için ilan edilen yıllık yüzde 8,17'lik enflasyonun, 1,17 puan gibi son yıllarda alışık olunmayan düzeyde fahiş bir artışı yaşattığına işaret eden Çandır, "Diğer taraftan, Türkiye ortalaması ise 1,66 puan ile bizden daha kötü etkilenmiştir" dedi.

Ocak ayı için açıklanan yüzde 1,35'lik bölge enflasyonunun, 26 bölgeli enflasyon liginde Erzurum bölgesinden sonraki en düşük aylık enflasyon olarak gerçekleştiğini kaydeden Çandır, bu durumun, yaşanmakta olan ortalamanın üzerindeki durgunluğa yorumlanabileceğini ancak giderek artan bir enflasyon eğilimi ile birlikte değerlendirilirse bölgeyi, ekonomik performans açısından, Türkiye ortalamasının ötesinde bir zorluk beklediğini vurguladı.

Ali Çandır, Türkiye ortalamasına göre bölgede en yüksek fiyat artışının yüzde 1,46 ile çeşitli mal ve hizmet kaleminde olduğunu, en düşük fiyat artışının ise yüzde 0,23 ile mobilya, ev aletleri kaleminde gerçekleştiğini bildirdi.

Çandır, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Hazinenin 2010 yılı ilk dört ayında yapacağı 72 milyar liralık ödeme, Merkez Bankasının son enflasyon değerlendirmesi, önümüzdeki aylarda kamu kaynaklı zam beklentilerimiz ile hızla artan üretici fiyatlarının (ÜFE), tüketici fiyatları (TÜFE) üzerindeki tetikleyici etkileri, enflasyon beklentilerimizi yükseltmektedir. İlan edilen bu enflasyon oranlarından sonra Merkez Bankasının politika faiz kararlarında düşüş yönündeki bekleyişler tersine dönmüş durumdadır. Enflasyondaki yükseliş beklentilerinin faizler üzerinde yaratacağı olumsuz etki hepimizi tedirgin etmektedir. Burada bir kez daha belirtmek gerekir ki politika faiz oranından duyarsızlaşmış tahvil-bono, tüketici ve piyasa kredi faizleri devam ettikçe şimdiye kadar yapılmış olan indirimler, daha sonra hızla yükseltilmek riskiyle karşı karşıya kalabilecektir. Halbuki beklentimiz; sürdürülebilir nitelikte ve iş hayatının rekabetçi ihtiyaçlarıyla uyumlu ve duyarlı politika faiz oranlarına sahip olmaktır."
AA


Geri Dön