26 / 07 / 2024

ODMD açıkladı! Sıfır otomobil kampanyaları işe yaramadı...

ODMD açıkladı! Sıfır otomobil kampanyaları işe yaramadı...

Otomobil sektöründen temsilciler sıfır araçlarda düzenlenen cazip kampanyalara rağmen 10 yaş üzeri otomobillere talebin arttığını söylüyor. Bu durumun en büyük sebebinin ise kampanyalara rağmen yüksek kalan faizli krediler gösterilmektedir.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Otomobil sektöründe yaşanan bu durgunluk sürerken pek çok marka cazip satış kampanyaları devreye soktu. Galeri ve bayiler de düşük faizli taksit imkanları sunarak satışlarını artırmaya çalışıyor. Fakat otomobil piyasasında durgunluk devam ediyor.

Sektör temsilcileri satış noktalarında 10 yaş üzeri araçlara talebin arttığı belirtiyorlar. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de satışlardaki düşüşü teyit ediyor. TÜİK Motorlu Kara Taşıtı İstatistikleri mayıs ayı verileri kapsamında 2023’ün mayıs ayında 741 bin 828 olarak gerçekleşen 2. el pazarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 20.62 oranında düşüşle 588 bin 886 adede gerilediğini kaydetti.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre de sıfır araçlar da yılın aynı dönemine göre otomobil ve hafif ticarilerde yüzde 10 oranında azalarak 100 bin 305 olduğunu belirtti.

Otomobil satışları yüzde 8,19 düşüşle 80 bin 260; ticari araçlar ise yüzde 17 azalış ile 20 bin 45 adet olarak kaydedildi. ODMD verilerine göre haziran ayında ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 yılı haziran ayına göre yüzde 5,3 azalarak 106.238 adet olarak kaydedildi.

 ODMD açıkladı! Sıfır otomobil kampanyaları işe yaramadı...

OTOMOBİL TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Sektörde yaşanan bu durum vatandaşın tercihleri üzerinde etkili oluyor. Otomobil pazarının yüzde 87,8’inin vergi oranları düşük olan A, B, ve C segmentlerindeki araçlardan oluştuğuifade ediliyor.

Düşük vergi ile birlikte düşük fiyat aralığındaki araçlar da talep görüyor. Haber Global'e konuşan Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) Başkanı Gökhan Çalışkan konu ile ilgili açıklamasında vatandaşın artık arabasının modelini yükseltmek yerine modelini düşürmek için hareket ettiğini belirterek, 10 yaş ve üzeri otomobillere talebin arttığını kaydetti.

ARTAN FAZİLER SATIŞLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Pandemi sonrası araç stoklarındaki azalış fahiş fiyat artışlarını beraberinde getirmişti. Artışlar piyasada "balon" olarak tabir edilen seviyeye ulaştı. Pandemi sonrasında araç stoklarındaki sorun aşıldı ancak bu kez de artın kredi faizleri satışları olumsuz etkiledi. Otomobil piyasasında yapılan düzenlemeler sıfır araç kampanyaları da durumu tersine çevirmeye yetmedi. Çalışkan bu durumu, "Model yükseltmek yerine model düşürme çabaları olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Genellikle de 10 yaş üzeri araçlar çok aranır hale geldi. Sıfır araç fiyatlarında pek çok markada indirim olduğu halde vatandaş aracını satıp fiyatı daha uygun olan düşük modellere yönelme eğilimini sürdürüyor” dedi.

7 Temmuz öncesi sıfır otomobillerde dev fırsat! Opel, Peugeot, MG, Citroen hem kredi hem de sıfır faiz imkanı sunuyor!

Volkswagen Tiguan Haziran fiyatları tek tek açıklandı: Sıfır araç alacaklar dikkat! Volkswagen Tiguan 2024 fiyat listesi

Yeni Ford Kuga satışta! Yeni Ford Kuga fiyatı ne kadar? Sıfır araç alacaklar dikkat!

Sıfır araçlardaki kampanyalar domino etkisi yaratacak ve 2. el araç fiyatlarında düşüş hızlanacak!

Geri Dön