26 / 11 / 2024

ODTÜ İnşaat Mühendisliği, depremi heykelle anlattı!

ODTÜ İnşaat Mühendisliği, depremi heykelle anlattı!

ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğrencileri, ülkedeki deprem gerçeğine dikkati çekmek amacıyla inşaat malzemesi olan gazbetondan heykeller yaptı




ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Türkiyenin deprem gerçeğini bir inşaat malzemesi olan gazbetonu yontarak yaptıkları heykellere yansıttı.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünce bir gazbeton firmasının sponsorluğunda düzenlenen ve seçici kurulunda heykeltraş Filinta Önal ve ODTÜ öğretim üyesi ve sanat eleştirmeni Dr. Erhan Karaesmenin yer aldığı "Gazbeton Yüzey Oymalı Heykel Yarışması"da birincilik ödülünü, depremin ardından sadece Galata Kulesi ayakta kalan İstanbulu tasvir eden heykel aldı.

Yarışmada ikincilik ödülünü, çarpık kentleşmeyi içeriden bakıldığında adeta "cehennemi", dışarıdan bakıldığında ise pek çok güzelliği barındıran anlatımla "Çelişki" isimli heykel aldı.

Beton bloklar arasında kalmış bir depremzedenin haykırışını anlatan "Hayata Dönüş" isimli heykel de yarışmanın üçüncüsü oldu.          7,2 büyüklüğündeki Van Depreminin yarattığı yıkımı "ters dönmüş bir kaplumbağa" teması ile tasvir eden "kaplumbağa" adlı heykel, yarışmanın dikkat çeken eserleri arasında yer aldı. Kaplumbağaların ters döndüklerinde bile evlerine zarar gelmemesinden yola çıkılan eserde, deprem gerçeğine farklı bir bakış açısı getirildi.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güney Özcebe, yarışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, yarışmanın ikinci kez düzenlendiğini belirtti.

Gazbetonun bir inşaat malzemesi olduğunu anlatan Özcebe, genellikle binaların dış cephe duvarlarını ve bölme duvarlarını oluşturmak için kullanılan bu ürünün hafifliği, kolay işlenebilirliği, üstün ısı ve ses yalıtımı gibi özellikleri nedeniyle inşaat uygulamalarında tercih edilen bir malzeme olduğunu dile getirdi.

Özcebe ayrıca gazbeton elemanların hafif olmaları nedeniyle yapıların ağırlığını ve dolaylı olarak da depremin yapılar üzerindeki yıkıcı etkisinin önemli ölçüde azaltılabildiğini ifade etti.

Özcebe, şunları kaydetti:

"Bu malzemeye şekil vermek çok kolaydır. İnşaat mühendisliği öğrencilerinin sanatsal yönünü ortaya çıkarmak üzere düzenlediğimiz bu yarışmada gazbetonu bir Türk firmasından temin ettik. Bölümümüzün ev sahipliği yaptığı yarışmada öğrencilerimizi sanatla buluşturmayı arzuladık ve onlardan özgün fikirlerini sanatsal yorumlarıyla ifade etmelerini istedik. Kısacası özgün fikirlerin sanatsal bir platformda yarışması gündeme geldi bu etkinliğimizle."

Öğrencilerin projelerini üç gün boyunca eser haline getirdiklerini anlatan Özcebe, "Amaçlarımızdan ilki gazbetonu öğrencilerimize tanıtmak, ikincisi de bu inşaat malzemesini kullanarak kendilerini dışa vuracakları bir ortam sağlamaktı. Bu yarışmanın inşaat mühendisliği mesleği ile sanatın aslında birbirinden hiç de uzak olmayan olgular olduğunun en güzel kanıtı oldu" dedi.

Depremin Türkiyenin önemli problemlerinden biri olduğunu dile getiren Özcebe, yarışmanın başladığı dönemde Van depreminin yeni meydana geldiğini ve bu nedenle öğrencilerin projelerinde daha çok deprem konusunu tema olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.

"GALATA KULESİ'NDEKİ ÇATLAKLAİSTANBUL'UN UZUNTUSUNU ANLATTIK"

Yarışmanın birincisi seçilen son sınıf öğrencileri Makbule Ilgaç ve Aykut Demirelin "İstanbulda Çarpık Kentleşme ve Deprem" temalı eseri, depremin ardından sadece Galata Kulesi ayakta kalan İstanbulu tasvir ediyor.

Ilgaç, yarışmayla Van depreminden sonra Türkiyenin büyük sorunlarından biri olan depremin ne büyük acılar getireceğinin hatırlandığını ifade etti.

"Heykelimizi tasarlarken muhtemel bir depremde İstanbulun nasıl bir görüntü alacağını gösterdik" diyen Ilgaç, şunları anlattı:

"Galata Kulesini ve çevresindeki yapıları İstanbulu temsil eden bir ikon olarak kullandık. Eserimizde Galata Kulesi tarihi İstanbulu, çevresindeki yapılar ise yakın dönemdeki yapılaşmayı temsil etti. Dolayısıyla yakın dönem İstanbulunda kaçak yapılaşma da dahil olmak üzere büyük kentleşme sorunları var. Olası şiddetli bir depremde İstanbulu nelerin beklediğini anlatmaya çalıştık. Eserimizin yakın dönemdeki yapıları temsil eden bölümündeki yıkım ile bu sorunlara dikkat çekmeye çalıştık.

Küp şeklindeki gazbetonun ilk başta kenarlarını oyduk ve yavaş yavaş aşağı indik. Önce Galata Kulesini sonra da evleri yaptık, en alta fay hattı tasvir ettik. Galata Kulesinin üzerine yaptığımız minik çatlakla da İstanbulun üzüntüsünü göstermek istedik."

GAZBETON NEDİR

Mimari estetiğin ön planda olduğu projelerde gazbeton özellikle tercih ediliyor. Gazbeton, gözenekli yapısı ve kolay form verilebilme özelliğiyle, ahşap kadar kolay kesilebiliyor ve şekil verilebiliyor. İstenilen formda söveler, pencereler, balkon parapetleri ve kavisli duvarlar yapılabiliyor. Gazbeton, yapıların temel maliyetlerinde ve betonarme maliyetlerinde önemli avantajlar getiriyor.

AA


Geri Dön