Ticari

Ofis sektöründe Kovid-19 dönüşümü!

Küresel sağlık krizi dijitalleşmeye hız kazandırıp, tüketici alışkanlıklarında da değişikliklere neden olurken, iş hayatında da dönüşümleri getirdi. Bu dönüşümün neticesinde hız kazanan bir trend olan hibrit çalışma modeli gelecek senelerde de kalıcı hale gelecek. 

Sabah Gazetesi köşe yazarı Timur Sırt bugünkü köşesinde ofislerdeki dönüşümü kaleme aldı. 

İşte Timur Sırt'ın 'Esnek ofislere dönüş başladı' başlıklı yazısı...

Küresel sağlık krizi dijitalleşmeye hız kazandırıp, tüketici alışkanlıklarında da değişikliklere neden olurken, iş hayatında da dönüşümleri getirdi. Bu dönüşümün neticesinde hız kazanan bir trend olan hibrit çalışma modeli gelecek senelerde de kalıcı hale gelecek. 

Eski ofis alışkanlıkları artık değişti, geri dönüşlerde eskisi gibi olmayacak. Şu anda her kurum geri dönüşleri nasıl yapacağını düşünüyor; çlışanların sağlığını, verimliliğini yükseltecek bir geçiş sürecinin planlanması için çabalıyor. Kovid-19 pandemisi döneminde esnek çalışma modeli iş yaşamında hızla yayılırken, çalışma alanı tarafında konut ve alışık olunan ofis kavramı arasında kalıcı bir hibrit yaklaşım oluştu. Yani biraz uzaktan, biraz ofisten çalışma şeklinde belirtilen model oluşuyor. Kolektif House tarafından gerçekleştirilen bir anket çalışmasına göre; şirketlerin yüzde 77'sinin salgın sonrasında da hibrit çalışmayı sürdürmeyi planladığı, firma sahiplerinin yüzde 85'inin yeni çalışma sistemine uygun esnek ofis alanlarını seçecekleri belirtildi.

OFİSE GERİ DÖNÜŞ

Kolektif House tarafından gerçekleştirilen ve katılımcıların yüzde 60'tan çoğunun orta ve üst düzey yöneticilerden meydana geldiği ankete katılanların yüzde 77'si Kovid-19 salgının ardından da hibrit çalışmayı sürdüreceklerini belirtti. Firma sahipleri tarafında ise anket katılımcılarının yüzde 60 civarı, çalışan memnuniyeti için ofis alanı tasarımı ve çalışma alanı stratejileri öncelikleri arasına aldıklarını dile getirdi. Verimliliği ve başarıyı ölçümleyebilecek, ofiste adil çalışma şartlarını hazırlayacak düzenin oluşturulmadığı durumlarda ise geri dönüşte zorluklarla karşılaşılabilir. Ankete katılım gösterenlerin yüzde 56'sının geleneksel sisteme göre daha esnek bir çalışma biçimini benimsediğine dikkat çekiliyor. Türk Telekom gibi kurumlar departmanlara göre esnek çalışmaya geçişlere start verdi. 

ÇALIŞANIN ÖNCELİĞİ DÜZENLİ VE İYİ MAAŞ ALMAK

Adaylarla işvereni buluşturan uygulama "24 Saatte İş", pek çok çalışanın Kovid-19 salgınıyla beraber tecrübe ettiği hibrit çalışma modeline ilişkin bir anket gerçekleştirildi. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 75'inin hibrit çalışmadan memnun olduğu görüldü. Ankete katılanların yüzde 56'sı ofiste, yüzde 44'ü evden çalıştığına dikkat çekti. Çalışma ortamı tercihi olarak sorulan "Ev mi, ofis mi?" soruyu ise ankete katılımcılarının yüzde 45'i ev diye yanıtlarken, yüzde 55'i ofis şeklinde yanıtladı. Fakat soruya esnek çalışma da girince cevaplar değişti. Çalışanlar sadece ev veya ofiste çalışmak yerine esnek çalışmayı istediklerine dikkat çekti. 

KULLANDIĞIN KADAR ÖDE SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR

Anket sonuçlarıyla ilgili açıklamalar yapan Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Onur, "Son yıllarda teknolojinin hız kazanması, mobilitenin artması, iş-yaşam dengesine ve pozitif iş kültürüne sahip olmayı bekleyen Z jenerasyonunun çalışma hayatına dahil olmasıyla global kurumsal şirketlerin esnek çalışma alanlarına yönelimi başlamıştı. Salgın ise çalışma sistemini tamamen değiştirdi. Kâr odaklı yaklaşım yerini, insanı daha çok merkeze alan değer odaklı yaklaşıma bıraktı. Böylece geleceğin çalışma modeli olarak görülen hibrit yapıya geçiş hızlandı. Bugün gelinen noktada rotasyonlu çalışma modelini kalıcı olarak benimseyen şirketler, merkez ofislerini küçültürken, çalışanların evlerine yakın yerlerde uydu ofisleri ve kullandığın kadar öde sistemlerini çalışma alanı stratejilerine dahil ediyor" diye konuştu. 

Ahmet Onur, şunları kaydetti: 

"Bu yeni yapılanma şirketlerin büyüme/küçülme kararları doğrultusunda ofis alanını hızlı bir şekilde dönüştürmesinde kuruma nihai çevikliği sunarken, ciddi bir maliyet avantajı sağlamanın yanında hem şirketleri hem de çalışanları daha özgür daha mutlu ve daha verimli kılıyor. Çalışanların istedikleri yerde çalışmasına olanak tanıyan esnek çalışma alanları sayesinde şirketler çalışan memnuniyeti, motivasyonu ve bağlılığını artırmak için büyük bir avantaj yakalarken, yeni yetenekleri de bünyelerine rahatlıkla çekebiliyor. Burada ortaya koyulan en önemli faydalardan biri ise şirketlerin yeni iş birliklerinin kapısını aralayan bir ekosistemin içine dahil olması ve hedeflenen müşterilere yerinde erişim sağlaması."

Ofislerin geleceği ne olacak?

Kovid-19'la ofis dünyası değişti!