29 / 04 / 2024

ODTÜ Şehir Planlama öğrencileri Balıkesir'de araştırma yapacak!

ODTÜ Şehir Planlama öğrencileri Balıkesir'de araştırma yapacak!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri bir yıl boyunca şehir planlaması açısından Balıkesir’de araştırma yapacak.



Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri bir yıl boyunca şehir planlaması açısından Balıkesir’de araştırma yapacak. Eğitime büyük destek veren Karesi Belediyesi’ni ziyaret eden öğrencilere Belediye Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir İmar Komisyonu Başkanı Yusuf Hocaoğlu, şehre faydalı planlar çıkarabilmesi için önerilerde bulundu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencililerinden oluşan 45 kişilik grup Karesi Belediyesi'ni ziyaret etti. Bir yıl boyunca Balıkesir genelinde şehir planlaması için çalışmalar yürütecek olan ekibi, Karesi Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Hocaoğlu ve Mürsel Sabancı bilgilendirdi. Aynı zamanda Büyükşehir İmar Komisyonu Başkanı da olan Yusuf Hocaoğlu, öğrencilere şehir planlaması konularında il düzeyinde bilgiler verdi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Onun Farkı Onun Yıldızı' adlı vizyon projelerini izleyen öğrencilere Başkan Hocaoğlu, Balıkesir'de ne gibi araştırmalar yapabileceklerini ve verimli olabilecekleri konular hakkında tavsiyelerde bulundu. 

 

Balıkesir'in ilçelerini gezen öğrenciler, İstanbul-İzmir Otoyolu hakkında akıllarına takılan soruları sordu. Başkan Hocaoğlu ve Başkan Sabancı, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. 

 

TİP PROJE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK 

Başkan Hocaoğlu, Karesi Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan kırsal dönüşümde kullanılması planlanan TİP Projelerin tanıtımını da yaptı. TİP Projelerle amaçlarının şehrin dinamiklerini harekete geçirmek, kırsal mahallelerde daha iyi yaşanabilir alanlar oluşturmak olduğunu vurgulayan Başkan Hocaoğlu, "Projedeki evler 60 m2 ile 200 m2 arasında çeşitli büyüklüklerde tek ve 2 katlı olacak. Amacımız köylerimizin yaşamsal standardını yükseltmek, görsellik yakalamak ve modern bir mahalle havasını köylere taşımak istiyoruz. TİP proje avantajlarında proje bedelleri zemin etütleri, otopark bedelleri, harita uygulamaları gibi şeylerden muaf olacak. En düşük bir inşaat maliyetinde yaklaşık 20 bin liraya yakın bir avantaj sağlıyor. 60 m2 evin kaba maliyeti 30 bin lira tutuyor. 4 ay uğraşarak prosedürler için 50 bin liraya yakın bedeller ödüyor. En az yüzde 40 gibi avantajlarla ev sahibi olabilecekler. Bu avantajla vatandaşlar ev sahibi olabilecekleri gibi devletin kentsel dönüşüme sağladığı uyguladığı finans yönetiminde yıllık yüzde 4 gibi hatta daha düşük faizlerle kredi kullanabilecekler" dedi. Projeyi dinleyen öğrenciler, projenin yerinde ve Türkiye'ye örnek olabileceğini söyledi. 

 

Balıkesir Yeni Söz 


Geri Dön