19 / 05 / 2024

ODTÜ kampüsteki afet risklerini belirleyecek!

ODTÜ kampüsteki afet risklerini belirleyecek!

ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezince kampüs alanında güvenlik açısından risk oluşturabilecek başta afet olmak üzere tehlikeler belirlenecek.



     ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burçak Başbuğ Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, afetlerin, doğal tehlikelerin yol açabileceği, teknoloji karakterli ve doğrudan insan eliyle üretilenler olarak üç kategoride ele alınabileceğini söyledi. 

     Afetlerin günümüz dünyasında sayı, çeşit ve etkilerini artırdığına işaret eden Erkan, bunlardan toplumun en az seviyede etkilenmesi ve normal yaşamına dış desteğe fazlaca ihtiyaç duymadan en kısa sürede dönebilecek şekilde hazırlıklı olmasını amaçladıklarını ifade etti. 

     Erkan, ODTÜ'de 25 bin öğrenci, 2 bin 500 akademisyen, 2 bin idari ve teknik personel bulunduğuna dikkati çekerek, bunun dışında kampüste sağlık merkezi, yuva, anaokulu ve diğer iş yerlerinde çalışan görevlilerin yer aldığını bildirdi. 

     Her yurdun kendine ait tahliye ve sığınak planları olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: 

     "Ancak kampüse bütün olarak bakıldığında güvenlik açısından genel afet ve acil durum eylem planlarımız yok. Bu nedenle merkez olarak Rektörlüğün de desteğiyle Kampüs Tabanlı Afet Eğitimi çalışmasını başlattık. Öğrencisi, akademisyeni, idari personeli olmak üzere kampüste bulunan her kişiye bu eğitimi ulaştırmayı amaçlıyoruz. İlk olarak yurt müdürleriyle idari ve teknik personele bu eğitimi vereceğiz. Zamanla kampüste bir şekilde bulunan herkese ulaşacağız." 

     Afete dayanıklı üniversite ve kampüs oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Erkan, bunun için teknik ve sosyal boyutlarıyla risk analizi yapılacağını, tehlikelerin belirlenerek, önceliklendirileceğini anlattı. 

     Erkan, çalışmanın başarılı olabilmesi için kampüs alanının çok iyi tanınması ve geçmiş afet deneyimlerinin de detaylarıyla bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, "Örneğin, ODTÜ'de, doğal ve coğrafi yapıdan dolayı çok sık yangınlara rastlıyoruz. Bina yangınları dışında orman yangınlarına da sık sık yaşanıyor. Deprem Ankara'da çok sık yaşanmasa da bizleri dolaylı olarak etkileyebilecek doğal bir afet türü. Bunların dışında sel, fırtına gibi hava olayları kampüsü etkileyebilir. Bunlar ilk akla gelenler. Daha başka ne tür afet ya da tehlikeler yaşanabilir bunları araştıracağız" diye konuştu. 

     

     -Akıllı kimlik kartlarına kişisel bilgiler de yüklenecek- 

     

     Afet eğitimi denildiğinde genellikle sadece tatbikatların algılandığını belirten Erkan, çalışmalarının çok entegre program olacağını dile getirdi. 

     Erkan, ilk olarak risklerin tespiti ve azaltılmasına yönelik yapılacakları belirleyeceklerine işaret ederek, "Nasıl müdahale edileceği ve müdahalenin ardından hemen eski konumuna nasıl dönülebileceği de tespit edilecek. Eğitimlerde bunlar anlatılacak" dedi. 

     Eğitimler sayesinde öğrencilerin, üniversiteyi bitirdikten sonra iş yerlerinde ya da aile ortamında önlem alma konusunda da kendilerini geliştirebileceklerini anlatan Erkan, çalışmanın diğer üniversitelere de örnek olacağına inandığını kaydetti. 

     Erkan, kampüse giriş ve çıkışlarla yemekhanede akıllı kimlik kartları kullandıklarını dile getirerek, çalışma kapsamında bunlara kan grubu, hastalık durumu, acil durumlarda ulaşılabilecek kişi gibi bilgilerinin girilmesini planladıklarını sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön