Plaza ve AVM'lerde Kovid-19 dönüşümü!
Evden çalışmanın kalıcı hale gelmesiyle birer birer terk edilen plazalar köklü bir dönüşümün arifesinde. Plazaların yerlerini hanların alacağını belirten Avi Alkaş, “Plazaların üst katları çalışan yurdu olacak” dedi.
Kovid-19 salgını ile beraber hayatımıza giren uzaktan çalışma kavramı iş yaşamında köklü değişikliklere de neden oldu. Sabah'tan Feride Cem'in haberine göre; alışveriş merkezi yatırımcılığı ve perakende sektörünün duayen isimlerinden Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, çalışma yaşamında artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına dikkat çekti.
Hibrit olarak isimlendirilen karma çalışma modellerinin önümüzdeki döneme damga vuracağını öngördüğünü vurgulayan Alkaş, "Uzaktan çalışma birçok kurumda kalıcı hale getirilse de getirilmese de hem bireylerin hem de kurumların ofis ihtiyacı sürecek" dedi. Büyük şehirlerde yaygın olarak bulunan ofis ve plazaları da ciddi bir değişim ve dönüşümün beklediğine dikkat çeken Alkaş'a göre; bu dönüşümden bir döneme damga vuran AVM'ler de nasiplenecek.
DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR
Alkaş'a göre bir dönemin en popüler çalışma mekanlarından olan şehir merkezlerindeki lüks plazalarda yeni dönemde büyük bir dönüşüm yaşanacak. Türkiye'nin sahip olduğu 6.5 milyon metrekarelik ofis stokunun 2 milyon metrekaresinin boş olduğu bilgisini paylaşan Alkaş'a göre büyük plazaların üst katları çalışan yurdu haline gelecek. Alkaş, konuya ilişkin, "Üst katlar belki çalışanlar için yurt mantığı ile hizmet verecek. Alt katlarda ise yine ofis hizmeti sunulacak" dedi.
Yüksek katlı, camı açılmayan, asansörü yoğun ofis ve plazalarda sıkıntı olduğuna vurgu yapan Alkaş, "Üst katların çalışan yurdu işlevi göreceğini düşünüyorum. Buralar sabahları aşağı inilen, akşamları yatmaya çıkılan mekanlar olacak. Alt katlarda ofisler yoğunlaşacak. Merpenle çıkılabilecek katlar kadar ofise ayrılacak. Diğer katlarda farklı kullanım amaçları olacak. Bunun örnekleri Varşova'da var. Japonya'daki bazı oteller 15. kattan sonra başlar" diye konuştu. Bu binaların altını han tipindeki mekanlarla desteklemek gerektiğini de dile getiren Alkaş, "Biz de plazaların altına girmeyi düşünüyoruz" dedi.
AVM'LER İÇİN DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ
AVM'ler için bir dönüşümün kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Alkaş, şunları kaydetti:
"Buralarda da yeni yaşam tarzı merkezleri devreye girecek. Yeme içme vurgusu değişecek. AVM'lerin içine sağlık ve eğitim gibi farklı fonksiyonlar girecek. Hatta çok yakında AVM içlerinde de hanlar göreceksiniz."
Kendilerinin Türkiye'nin geleneksel iş ve ticaret merkezi konumundaki hanları günümüze taşıdıklarını ifade eden Alkaş, geçen yıl Şubat'ta ofis mobilyası üreticisi Nurus ortaklığı ile İstanbul Etiler'de Han Spaces adını verdiği ortak çalışma mekanını hizmete sunduklarını, şimdi İstanbul 4. Levent'te ikinci hanı açacaklarını dile getirdi. Alkaş, daha sonra da İkitelli ve Ataşehir'de yeni mekanlar açacaklarını belirtti.
YURTDIŞINA DA AÇACAK
İstanbul'dan sonra bu modeli Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere taşımayı hedefleyen Avi Alkaş, kovid-19 ile birlikte kalıcı nüfus yoğunluğu ciddi oranda artan kıyı şehirlerini de odağında tutuyor. Türkiye'ye 2.5-3 saatlik uçuş mesafelerinde yer alan lokasyonlarda hanlar açmak için harekete geçen Alkaş, Budapeşte ve Bükreş için bağlantılarını kurduğunu belirtti. Türkiye'nin yakın coğrafyasında zincir olmayı amaçladıklarını vurgulayan Alkaş, "Budapeşte bu yıl, Bükreş ise önümüzdeki yılın başında açılır. Malta ve Moskova için hazırlığımız var" dedi.
Ofis kiralama sektörü pandemiden nasıl etkilendi?
Ofislere hibrit çalışma modeli geliyor!
Metropoller 'hayalet şehir' mi olacak?